Site icon TLIFE

Οι παγίδες που μπορεί να κρύβει ένα “Σ’αγαπώ”!

Έχεις ακούσει ένα παλιό γαλλικό τραγουδάκι της Dalida με τον Alain Delon, με τίτλο “Paroles, Paroles”; Μια μουσική δημιουργία που σε ελεύθερη μετάφραση μπορείς να την αποδώσεις ως “λόγια του αέρα”! Σου έχει τύχει να αισθανθείς πως ο αγαπημένος σου ξεστομίζει λόγια αγάπης αλλά δεν τα εννοεί εκείνη τη δεδομένη στιγμή; Τρυφερές χειρονομίες για να βγει από τη δύσκολη θέση να σου πει την αλήθεια που δεν θα σε κολακεύει; Μια “fake” αγκαλιά για να ξορκίσει την ενόχληση που του έχει προκαλέσει κάτι που έχεις κάνει! Είναι φορές που ένας άντρας ή και μια γυναίκα πρέπει να παίξει το ρόλο του στοργικού συντρόφου ακόμη κι αν δεν το νιώθει.

White Lies, κατά συνθήκη ψέμματα δηλαδή που μπορεί να επιστρατεύσουν άντρες και γυναίκες για να αποφύγουν ένα καβγά, να μην πληγώσουν το έτετον τους ήμισυ ή να προστατεύσουν τη σχέση! Πότε το “Σ’αγαπώ”, οι αγκαλιές ή μια στοργική χειρονομία είναι απλά ένα προσωπείο που προσπαθεί να καλύψει μια αρνητική σκέψη, ένα άσχημο συναίσθημα ή την προσπάθεια ενός από τους δύο να αντιμετωπίσει την αλήθεια;

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΣΤΟΡΓΗ
Deceptive Affection! Έτσι περιγράφει ο καθηγητής Sean Horan του πανεπιστημίου DePaul την περίπτωση που κάποιος από το ζευγάρι δείχνει όλη του τη στοργή και την αγάπη σε στιγμές που δεν αισθάνεται σε καμία περίπτωση με αυτό τον τρόπο για το άλλο του μισό.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα έδειξε πως τα ανύπαντρα ζευγάρια επιστρατεύουν την “παραπλανητική στοργή” σε περιπτώσεις που έχουν αρνητικά συναισθήματα για το ταίρι τους και προσπαθούν να βγουν από την άβολη θέση να τους τα δείξουν. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν την “ψεύτικη” αγάπη τους για να μην κάνουν τον αγαπημένο τους να αισθανθεί άσχημα ή προκειμένου να αποφύγουν κάποιο καβγαδάκι. Μη μου πεις πως δεν το χεις κάνει ποτέ… Για δες παρακάτω τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που συμβαίνει κάτι τέτοιο και τα ξαναλέμε!

– Όταν δεν θέλεις άνθρωπο να δεις…
Ξέρεις τώρα… οι μέρες εκείνες που δεν θέλεις να μιλήσεις σε κανένα και σου ‘ρχεται ο άλλος όλο χαρά για αγκαλίτσες και φιλάκια. Πόσο θέλεις να του πεις να σταματήσει και να σε αφήσει ήσυχη! Κι όμως, αντ’ αυτού ανταποδίδεις και πολλές φορές με υπέρμετρο ενθουσιασμό.

– Κλείσε επιτέλους το τηλέφωνο…
Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, όπως περιγράφει και η έρευνα, είναι το “Σ’αγαπώ” που τελειώνει την τηλεφωνική συζήτηση. Γιατί από τα γλυκανάλατα “Εσύ κλείσε πρώτη”, “Όχι εσύ” των πρώτων ημερών, έρχεται μια μέρα που ένας από τους δύο θέλει απλά να πατήσει το κόκκινο τηλεφωνάκι… in your face! Αντί λοιπόν να σου πει κάτι απότομο, πετάει ένα “Σ’ αγαπώ” και “του, του, του” (ήχος από γραμμή που έχει πέσει ή αλλιώς “στο ‘κλεισε στα μούτρα με αγάπη”)! Όχι τίποτα άλλο, αλλά έχει ξεκινήσει κι ο αγώνας ποδοσφαίρου και τον ενοχλείς (True Story! Αυτός ήταν ο λόγος που είπε το Σ’Αγαπώ – Hung Up ένας από τους άνδρες που απάντησαν στην έρευνα).

– Πόσο σου πάει το νέο σου φόρεμα αγάπη μου…
Άλλη μια συχνή περίπτωση εφαρμογής της μαϊμού επίδειξης αγάπης, είναι όταν δεν του αρέσει κάτι πάνω σου. Κουρεύτηκες διαφορετικά, φόρεσες τα πιο αλλόκοτα – στα μάτια του – ρούχα ή αποφάσισες να ανακαινίσεις το σαλόνι και του δείχνεις με χαρά το “απαίσιο” κατόρθωμά σου! Παγώνει το χαμόγελο στο στόμα, οι χτύποι της καρδιάς σταματούν και δεκάδες σκέψεις τύπου “πώς σου ρθε;” περνούν από το μυαλό του. Στο τέλος με το αστραφτερό χαμόγελο ακόμη παγωμένο σου λέει πόσο ωραία είσαι και σε παίρνει μια μεγάλη χορταστική – πλην ψεύτικη – αγκαλιά!

– Το Σ’αγαπώ το… πυροσβεστικό
Μια τελευταία περίπτωση αγάπης και ενθουσιασμού που κάθε άλλο παρά αληθινός είναι, είναι όταν η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Έχεις αρχίσει να βράζεις και η πίεση ανεβαίνει επικίνδυνα. Κι εκείνος το βλέπει και επειδή δεν θέλει να φτάσει το πράγμα στο “μη παραπέρα” σου λέει: “Έλα ρε μωρό μου. Εγώ που σε αγαπάω τόσο…”! Κάτι σαν την απεγνωσμένη προσπάθεια της μαμάς να κάνει το μωρό της να φάει και του λέει “φάε μια κουταλιά για τη μαμά που σ’αγαπάει!” Δεν είναι που δεν σ’αγαπάει, είναι όμως που εκείνη την ώρα το κάνει για να κατευνάσει τα πνεύματα.

ΨΕΥΤΙΚΑ ΝΑΙ, ΑΧΡΗΣΤΑ ΟΧΙ
Άρχισαν να σε ζώνουν τα φίδια; Αισθάνεσαι πως ο καλός σου είναι πρωταθλητής στην παραπλανητική στοργή και προβληματίζεσαι για το μέλλον της σχέσης σου; Μην σκας… οι επιστήμονες καταλήγουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο καταστροφικό για τη σχέση. Αρχικά καλό είναι να γνωρίζεις πως τα ζευγάρια χρησιμοποιούν τη μέθοδο αυτή το λιγότερο τρεις φορές την εβδομάδα. Και όπως τονίζει ο καθηγητής Horan “Η τακτική του ψεύτικου συναισθήματος είναι μια καθημερινή πρακτική σε μια ρομαντική σχέση και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φαίνονται να ενοχλούνται από αυτή. Στην πραγματικότητα, η παραπλανητική στοργή μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο όπλο για να διατηρηθεί μια σχέση”!

Με λίγα λόγια, αν είναι να μην τον πληγώσεις, είναι προτιμότερο να προσποιηθείς πως τον αγαπάς έστω και αν προς στιγμήν είναι άλλο το συναίσθημα που περιγράφει αυτό που νιώθεις για εκείνον. Στο κάτω, κάτω θα είναι απλά σαν να του δίνεις προκαταβολικά λίγη απο την αγάπη που έχεις φυλάξει κάπου μέσα σου και σε κάνει να μένεις μαζί του! Ε; Τι λες;

Του Λευτέρη Σαββίδη (Tweet me @lefterix28)

© 2024 tlife.gr