Μήπως βαριέσαι να μπεις στο μπάνιο; Μήπως συνεχώς αποφεύγεις να βγεις; Μήπως ψάχνεις διαρκώς δικαιολογίες για να αρνηθείς διάφορες προσκλήσεις; Τρως περισσότερο από ότι πρέπει; Αποφεύγεις το σεξ; Είναι μερικές συμπεριφορές που ίσως τελικά δεν είναι και τόσο αθώες όσο δείχνουν. Η Κρίστη Μηλιόρδου, Certified Health and Wellness Coach, γράφει σήμερα για την κατάθλιψη, τα συμπτώματά της και φυσικά προτείνει κάποια πράγματα που θα σε κάνουν να αλλάξεις τα καθημερινά δεδομένα σου και να νιώσεις καλύτερα.
Ως κατάθλιψη ορίζεται η διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται απο έλλειψη διάθεσης και χαμηλά επίπεδα ενέργειας, που διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και επηρεάζουν την καθημερινότητα. Η κατάθλιψη έχει διάφορες μορφές: ήπια, μεσαία και σοβαρή. Πέρα από τις παραπάνω κατηγορίες υπάρχουν και πιο συγκεκριμένα είδη κατάθλιψης όπως η εποχική διαταραχή διάθεσης, η δυσθυμία, η επιλόχεια και η κατάθλιψη της εγκυμοσύνης. Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου θα περιοριστούμε στην ήπιας μορφής κατάθλιψη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και αφορούν συναισθήματα αλλά και συμπεριφορές. Παρακάτω παραθέτουμε κάποια από τα συνηθέστερα συναισθήματα:
-Έλλειψη διάθεσης και συχνή ανάγκη για κλάμα
-Ευερεθιστότητα και υπερένταση (συμπτώματα άγχους)
-Ενοχές και τύψεις
-Αίσθημα ανημπόριας και ανικανότητας
-Τάσεις απομόνωσης και έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνική συναναστροφή
-Χαμηλή ή μηδαμινή αυτοεκτίμηση
ΟΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ
Πέρα από τα συναισθήματα η ήπιας μορφής κατάθλιψη συνοδεύεται και από δυσλειτουργικές συμπεριφορές όπως οι παρακάτω:
-Αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων
-Αποφυγή δραστηριοτήτων που κάποτε προκαλούσαν ευχαρίστηση
-Αδυναμία συγκέντρωσης
-Μειωμένη λίμπιντο
-Αυξημένη χρήση τσιγάρων, αλκοόλ ή και άλλων ναρκωτικών ουσιών
-Σωματικοί πόνοι οι οποίοι δεν συνδέονται με κάποια σωματική ασθένεια
-Διαταραχές ύπνου όπου ή δεν μπορείς να κοιμηθείς ή κοιμάσαι πάρα πολλές ώρες
-Διαταραχές στην όρεξη που εκδηλώνονται είτε με αστάματητη κατανάλωση φαγητού ή με έλλειψη όρεξης
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Το να βιώνεις κατάθλιψη καθιστά πολύ δύσκολο να βρεις την ενέργεια να φροντίσεις τον εαυτό του. Όμως το να υιοθετήσεις έναν πιο ενεργό ρόλο στη θεραπεία σου μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Κάποια από τα πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις είναι τα εξής:
-Προσπάθησε να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου. Η ξεκούραση είναι βασική ανάγκη του οργανισμού μας και ειδικά στην κατάθλιψη ο ύπνος είναι αυτός που επηρεάζεται περισσότερο είτε με το να κοιμάται κανείς πολύ είτε πολύ λίγο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Διατροφή: Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και η αποφυγή της ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας αλλά και να βελτιώσει τη διάθεση.
-Άσκηση: Παρόλο που στην κατάθλιψη η έντονη άσκηση θεωρείται κάτι ακατόρθωτο, μια ήπιας μορφής άσκηση όπως η γιόγκα, η κολύμβηση ή το περπάτημα μπορούν μέσα από τη χαλάρωση και την αύξηση των ενδορφινών να φέρουν πολύ θετικά αποτελέσματα.
-Υγιεινή: Ακόμα και αν φαίνεται πολύ δύσκολο προσπάθησε να συνεχίσεις να φροντίζεις την υγιεινή σου. Το καθημερινό ντους και το σωστό ντύσιμο ανάλογα με τον καιρό αποτελούν απλά αλλά σημαντικά βήματα.
-Μείνε μακριά από ναρκωτικά, τσιγάρο και αλκόολ. Αυτά τα τρία μπορεί να δίνουν την ψευδαίσθηση μιας προσωρινής ανακούφισης από τα συμπτώματα αλλά στην ουσία δημιουργούν πιο πολλά προβλήματα αντί να λύσουν.
-Πάρε μολύβι και χαρτί και με τη βοήθεια ίσως κάποιου γράψε όλα αυτά που κάποτε σ’ ευχαριστούσαν ή σου έδιναν χαρά. Διάλεξε μια ή δύο από αυτές τις δραστηριότητες και προσπάθησε έστω και λίγο να τις ενσωματώσεις στην καθημερινότητα σου δίνοντας έναν πιο ευχάριστο τόνο σε κάποιες στιγμές τις ημέρας.
-Μπες σε μια ομάδα. Είτε πρόκειται συγκεκριμένα για ομάδα αυτοβοήθειας ή για οποιαδήποτε ομάδα η αίσθηση του ανήκειν, του μοιράσματος αλλά και το κίνητρο που προσφέρει η συμμετοχή σε ομάδες είναι πολύ βοηθητικά.
-Θέσε ρεαλιστικούς στόχους και προσπάθησε να μην κατηγορείς τον εαυτό σου για όλα. Η σκέψη άσπρο – μαύρο αλλά και η τελειομανία δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε απογοήτευση. Ξεκίνα από πιο μικρούς επιτεύξιμους στόχους και βήμα βήμα μπορείς αργότερα να οδηγηθείς σε μεγαλύτερους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ