Site icon TLIFE

“Παντρεύομαι σε λίγες μέρες… κι έχω δεύτερες σκέψεις!”

Fotolia

Είπες το μεγάλο “ναι”, έκανες όλες τις προετοιμασίες, βρήκες το νυφικό των ονείρων σου, οργάνωσες την τέλεια δεξίωση και ξαφνικά… άρχισαν να γυρίζουν στο μυαλό σου διάφορα. Μη φρικάρεις. Συμβαίνει…

“Ένα από τα συχνά φαινόμενα που παρατηρούμε σε ζευγάρια που βρίσκονται ένα βήμα πριν το γάμο είναι οι δεύτερες σκέψεις: Είμαι σίγουρη για την απόφασή μου; Θα πετύχει ο γάμος μου; Θα τα καταφέρω στους καινούριους ρόλους που μου δίνει αυτή η προοπτική; Και πολλά άλλα μπορεί να είναι τα ερωτήματα πολλών γυναικών που αποφασίζουν να επισημοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο τη σχέση τους, παρόλο που στις μέρες μας είναι μεγάλο το ποσοστό των ζευγαριών που πριν φτάσουν στο γάμο έχουν ήδη συμβιώσει για κάποιο διάστημα” σημειώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.

Δεύτερες σκέψεις: τι μπορεί να συμβαίνει;
Μπορεί να είναι άγχος: ο γάμος είναι μια μεγάλη αλλαγή, μια σοβαρή απόφαση στη ζωή ενός ανθρώπου. Μπορεί να είναι τα προσωπικά βιώματα, φόβοι, ανασφάλειες.
Μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα και φυσικά μην πανικοβάλεσαι. Είναι ένα βήμα σταθμός και είναι λογικό να σου προκαλεί διάφορα ερωτήματα μέσα σου.

Η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου εξηγεί…
Αυτές οι σκέψεις πολλές φορές εξαρτώνται:
-από τον τρόπο που παίρνει μια γυναίκα την απόφαση. Έχει διαφορά, δηλαδή, το άγχος που βιώνει στην περίπτωση που είναι μια προσωπική και ώριμη επιλογή να περάσει σε ένα επόμενο εξελικτικό στάδιο η σχέση από το να θεωρεί ότι πρέπει να γίνει αυτό είτε γιατί πιέζεται ηλικιακά, είτε γιατί προέκυψε κάποια εγκυμοσύνη είτε επειδή την πιέζει το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον κλπ.

-από τα προσωπικά βιώματα που έχει το άτομο από την πατρική του οικογένεια ή ακόμη και από το στενό κοινωνικό περίγυρο. Το πως μια γυναίκα έχει βιώσει το γάμο των γονιών της αναμφίβολα παίζει σημαντικό ρόλο στη δική της απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας. Τα προσωπικά βιώματα έχουν σημαντικό ρόλο στη στάση που αποκτούμε, στους φόβους και τις προσδοκίες απέναντι σε θεσμούς όπως είναι ο γάμος.

-από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το θεσμό του γάμου: τους καινούριους ρόλους, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες.

-από την ιδιοσυγκρασία της: κατά πόσο δηλαδή μπορεί να διατηρήσει την αυτονομία της μέσα σε ένα πλαίσιο όπου το “εμείς” είναι πιο ισχυρό από το “εγώ”.

Σημείο των καιρών;
“Ζούμε σε μια κοινωνία που υποθάλπει τον εγωκεντρισμό και τον ατομικισμό και αυτό έχει σαν συνέπεια οι άνθρωποι να είναι λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν τις απαραίτητες “θυσίες” και υποχωρήσεις που απαιτούνται στη δόμηση και τη διατήρηση της οικογένειας” συμπληρώνει η ψυχολόγος.
“Άλλοτε ο γάμος ήταν αποκατάσταση για τη γυναίκα. Τώρα η γυναίκα ανεξαρτητοποιείται οικονομικά, πολλές φορές κάνει καριέρα και αυτό την κάνει να εξαρτάται λιγότερο ή και καθόλου από έναν άντρα”.

Τι να κάνεις…
Στην περίπτωση λοιπόν που υπάρχουν έντονα αυτές οι δεύτερες σκέψεις η κ. Μίνου προτείνει…
“Καλό θα είναι να γίνει μια αξιολόγηση της ίδιας τόσο για τα συναισθήματά της απέναντι στο σύντροφο που επιλέγει όσο και της εξελικτικής πορείας της σχέσης. Μια μεγάλη παγίδα είναι η πεποίθηση πολλών γυναικών που είναι σε “προβληματικές σχέσεις” ότι τα πράγματα μετά το γάμο θα αλλάξουν. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο γάμος είναι η φυσική κατάληξη της υγιούς σχέσης που θα σε οδηγήσει στη δημιουργία της οικογένειας.
Αναμφισβήτητα, η έλλειψη αποδοχής, η έλλειψη επικοινωνίας, σεβασμού, εκτίμησης, αγάπης, εμπιστοσύνης, η συναισθηματική ασφάλεια, η απορριπτική συμπεριφορά κ.α. είναι μερικά από τα “μελανά” στοιχεία σε μια σχέση που θα πρέπει να επανεξετάσει μια γυναίκα προκειμένου να καταλήξει ή να αποφύγει ένα γάμο”.

Σκέψου ψύχραιμα λοιπόν. Μπορεί να είναι το άγχος της προετοιμασίας, μπορεί να είναι ανασφάλεια, μπορεί να είναι φόβος -μιας και γύρω μας τα διαζύγια ευδοκιμούν, μπορεί να μην έχει να κάνει με τη σχέση σου. Μπορεί όμως και κάτι να μην σε καλύπτει… Πρέπει να επιστρατεύσεις όλη σου την ωριμότητα. Χωρίς να δραματοποιείς τα πράγματα, χωρίς να μεγαλοποιείς καταστάσεις.

Της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Ντόρας Μίνου

© 2025 tlife.gr