Πώς (μα κυρίως γιατί;) σαμποτάρεις την ευτυχία σου

Βρίσκεσαι σε μια σχέση που μόνο σταθερή δεν τη λες. Το πάνω χέρι το έχει ο άλλος και εσύ χορεύεις στο ρυθμό του. Με λίγα λόγια, όταν σε θέλει σε θέλει και όταν βαριέται σε πετάει. Εσύ όμως μένεις γιατί- σε πρώτη φάση- πεισμώνεις όλο και πιο πολύ και πιστεύεις πως στο τέλος θα αλλάξουν τα πράγματα και θα ζήσετε εσείς καλά. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα όντως φτιάχνουν και εκείνος που πάντα έφευγε ξαφνικά σου ζητάει να μείνει. Παγώνεις. Αυτό είναι που ήθελες τελικά; Γιατί σε κυριεύει ένα αίσθημα πανικού, φόβου και τάση φυγής;

Η απάντηση είναι απλή: Φοβάσαι την προοπτική της ευτυχίας. Ίσως να μην βγάζει νόημα σε πρώτη ανάγνωση αλλά σκέψου τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες σχέσεις. Το φυσιολογικό για εσένα είναι μια σχέση να αποτύχει και γι’ αυτό είτε φεύγεις πριν συμβεί αυτό, είτε άθελα σου προκαλείς μια μικρή καταστροφή ώστε να τελειώσει από μόνη της. Αυτή η αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όπως λέγεται στη ψυχολογία, είναι μια πεποίθηση που κουβαλάμε μέσα μας, ένας φόβος, που ασυνείδητα τον κάνουμε πραγματικότητα. Για παράδειγμα, αν είναι εγγεγραμμένο μέσα σου πως οι άλλοι σε απορρίπτουν, ασυνείδητα κάνεις ότι μπορείς για να δεχτείς απόρριψη.

Αυτή η διαδικασία έχει να κάνει με συναισθήματα που έχουμε νιώσει στο παρελθόν και μας έχουν τραυματίσει. Αντί να αποφεύγουμε καταστάσεις και συμπεριφορές που θα μας κάνουν να νιώσουμε ξανά αυτά τα συναισθήματα, τις δημιουργούμε από μόνοι μας. Το να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας είναι αρκετά συνηθισμένο και ένας μηχανισμός αυτοπροστασίας. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει το υποσυνείδητο μας.

Όταν πρόκειται για συγκεκριμένα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στις σχέσεις μας, τα πρόσωπα και οι συνθήκες μεν αλλάζουν, ωστόσο ο κοινός παρονομαστής είμαστε εμείς. Εμείς επιλέγουμε τους ανθρώπους που μπαίνουν στη ζωή μας καθώς και τις συνθήκες υπό τις οποίες σχετιζόμαστε με τους άλλους. Σε μια τέτοια περίπτωση η βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτές τις συμπεριφορές και να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, με στόχο να το λύσουμε και να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. 

Φωτογραφίες: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164