Site icon TLIFE

Πώς μπορεί να επηρεάσει ο “εγκλεισμός” το ζευγάρι; Και τι μπορούμε να κάνουμε;

Bearded guy standing behind attractive blonde girl and kissing her. They are waiting for hot drink

Και ξαφνικά βρισκόμαστε κλεισμένοι, για πολλές ώρες, σε ένα σπίτι με το σύντροφό μας. Ώρα να μετρήσουμε τις “δυνάμεις” τις σχέσεις μας. Ώρα να απολαύσουμε ο ένας τον άλλο, ώρα να αφιερώσουμε χρόνο στο μαζί, ώρα να βρεθούμε ξανά πιο κοντά από ποτέ, μιας και λίγο πριν οι ρυθμοί και οι υποχρεώσεις δεν μας το επέτρεπαν. Κι αυτή είναι η θετική πλευρά. Η δύσκολη πλευρά, είναι επίσης ο πολύς χρόνος μαζί, που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια προβλήματα. Και για αυτό, η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα είναι εδώ για να μας βοηθήσει ώστε αυτός ο εγκλεισμός να βοηθήσει τη σχέση μας και όχι να της δημιουργήσει προβλήματα. Ο λόγος σε εκείνη…

Όλη η Γη περνάει μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπου δοκιμάζεται σε πολλαπλά επίπεδα. Έτσι και η σχέση μας, το “εσύ κι εγώ» μέσα από τον εγκλεισμό, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα, θα δοκιμαστεί αρκετά, εφόσον πρόκειται για μία κατάσταση που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου.

Λογικό λοιπόν τα ψυχικά αποθέματα της ψυχραιμίας και της θετικής διάθεσης του καθενός να αρχίσουν να μειώνονται και ο φόβος, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα αντιθέτως, να αυξάνονται. Συναισθήματα που δεν θα αφήσουν αμέτοχη τη σχέση μας, που θα δοκιμαστεί και εκείνη με τη σειρά της και που αν έχει γερά θεμέλια θα καταφέρει να βγει αλώβητη και με μικρές σχετικά φθορές ή ακόμη και να αναδιοργανωθεί. Αν όμως τα θεμέλια έχουν φθαρεί, το πιο πιθανό είναι πως δεν θα αντέξει.

Ναι, μην σας φανεί παράξενο αν τελικά δείτε μέσα από όλη αυτήν τη δοκιμασία, που και καυγάδες θα υπάρξουν μέσα από όλη αυτήν την ένταση και έντονες συγκρούσεις, τελικά έρθετε πιο κοντά ο ένας στον άλλον και “ξαναγνωριστείτε”. Μην σας φανεί όμως περίεργο, αν δείτε τη σχέση σας να καταρρέει σαν τα μολυσμένα από τον κορωνοϊό πνευμόνια, σε περίπτωση που βρίσκεστε σε μία από καιρό τελειωμένη σχέση, μία σχέση αδιαφορίας, σιωπής ή και εξάρτησης…

 

Τι μπορεί να κάνει το ζευγάρι για να προστατέψει τη σχέση του;
Δεν υπάρχει συνταγή για το τι θα πρέπει να κάνει το ζευγάρι για να προστατέψει τη σχέση του. Αυτό που χρειάζεται όμως να καταλάβουν και οι δύο σύντροφοι είναι πως τους δίνεται η ευκαιρία να δουν το θετικό της κατάστασης αυτής και να την χρησιμοποιήσουν υπέρ τους όσο μπορούν. Και φυσικά μιλάω για τα ζευγάρια που έχουν βάση γερή και μπορούν να δουν που χωλαίνει η σχέση τους.

-Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να επικοινωνήσουμε ο ένας με τον άλλον, ας μιλήσουμε μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο και ας εκφράσουμε ακόμα και τα παράπονά μας -όχι με σκοπό να χρεώσουμε τον άλλον ή να του τα φορτώσουμε, αλλά να δούμε πως μπορούμε να σταθούμε ψυχικά ο ένας δίπλα στον άλλον.

-Ας ξεκολλήσουμε και ας αφήσουμε για λίγο το διαδίκτυο στην άκρη που έχει κλέψει την παράσταση της επικοινωνίας ανάμεσά μας και ας μην φοβηθούμε να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον!

-Ας αφήσουμε και τη διαρκή ενημέρωση και ας αφήσουμε τις τρομερές ειδήσεις επίσης κλείνοντας τηλεόραση και διαδίκτυο για λίγο…

-Ας κάνουμε πράγματα που έχουμε καιρό να κάνουμε, για παράδειγμα, να καθίσουμε αγκαλιά στο καναπέ μας, να παρακολουθήσουμε μία ταινία, να παίξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή ακόμη και μέσω ίντερνετ, να μαγειρέψουμε μαζί, να χορέψουμε, να γυμναστούμε, να δούμε παλιά άλμπουμ με φωτογραφίες μας, να αναπολήσουμε στιγμές, να σκεφτούμε τι έφερε κοντά τον έναν στον άλλον αλλά και να δούμε τι μας κρατάει ακόμα μαζί…

-Ας φυλάξουμε όμως και τις πιο ιδιωτικές μας στιγμές, δίνοντας χώρο και χρόνο στον άλλον. Ας σεβαστούμε την επιθυμία του να μείνει λίγο μόνος, να ασχοληθεί με τον εαυτό του, να διαβάσει το βιβλίο του, να δει τα μέιλς του ή εκκρεμότητες της δουλειάς του.

-Ας έχουμε ερωτικές επαφές εφόσον δεν ανήκουμε σε εκείνη τη μερίδα ατόμων που αντιμετώπισε επιπόλαια τον ιό. Ακόμη και η υποχρεωτική πλέον καραντίνα θα ξεκαθαρίσει αν είμαστε καλά για να απολαύσουμε και να γευτούμε σεξουαλικά ο ένας τον άλλον.

-Αν έχουμε παιδιά, είναι ευκαιρία να δούμε πως θα έρθουμε όλοι μας πιο κοντά και να χαράξουμε στο μυαλό και στη καρδιά μας στιγμές που θα θυμόμαστε όταν θα έχει περάσει όλη αυτή η μπόρα! Άλλωστε, έχουμε την τάση να θυμόμαστε τις καλές και να “ξεχνάμε” τις άσχημες στιγμές. Ας δημιουργήσουμε λοιπόν καλές, θετικές και όμορφες στιγμές συναισθηματικού δεσίματος μεταξύ μας!

-Το μήνυμα που το κάθε ζευγάρι χρειάζεται να πάρει είναι πως: “Είμαστε μαζί σε αυτήν την κατάσταση και θα είμαστε μαζί για αρκετές μέρες ακόμα! Ας απολαύσουμε λοιπόν την καθημερινότητά μας με έναν διαφορετικό και πιο συντροφικό τρόπο από αυτόν που είχαμε μάθει ως τώρα. Ας αντιμετωπίσουμε τη νέα αυτή πρόκληση μακριά από δικαιολογίες και υπεκφυγές. Είμαστε μαζί και ζούμε μαζί, πιο κοντά από ποτέ -σωματικά τουλάχιστον, ας δούμε αν μπορούμε και ψυχικά να είμαστε επίσης μαζί!»

Είναι η ώρα που η σχέση μας θα δοκιμαστεί μέσα από αυτή την κοντινότητα που κακά τα ψέματα δεν έχουμε μάθει στην σύγχρονη εποχή μας. Ας δούμε λοιπόν αν μπορούμε να αντέξουμε!

 

 

 

© 2025 tlife.gr