Η αποξένωση, η απομάκρυνση, η διάβρωση μιας σχέσης θέλει προσπάθεια ώστε να μην συμβεί. Ποιοι παράγοντες την προκαλούν; Τι πρέπει να αποφύγεις; Κι αν δεν μπόρεσες να το αποφύγεις και έχεις φτάσει σε ένα σημείο που ο σύντροφός σου μοιάζει ξένος τι μπορείς να κάνεις; Πώς μπορείς να συνδεθείς ξανά μαζί του; Πώς διατηρείται μια σχέση ζωντανή; Η Μαρούσα Πολυκανδριώτη, Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια μοιράζεται τις γνώσεις της, την εμπειρία της και μας δίνει τις απαραίτητες και τόσο σημαντικές συμβουλές ώστε η σύνδεση μεταξύ ενός ζευγαριού να παραμείνει ή να ξαναγίνει ισχυρή. Ο λόγος στην ειδικό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Τον βλέπω και δεν θυμάμαι γιατί τον ερωτεύτηκα”, “Την κοιτώ και αναρωτιέμαι ποια είναι αυτή η γυναίκα που φωνάζει όλη μέρα”
Η αποξένωση είναι μία περίοδος κρίσης στη ζωή του ζευγαριού που αν δουλευτεί από κοινού μπορεί να αποτελέσει και μία ευκαιρία για αλλαγή τόσο για τον καθένα ξεχωριστά όσο και για τη σχέση. Με ποιους τρόπους ένα ζευγάρι οδηγείται στην απομάκρυνση; Τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να παραμείνουμε συνδεδεμένοι;
ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ “ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ”
Περιμένουμε ότι η σχέση θα λειτουργήσει από μόνη της
Μπαίνουμε μέσα στη συνθήκη της σχέσης με έναν “παιδικό τρόπο” θεωρώντας πως όπως οι γονείς μας έτσι και ο σύντροφός μας αυτονόητα θα είναι πάντα εκεί, θα μας αγαπάει και θα μας υποστηρίζει. Έτσι αναμένουμε η σχέση να λειτουργήσει από μόνη της, απλά επειδή υπάρχουμε μέσα σε αυτή χωρίς να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια.
Αναποτελεσματική επικοινωνία
Έχουμε τη λανθασμένη πεποίθηση πως ο σύντροφός μας θα πρέπει να κατανοήσει μόνος του τις ανάγκες – επιθυμίες μας. Περιμένουμε από εκείνον να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να αλλάξει χωρίς να έχουμε μπει στη διαδικασία να επικοινωνήσουμε μαζί του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ανέκφραστες σκέψεις και συναισθήματα που καταλήγουν να πνίγουν τη σχέση.
Κριτική – γκρίνια
Μέρος της αναποτελεσματικής επικοινωνίας είναι η γκρίνια, το παράπονο, η κριτική. Τα παραπάνω μπαίνουν στη ζωή ενός ζευγαριού όταν έχει αποτύχει κάποιος άλλος τρόπος επικοινωνίας. Καταλήγουμε να γκρινιάζουμε όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να εκφραστούμε. Εάν εισπράττετε μία τέτοια συμπεριφορά από τον σύντροφό σας θα ήταν βοηθητικό να αναρωτηθείτε: Τι προσπαθεί να μου πει; Τον ακούω; Συνήθως πίσω από την γκρίνια και τα παράπονα υπάρχουν κρυμμένες αγωνίες και ανησυχίες όπως “δεν σου είμαι σημαντικός, δεν με ακούς, δεν λαμβάνεις υπόψιν τις ανάγκες μου”
Έλλειψη ορίων
Πολλές φορές οι σχέσεις κλονίζονται επειδή δεν βάζουμε όρια στους τρίτους. Το συγγενικό περιβάλλον, τα πεθερικά, οι φίλοι, παρεμβαίνουν με αποτέλεσμα η σχέση να δηλητηριάζεται και το ζευγάρι να απομακρύνεται
Ισχυρογνωμοσύνη
Η ισχυρογνωμοσύνη οδηγεί τη σχέση σε αδιέξοδο, καθώς όταν πιστεύω ότι μόνο εγώ ξέρω υψώνω ένα τοίχος που με απομακρύνει από το να συνδεθώ με το άλλον και να ακούσω αυτά που έχει να μου πει
Αδελφοποίηση
Η σεξουαλική έκφραση της αγάπης μέσα σε ένα ζευγάρι είναι αναγκαία, καθώς είναι αυτό που μας καθιστά ζευγάρι και διαφοροποιεί τη σχέση μας από όλα τα υπόλοιπα ήδη σχέσεων. Είναι κάτι βασικό, ζωτικό που αν χαθεί το ζευγάρι χρειάζεται να το αναγνωρίσει και να δουλέψει ώστε να ξανασυναντηθεί.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ “ΜΑΖΙ”
Αν παρατηρήσουμε τη φύση γύρω μας θα διαπιστώσουμε πως και το πιο όμορφο δέντρο για να δώσει καρπούς χρειάζεται να το ποτίσουμε και να το φροντίσουμε. Αντίστοιχα και οι σχέσεις για να μπορούν να ανθίσουν χρειάζεται από κοινού συστηματική δουλειά και προσπάθεια αλλαγής των δυσλειτουργικών συμπεριφορών.
Μέσα σε μία συντροφική σχέση τείνουμε ασυνείδητα να αναπαράγουμε την εκπαίδευση που έχουμε πάρει από την οικογένεια καταγωγής μας. Τι σύζυγος είχα δει να είναι ο πατέρας μου; Τι σύζυγος είχα δει να είναι η μητέρα μου; Πώς λειτουργούσαν μεταξύ τους; Μπορεί να λέω ότι δεν θέλω να γίνω σαν αυτούς αλλά με έναν αυτόματο τρόπο καταλήγουμε να δημιουργήσουμε μία παρόμοια συνθήκη.
Αναρωτηθείτε: Πως είμαι εγώ; Τι είναι αυτό που κάνω; Πως λειτουργεί; Πως θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό; Πώς μπορώ να βελτιώσω τη συμπεριφορά μου μέσα στη σχέση;
Μιλήστε για τα συναισθήματα σας και το πώς νιώθετε μέσα στη σχέση: “Ζηλεύω, νιώθω πιεσμένη, στριμωγμένη έχω ανάγκη να με βοηθήσεις”.
Ρισκάρετε να είστε ευάλωτοι, το να αποκαλύψετε κρυμμένες πλευρές της προσωπικότητάς σας είναι μια ευκαιρία ο σύντροφός σας να σας γνωρίσει περισσότερο και να εμβαθύνει η σχέση σας
Δώστε ραντεβού: Ορίστε ένα χρονικό διάστημα που θα είναι αφιερωμένο σε εσάς και θα αφήσετε έξω τις υποχρεώσεις και τα θέματα της καθημερινότητας. Χαρείτε ο ένας τον άλλον, διασκεδάστε και εστιάστε σε αυτά που σας ενώνουν.
Εστιάστε σε εσάς: Κάντε το πρώτο βήμα αλλαγής χωρίς να περιμένετε από τον άλλον. Οι σχέσεις είναι δυναμικές, επηρεαζόμαστε και επηρεάζουμε, συνεπώς το να αλλάξω εγώ παράλληλα μετακινεί και τον σύντροφό μου!
Δεν υπάρχουν συνταγές ή μαγικές λύσεις. Οι σχέσεις είναι ζωντανός οργανισμός που απαιτούν προσπάθεια και πολλή δουλειά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ