Στην ησυχία των γιορτών, στο τέλος του χρόνου και στην αρχή του καινούριου, πάντα κάνουμε έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας και υποσχόμαστε κάτι να αλλάξουμε. Όλες έχουμε κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε. Τουλάχιστον ένα. “Κακές” συνήθειες ή συμπεριφορές τις οποίες κατηγορούμε για κάτι που μας ενοχλεί στην προσωπική ή στην επαγγελματική μας ζωή. Η Κρίστη Μηλιόρδου, Certified Health & Wellness Coach – Ψυχολόγος, MSc, μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές ώστε καταφέρουμε να κάνουμε τις αλλαγές που θέλουμε… που για κάποιο λόγο μας είναι δύσκολο. Ο λόγος σε εκείνη…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας να κάνει κάτι που έχει υποσχεθεί ότι θα σταματήσει; Ή να έχει μια κακιά συνήθεια που όσο και να τον βλάπτει δυσκολεύεται να αποχωριστεί; Κάτι τέτοιο είναι αρκετά κοινό και ξεκινάει από το φόβο της αλλαγής ή το φόβο του άγνωστου. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι μια αλλαγή μπορεί να επιφέρει θετικές συνέπειες στη ζωή μας η μετάβαση από την υπάρχουσα συμπεριφορά σε μια νέα ενέχει δυσκολίες.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι μια πετυχημένη αλλαγή χρειάζεται προσπάθεια και χρόνο για να επιτευχθεί καθώς επίσης και σταδιακά βήματα. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε γρήγορες λύσεις αλλά με οργάνωση και επιμονή μπορούμε να πετύχουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Μερικά από τα βήματα που χρειάζονται για να φτάσουμε στην επιτυχία παρουσιάζονται παρακάτω…
–Προσδιορίστε την υποκείμενη αιτία: Όλες οι “κακές” συνήθειες έχουν μια λειτουργία. Για παράδειγμα, η “καλή” συνήθεια του περπατήματος προς τη δουλειά το πρωί σας κάνει να αισθάνεστε ανανεωμένες και έτοιμες για εργασία. Παρόμοια με αυτό η “κακή” συνήθεια της υπερβολικής κατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση της μοναξιάς. Μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπιστεί η πραγματική αιτία, αλλά αξίζει πραγματικά να το πράξουμε, αφού η εξεύρεση της ρίζας του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυσή του.
–Διατηρήστε τις σημειώσεις σας: Πάρτε ένα στυλό και χαρτί και αρχίστε να παρατηρείτε τις συμπεριφορές σας που σχετίζονται με τη συνήθεια. Πότε και πού συμβαίνει, αν υπάρχει κάτι που την προκαλεί και ποια είναι η συχνότητα. Γράψτε τα παρακάτω και παρακολουθήστε τη συμπεριφορά σας για μια εβδομάδα. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, μπορεί να είστε σε θέση να προσδιορίσετε τον τρόπο εμφάνισης και τις συνδέσεις μεταξύ ερεθισμάτων και συμπεριφορών.
–Αντικαταστήστε την παλιά με μια νέα θετική συνήθεια: Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε ότι αναζητάτε συνεχώς γλυκά, προσπαθήστε να φάτε φρούτα αντί μπισκότων, την επόμενη φορά που θα έχετε την επιθυμία για ζάχαρη. Αυτό θα ικανοποιήσει την ανάγκη για κάτι γλυκό αλλά με πολύ πιο υγιεινό τρόπο. Επιπλέον, αν επιμείνετε σε αυτήν τη συμπεριφορά θα μάθετε ένα νέο μονοπάτι και σταδιακά θα είναι ευκολότερο για σας να το υιοθετήσετε.
–Λάβετε υποστήριξη: Μπορεί να είναι ο σύντροφός σας, ο φίλος σας, η οικογένειά σας, ένας συνάδελφος, ένας life coach ή ένας θεραπευτής. Όποιος εμπιστεύεστε και αισθάνεστε άνετα. Αυτό το άτομο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας, να είστε πιο υπεύθυνες, να σας ορίσει ανταμοιβές και να συζητήσετε τις δυσκολίες ή τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζετε.
–Διαλογισμός: Όταν νιώθετε άγχος ή υπό πίεση, οι πιθανότητές σας να στραφείτε σε μια κακή συνήθεια είναι πολύ υψηλότερες. Κάντε ένα βήμα πίσω και προσπαθήστε να δώσετε στον εαυτό σας 10 λεπτά να ηρεμήσει. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί χρησιμοποιώντας ασκήσεις αναπνοής, κλείνοντας τα μάτια σας με χαλαρωτική μουσική ή περπατώντας, όπου κάνετε ένα μικρό περίπατο για να χαλαρώσετε.
–Δεν χρειάζονται μόνο 21 ημέρες για να αλλάξετε μια συνήθεια: Ακούγεται τόσο ελκυστικό και τόσο εύκολο στην εφαρμογή. Άραγε οι συνήθειες που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των ετών εξαφανίζονται μαγικά μόνο σε 21 ημέρες προσπάθειας; Η κοινωνία στην οποία ζούμε απαιτεί γρήγορους ρυθμούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα. Ο μέσος όρος των 3 μηνών είναι ένα πιο ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο για να σχηματιστεί μια νέα συνήθεια. Η αλλαγή βασίζεται επίσης σε διάφορους παράγοντες όπως η προσωπικότητα, η ετοιμότητα, η υποστήριξη, τα επίπεδα άγχους κλπ.
–Να ανταμείβετε κάθε πρόοδο που κάνετε: Αυτό θα σας βοηθήσει να συνδέσετε τις νέες σας συμπεριφορές με θετικά συναισθήματα. Παρόλο που η αλλαγή είναι δύσκολη, όταν ενισχυθεί με ανταμοιβές, σας δίνει τη δύναμη και τον ενθουσιασμό να συνεχίσετε. Οι ανταμοιβές πρέπει να υπάρχουν ακόμη και για τα μικρά βήματα προς τα εμπρός, όχι μόνο όταν φτάνετε σε μακροπρόθεσμους στόχους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ