Η πίεση, το άγχος, η οικονομική κρίση, οι λογαριασμοί, η δουλειά, η κούραση, κάποιες παρεξηγήσεις, κάποιες καθυστερήσεις, η κίνηση στους δρόμους, οι γείτονες, τα βλέμματα, η αδικία… Η σύγχρονη καθημερινότητα είναι πιεστική. Οι καταστάσεις ώρες-ώρες σε φτάνουν στα όριά σου και ο θυμός συσσωρεύεται.
Και μετά γυρίζεις σπίτι. Κι εκείνος δεν σηκώνει το τηλέφωνο. Δεν παίρνει πίσω. Γκρινιάζεις. Και μετά κοίταξε μια άλλη. Και μετά δεν σου μιλάει και τόσο γλυκά. Και μετά διαφωνήσατε για κάτι. Πολλά μπορούν να συμβούν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Δεν σε προσέχει, δεν σε σέβεται, σε ζηλεύει… οτιδήποτε.
Και δεν μιλάς… και δεν αντιδράς. Και ο θυμός συσσωρεύεται αν ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία γυναικών που δεν μιλάνε, ξεσπάει με λάθος τρόπο αν ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία γυναικών που μιλάνε.
Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα σε βοηθάει να διαχειριστείς το θέμα…
Το know how του θυμού
–Πρόκειται για ένα υγιές, φυσιολογικό συναίσθημα, το οποίο συχνά προκαλεί πολλές μεταβολές και σε σωματικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα ταχυκαρδία, ταχυπαλμία, κ.α.
-Σε περιπτώσεις που ο θυμός εκφράζεται με έντονο και ακραίο τρόπο, ξεφεύγοντας από τον έλεγχό μας είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στις διαπροσωπικές-διαφυλικές σχέσεις, στον επαγγελματικό τομέα… επιβαρύνοντας σημαντικά την ποιότητα των σχέσεων, αλλά και τη γενικότερη ποιότητα της ζωή μας.
-Συχνά πίσω από το θυμό υποβόσκει ένα άλλο συναίσθημα, όπως για παράδειγμα η θλίψη, η υποτίμηση ή η αδικία.
-Συχνά το άτομο που εξωτερικεύει το θυμό με έντονο και προκλητικό τρόπο, μετά βιώνει αισθήματα ενοχής ή ντροπής.
-Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν ή δεν έχουν μάθει να εξωτερικεύουν συναισθήματα θυμού, επειδή θεωρούν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το τέλος μιας σχέσης ή ότι θα δημιουργήσουν μια άσχημη εικόνα εαυτού στους άλλους. Με τον τρόπο αυτό, εσωτερικεύουν το θυμό και τον στρέφουν εσωτερικά προς τον εαυτό τους.
-Πολλές φορές ειδικά σε μια συντροφική, ερωτική σχέση συμβαίνει οι σύντροφοι να θυμώνουν και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με το παραμικρό. Μάλλον έχουν συσσωρεύσει το θυμό τους, ο οποίος πλέον βγαίνει σε μικρά, ασήμαντα πράγματα. Για αυτό και είναι σημαντικό να εκφράζουμε ανοιχτά, με ηρεμία και ειλικρίνεια ό,τι μας ενοχλεί.
Τι να κάνεις… για να μην σκάσεις
-Ο θυμός είναι σημαντικό να εκφράζεται με τρόπο θετικό και όχι με τη μορφή επίθεσης ή εκδίκησης.
–Κατανόησε τι είναι αυτό που σε θυμώνει και για ποιους ακριβώς λόγους.
-Θυμώνεις πάντα κάτω από τις ίδιες συνθήκες;
-Καλό είναι να εκφράζεις τι ακριβώς σε ενοχλεί.
-Αν κάτι σας έχει θυμώσει, είναι σημαντικό να κρίνετε την πράξη και όχι το πρόσωπο. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «με θυμώνει που δεν με ενημέρωσες ότι θα αργήσεις, και όχι με θυμώνει που είναι απαθής και αδιάφορος»!
-Προσπαθήστε να εκτονώσετε τα έντονα συναισθήματά σας, χωρίς να υποτιμάτε ή να θίγετε τους άλλους.
-Δώσε την ευκαιρία στον/στην σύντροφό σου να σου εξηγήσει πριν τον/την «καταδικάσεις».
-Εντόπισε τι είναι αυτό που σου προκαλεί θυμό και προσπάθησε να αναπτύξεις στρατηγικές, ώστε να μειώσεις την ένταση του συναισθήματος.
-Σε κάθε σχέση υπάρχουν εντάσεις και διαπληκτισμοί. Μην περιμένεις να μην θυμώνεις ποτέ ή να μην θυμώνει ποτέ ο σύντροφός σου μαζί σου. Προσπαθήστε να χειρίζεστε εποικοδομητικά μια τέτοια κατάσταση. -Μην το βλέπετε σαν μια μάχη, στην οποία πρέπει να βγείτε νικητής!
-Είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα πραγματικά συναισθήματά σου με τον/την σύντροφό σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ