Site icon TLIFE

Πώς θα αντιμετωπίσω την καλοκαιρινή κατάθλιψη; Η ψυχολόγος απαντά

Tlife Team

Όπως με κάθε δυσκολία που πιθανά θα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποια βήματα ώστε να νιώσουμε καλύτερα και να ξεπεράσουμε το κάθε είδους πρόβλημα, όπως και τη καλοκαιρινή εποχική κατάθλιψη.

Φρόντισε εκ των προτέρων: Εφόσον ξέρεις ότι το καλοκαίρι είναι δύσκολο για σένα και ενώ νιώθεις καλά την περίοδο της άνοιξης, σκέψου τις συγκεκριμένες πτυχές της ζωής σου που γίνονται δύσκολες το καλοκαίρι. Τι θα βοηθήσει στην πρόληψη της καλοκαιρινής κατάθλιψης; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις άδεια από τη δουλειά; Η εγγραφή των παιδιών σε καλοκαιρινά προγράμματα ή η κατασκήνωση θα βοηθούσε στην ανακούφιση από το άγχος σου;

Ύπνος:  Διακοπές, καλοκαιρινά μπάρμπεκιου, νυχτερινή διασκέδαση – όλα αυτά μπορούν να σε ενθαρρύνουν να μείνεις ξύπνιος για πολλές ώρες. Αυτή η έλλειψη ύπνου όμως αποτελεί κοινή αιτία για κατάθλιψη.

Άσκηση: Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να καταπολεμήσει την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Ακόμα και αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, μπορείς να βρεις τρόπους να παραμείνεις δραστήριος και να αποφύγεις την καλοκαιρινή κατάθλιψη. Για παράδειγμα, ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν δεν κάνει τόσο ζέστη, πήγαινε σε γυμναστήριο όπου υπάρχει κλιματισμός.

Μην το παρακάνεις με δίαιτες και υπερβολική γυμναστική: Μην ξεκινάς το καλοκαίρι με φρενίτιδα δίαιτας και άσκησης για να χωρέσεις στο περσινό μαγιό. Αντίθετα, φρόντισε τη διατροφή σου αλλά με μέτρο και γυμνάσου χωρίς όμως να βάζεις υψηλούς στόχους. Διαφορετικά, αυτή η «αποτυχία» απλώς θα σου αφήσει με μία πικρή γεύση απογοήτευσης που θα επιδεινώσει την καλοκαιρινή σου κατάθλιψη.

Άκουσε τις ανάγκες του εαυτού σου: Μην αφήνεις τις υποχρεώσεις να σε παρασύρουν. Άκουσε τις ανάγκες σου και προσπάθησε να τις ικανοποιήσεις. Άλλωστε τα καταθλιπτικά συμπτώματα θεριεύουν όταν παραμελούμε τις ανάγκες του εαυτού μας.

Σκέψου  το γιατί: Εάν παλεύεις με την καλοκαιρινή κατάθλιψη χρόνο με το χρόνο, αναρωτήσου αν υπάρχει λόγος. Συνδέεις το καλοκαίρι με μια δύσκολη περίοδο στο παρελθόν – τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου ή τη διάλυση μιας σχέσης; Είχες προηγούμενες κρίσεις κατάθλιψης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Χωρίς καν να το καταλάβεις, μπορεί να έχεις αρχίσει να συνδέεις το καλοκαίρι με τη θλίψη – μια σχέση που γίνεται πιο δυνατή κάθε καλοκαίρι που περνάς με κατάθλιψη.

 

Προγραμμάτισε προσεκτικά τις διακοπές σου:  Πριν κανονίσεις τις διακοπές σου αναρωτήσου τι θέλεις πραγματικά να κάνεις φέτος; Μήπως οι διακοπές είναι απλά μία υποχρέωση για σένα; Ασφαλώς, χρειάζεται να λάβεις υπόψη και τις ανάγκες της οικογένειας και των παιδιών σου που άλλωστε δεν φταίνε σε τίποτα να στερηθούν τις καλοκαιρινές διακοπές. Εξέτασε εναλλακτικές λύσεις.

Προσδοκίες: Ένα πράγμα που είναι δύσκολο με την καλοκαιρινή κατάθλιψη είναι ότι όλοι οι άλλοι φαίνονται να περνούν όμορφα και να απολαμβάνουν το καλοκαίρι εκτός από σένα που φαίνεσαι σαν …εξωγήινος. Προσπάθησε λοιπόν να μην ανησυχείς και να μην κατηγορείς τον εαυτό σου, καθώς μεγάλο μέρος της άσχημης διάθεσης πηγάζει από το χάσμα ανάμεσα στο πού βρίσκεσαι και στο πού νομίζεις ότι πρέπει να είσαι. Αντίθετα, επικεντρώσου σε αυτό που πυροδοτεί την καλοκαιρινή σου κατάθλιψη και πώς μπορείς να την ξεπεράσεις.

Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία ή η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να αμβλύνουν τα αποτελέσματα μιας εποχικής κατάθλιψης. Αναζήτησε λοιπόν τη βοήθεια ειδικού έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις την κατάσταση. Μίλησε με έναν θεραπευτή, όπως έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Αν παίρνεις αντικαταθλιπτικά επικοινώνησε με το γιατρό σου και πες του πως νιώθεις, ώστε να σου ρυθμίσει την αγωγή.

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα

Φωτογραφίες: iStock

© 2024 tlife.gr