Στην αρχή μιας γνωριμίας, πριν ξεκινήσουν τα συναισθήματα να δημιουργούνται, πριν δεθείς, καλό είναι να φροντίσεις να μάθεις τις απόψεις του και τον τρόπο που συμπεριφέρεται εκείνος σε κάποια “κομβικά” σημεία. Για αυτό λοιπόν η ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα, μας δίνει τις ερωτήσεις, τα θέματα που καλό είναι να θίξουμε από την αρχή, ώστε να έχουμε μια εικόνα για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε σχέση μαζί του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατί η εμφάνιση δεν αρκεί, ούτε ο ενθουσιασμός. Η σχέση, η πορεία της και η ευτυχία μας εξαρτάται από τη συνύπαρξη σε βάθος χρόνου. Οπότε, σημείωσε στο μυαλό σου τα σημεία που πρέπει να συζητήσεις και πάρε το χρόνο σου. Ή παίξτε το παιχνίδι των ερωτήσεων που θα βοηθήσει ο ένας να μάθει τον άλλον από την αρχή της γνωριμίας.
Για να είμαστε ξεκάθαροι, ερωτήσεις – συνταγή που μπορεί να κάνει κάποιος για να δει πώς ο άλλος αντιδρά, σκέφτεται ή λειτουργεί, δεν υπάρχουν εφόσον αν θέλει να κρυφτεί, μπορεί να το κάνει. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια ζητήματα που μπορείς να δώσεις σημασία για να έχεις μία πιο γενικευμένη άποψη για το νέο σου ταίρι.
Και οι ερωτήσεις αυτές στρέφονται γύρω από τι άλλο φυσικά; Την επικοινωνία, τον τρόπο στην ουσία που επιλέγει ο καθένας σας για να επικοινωνήσει με τον άλλον, την ικανότητα να “ακούσει” ο ένας τον άλλον, όπως επίσης και το πώς ο καθένας σας αντιδρά σε μικρές ή μεγάλες παρεξηγήσεις για παράδειγμα. Υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις όπως ποιες είναι οι αξίες του, τι πιστεύει για το αντίθετο φύλο, για την εργασία, τα οικονομικά κλπ, ερωτήσεις όμως που αν αρχίσεις να τις κάνεις όλες μαζί, το μόνο σίγουρο είναι πως θα το βάλει στα πόδια, εφόσον θα νιώσει πως του κάνεις ανάκριση.
-Ρώτησε λοιπόν τι είναι σημαντικό για εκείνον και κάντε μία κουβεντούλα γύρω από το τι θεωρεί ο καθένας σας σπουδαίο στη ζωή του. Δείτε πού διασταυρώνεστε.
-Μιλήστε για τις αξίες σας και ανταλλάξτε απόψεις. Πώς αντιδρά ο καθένας όταν διαφωνείτε και μέχρι πού σέβεστε το γεγονός ότι έχετε ενδεχομένως διαφορετικές απόψεις, υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα;
-Τι πλάνο ζωής έχει ο καθένας; Τι περιμένει στη ζωή του μετά από 3, 5 ή 10 χρόνια για παράδειγμα;
-Έχετε κοινά ενδιαφέροντα; Και ασφαλώς δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι όλα κοινά, κάπου όμως να μπορείτε να κάνετε και κάτι μαζί.
-Ποια είναι η σχέση με τα χρήματα και τη διαχείρισή τους; Πού και σε τί συνήθως ο καθένας σας προτιμά να ξοδεύει τα χρήματά του;
-Πως είναι οι σχέσεις με την πατρική οικογένεια; Είναι αγαπημένοι μεταξύ τους ή έχουν διαφορές;
-Με τι είδους άτομα προτιμά να κάνει παρέα; Έχει φίλους και κοινωνική ζωή; Πως διασκεδάζει, με τι τρόπους;
-Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ποια άτομα συνήθως υπάρχουν ως πηγή στήριξης; Προτιμά να το λύνει μόνος ή ζητά βοήθεια; Πως αντιμετωπίζει προβληματικές καταστάσεις;
-Με ποια ζητήματα θυμώνει; Τι κάνει και πώς αντιμετωπίζει καταστάσεις που ενοχλούν και θυμώνουν;
-Μέχρι ποιο σημείο πιστεύει ο καθένας πως χρειάζεται ελευθερία στο ζευγάρι;
-Ποια η γνώμη του καθενός για την μονογαμία;
Υπενθυμίζω πως δεν είναι τόσο απλό να δείτε αν θα εξελιχθεί η σχέση όπως επιθυμείτε και πως αυτές είναι λίγες ερωτήσεις που μέχρι κάποιο σημείο θα σας βοηθήσουν να μάθετε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Στη συνέχεια όμως όπου οι επαφές σας θα είναι πολύωρες και συχνές, μην ξεχνάτε πως ο τρόπος που επικοινωνείτε είναι από τα πιο σημαντικά για μία θετική πορεία στη σχέση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ