Δεν γίνεται να έχεις σχέση και να μην γνωρίζεις τι θα πει τσακωμός. Αυτή η σύγκρουση που ανάλογα με τη σφοδρότητά της μπορεί να σε καταρρακώσει -από όλα αυτά που άκουσες, ή να διαλύσεις τον άλλο με όλα αυτά που ξεστόμισες. Οι καβγάδες σε μια σχέση είναι σχεδόν αυτονόητοι. Το ζητούμενο όμως είναι να γίνονται “σωστά” ώστε να μην πληγώνουν τη σχέση, αλλά να της κάνουν καλό, να την εξελίσσουν και να μας βοηθάνε ουσιαστικά. Η Ντόρα Μίνου, MA Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλης, σήμερα μας μαθαίνει το σωστό τρόπο να τσακωνόμαστε με το συντροφό μας. Μας δίνει τις χρήσιμες συμβουλές της ώστε η σύγκρουση να πηγαίνει τη σχέση ένα βήμα πιο κάτω και όχι απλά να εκτοξεύουμε το δηλητήριό μας και στο θυμό μας στον άλλο. Γιατί οι καβγάδες μπορούν να είναι εποικοδομητικοί και βοηθητικοί όταν γίνονται με ωριμότητα και όχι με επιθετική διάθεση.
Ένα από τα βασικά συστατικά της σχέσης είναι οι συγκρούσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί κανένας δεν είναι ίδιος με τον άλλο, διαφέρουμε στις αντιλήψεις, στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Μια σχέση όπου οι φανεροί καβγάδες είναι ελάχιστοι ή και ανύπαρκτοι δεν σημαίνει ότι είναι πιο υγιής από μία σχέση όπου συναντάμε περισσότερες συγκρούσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορούμε τη σύγκρουση να τη χρησιμοποιήσουμε ως μέσο και αφορμή για την αποφυγή των πρόσκαιρων συμβιβασμών και της αποτελμάτωσης, αρκεί να μάθουμε την τέχνη της. Η θετική σύγκρουση είναι τίμια και αντικειμενική, όχι κακοήθης, ενοχοποιητική και σκληρή. Η τίμια μάχη οδηγεί στην αυθεντικότητα της σχέσης και στην ισοτιμία.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΣΣΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΟΤΑΝ… :
1. Aκολουθεί συζήτηση αρχίζοντας από την αναγνώριση των θετικών του άλλου, την έκφραση της αγάπης και του ενδιαφέροντος για αυτόν. Έτσι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κρατηθεί η συζήτηση σε χαμηλούς τόνους και να διατηρηθεί νηφάλια η σκέψη και από τις δύο πλευρές.
2. Όταν περιορίζονται: η επίρριψη των ευθυνών, των αξιολογήσεων, των γενικεύσεων και των ερμηνειών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3. Έχοντας υπόψη μας ότι οι θυμωμένοι άνθρωποι δεν ακούν, πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας και στον άλλο για να γίνει συζήτηση.
4. Πρέπει να ακούμε αυτό που μας λέει ο άλλος, αφήνοντάς τον να ολοκληρώσει τις σκέψεις του χωρίς να τον διακόπτουμε.
5. Εφόσον δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Δεν υπάρχει κανόνας ότι σε μία σύγκρουση θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, άλλωστε όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα οι άνθρωποι διαφέρουμε στις αντιλήψεις, τις σκέψεις, τις συμπεριφορές.
6. Η σύγκρουση είναι εποικοδομητική και εξελίσσει τη σχέση όταν υπάρχει ευαισθησία στον τρόπο, το χρόνο και το χώρο που γίνεται ο καυγάς. Είναι οικείο σε όλους το φαινόμενο της ενίσχυσης των εντάσεων όταν αυτές γίνονται ενώπιον τρίτων.
7. Όταν αποφεύγουμε τις επικρίσεις και την τάση να μειώνουμε τον άλλο. Είναι πολύ σκληρό για να δυναμώσει κάποιος τη σχέση του να θίγει τα ευαίσθητα σημεία του άλλου.
ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ
1. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και στο σύντροφό σου ώστε να ηρεμήσετε. Προσπάθησε να συζητήσεις το γεγονός όταν και οι δύο θα έχετε πάρει απόσταση από την ένταση της στιγμής.
2. Εστίασε σε ένα γεγονός κάθε φορά.
3. Εξήγησε τη θέση σου ξεκάθαρα αποφεύγοντας το σαρκασμό, τις κατηγορίες, την κριτική και τα επίθετα απέναντι στο σύντροφό σου.
4. Η συναισθηματική φόρτιση είναι αναμενόμενη, ωστόσο προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις και τη λογική σου, εστιάζοντας στο πρόβλημα και όχι στο σύντροφο. Να έχεις στο μυαλό σου ότι και οι δύο χρειάζεστε μία λύση στο
πρόβλημα.
5. Πάρε τις ευθύνες που σου αναλογούν. Δεν χρειάζεται να κρατάς αμυντική στάση και απέφυγε τις παρορμητικές αντιδράσεις αντικρίζοντας το θυμό του συντρόφου σου.
6. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει όταν θα είστε και οι δύο έτοιμοι.
7. Προσπάθησε να μείνεις στην ουσία της διαφωνίας και όχι σε λεπτομέρειες.
8. Πολλές φορές το χιούμορ βοηθάει. Χρησιμοποίησε και λίγο τη φαντασία σου χωρίς όμως να διακωμωδήσεις τελείως το γεγονός.
9. Συζήτησε πιθανές λύσεις.
10. Όρισε χώρο και χρόνο για την επανεξέταση του θέματος, όταν νιώθεις ότι δεν λύθηκε το πρόβλημα.
11. Δείξε την ευγνωμοσύνη σου όταν ο σύντροφός σου κατανοεί τη θέση σου.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ…
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατανόηση και από τους δύο συντρόφους ότι το πρόβλημα αφορά και τους δύο και για αυτό η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και αποδεκτή και από τους δύο. Η σύγκρουση δεν έχει νικητή και ηττημένο, ωστόσο είναι ένας τρόπος επικοινωνίας της διαφορετικότητάς μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ