Μήπως όταν είσαι με το σύντροφό σου είναι όλα καλά και όλα τέλεια και όταν απομακρύνεστε ο ένας από τον άλλον -για να πάτε για δουλειά, για να βγείτε με τους φίλους σας, ξεκινούν τα προβλήματα; Σε πιάνει ένα άγχος, ένα στρες, το μυαλό σου είναι συνέχεια σε εκείνον, στο κινητό σου, του στέλνεις μηνύματα, τον παίρνεις τηλέφωνο, το μυαλό σου κατακλύζεται από ερωτήσεις, φοβίες και άλλα τέτοια αρνητικά πράγματα; Μήπως είσαι ήρεμη μόνο όταν είσαι μαζί του; Μήπως όλη σου η ζωή ξαφνικά κινείται γύρω από εκείνον; Η Κρίστη Μηλιόρδου, Certified Health & Wellness Coach, Ψυχολόγος, MSc, γράφει σήμερα για τις σχέσεις που μας γίνονται εμμονή. Προσοχή, γιατί όλο αυτό είναι θέμα χρόνου να οδηγήσει σε αυτό που φοβόμαστε περισσότερο. Το χωρισμό. Ένα χωρισμό που εμείς προκαλέσαμε… προσπαθώντας το αντίθετο -να τον αποφύγουμε!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην αρχή μιας υγιούς σχέσης υπάρχει το στάδιο του πάθους όπου μπορεί να σκέφτεσαι τον αγαπημένο σου συνέχεια και να ασχολείσαι σχεδόν αποκλειστικά μαζί του. Σε φυσιολογικές συνθήκες αυτό το συναίσθημα εξελίσσεται και αλλάζει καθώς αναπτύσσεται η αγάπη, ο σεβασμός και η αμοιβαία δέσμευση. Η σχέση προχωράει και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται τη συντροφικότητα, έχοντας παράλληλα και χώρο ο καθένας για την προσωπική του ανάπτυξη.
Τι συμβαίνει όμως όταν η σχέση αντί να εξελιχθεί ομαλά γίνεται εμμονή; Όταν τουλάχιστον ο ένας σύντροφος ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με αυτήν, δείχνοντας έντονα σημάδια ζήλιας και ανάγκης αποκλειστικότητας. Όταν ασήμαντα περιστατικά, όπως η καλημέρα με ένα συνάδελφο, μπορούν να πυροδοτήσουν έντονες αντιδράσεις;
ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΙΑΣ ΕΜΜΟΝΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ
-Χαμηλή συτοπεποίθηση η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχή ανάγκη επιβεβαίωσης.
-Συνεχόμενα τηλέφωνα ή μηνύματα.
-Ακραία συναισθήματα που κινούνται από το ένα άκρο στο άλλο και απότομες εναλλαγές της διάθεσης.
-Αδυναμία συγκέντρωσης σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τη σχέση (πχ: δουλειά, χόμπυ, φίλοι).
-Προσπάθεια ελέγχου της ζωής του άλλου.
-Υπερβολική χαρά με ταυτόχρονη ανακούφιση όταν εισπράττεις ανταπόκριση από το σύντροφο.
Όπως είναι φανερό αυτές οι συμπεριφορές οδηγούν το άλλο άτομο στο να ψάχνει τρόπους φυγής καθώς ακόμα και αν έχει έντονα και θετικά συναισθήματα, η καταπίεση και ο συνεχής έλεγχος δεν τον αφήνουν να τα εκδηλώσει. Ταυτόχρονα το αίσθημα ότι μέσα από τη σχέση χάνεται η ατομικότητά του και η δυνατότητα αυτόνομης έκφρασης συντελούν στο αποτέλεσμα του χωρισμού.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…
Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε να έχουμε υγιείς σχέσεις και να αντιμετωπίζουμε τις εμμονές όταν εμφανίζονται:
-Προσπάθησε να καταλάβεις τους κινδύνους που έχει η εμμονή όχι μόνο για τη σχέση αλλά και για τη προσωπική σου ανάπτυξη καθώς δεν σε αφήνει να εξελιχθείς σαν άτομο.
-Παραδέξου ότι έχεις μια εμμονή. Η παραδοχή είναι το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για οποιαδήποτε αλλαγή.
-Προσπάθησε να επιλέγεις ανθρώπους με βάση το ποια είσαι εσύ όχι ποιοι είναι εκείνοι ή τι έχουν πετύχει. Δεν είναι εφικτό να αναπληρώνουμε τα ατομικά μας κενά μέσα από τους άλλους.
-Για να συμπορευτούν δύο άνθρωποι χρειάζεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να έχουν τις ίδιες προτεραιότητες και επιθυμίες. Όταν προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον να αλλάξει τα πλάνα της ζωής του μόνο για μας, το πιο πιθανό που θα καταφέρουμε είναι να τον απομακρύνουμε. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που αλλάξει κάποιο από τα όνειρά του λόγω πίεσης το πιο πιθανό είναι ότι στο μέλλον θα αναπτύξει συναισθήματα αποστροφής για μας.
-Προσπάθησε να χαλαρώσεις και να μην αναλώνεσαι συνεχώς στο τι σκέφτεται ο άλλος. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρόνο και τρόπο για να εκφράζει τα συναισθήματά του και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός πρέπει να συμβαδίζει με το δικό σου.
-Βάλε προτεραιότητα εσένα. Προσπάθησε να βρεις το δικό σου σκοπό, ανεξάρτητα με τον αν θα έχεις σχέση ή όχι, τις δικές σου ανάγκες και φρόντισε για αυτές. Αγάπησε αυτό που είσαι, με τις καλές και κακές του στιγμές.
-Βρες ενδιαφέροντα τα οποία σε γεμίζουν. Αυτό μπορεί να είναι μια καινούρια δουλειά, ένα χόμπυ, μια δραστηριότητα. Αντί να περιμένεις όλη μέρα ένα τηλέφωνο ή να δεις το σύντροφό σου προσπάθησε να ομορφύνεις τις μέρες σου ακόμα και χωρίς τη σχέση. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσεις ποιες δραστηριότητες αρέσουν αποκλειστικά σε σένα και σε ποιες επιδίδεσαι μόνο και μόνο επειδή είναι επιθυμία του συντρόφου σου.
-Μην απομακρύνεσαι από τους φίλους ή την οικογένειά σου. Το να είσαι αποκλειστικά και μόνο με τη σχέση σου ίσως να είναι κάτι πολύ συχνό για τους πρώτους μήνες της σχέσης, όμως από ένα σημείο και μετά καλό είναι να επανέρχεται η ισορροπία και να μπαίνουν και άλλοι άνθρωποι στη ζωή σας. Οι φίλοι και η οικογένεια προϋπήρχαν της σχέσης και είναι σημαντικό να είναι εκεί και κατά τη διάρκεια ή το τέλος της.
Όλα τα παραπάνω βήματα όχι μόνο δεν θα σε οδηγήσουν σε χωρισμό αλλά αντίθετα θα δυναμώσουν και θα δημιουργήσουν πιο στέρεες βάσεις για το μέλλον της σχέσης σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ