Site icon TLIFE

Gaslighting: Πόσο επηρεάζεσαι τελικά από την γνώμη των άλλων για εσένα;

Συχνά δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις τα δικά σου συναισθήματα από εκείνα που σου δημιουργούν τρίτοι, ωστόσο το να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου είναι μια αρχή για να κατανοήσεις τα όρια σου, να τα θέσεις, να αγαπήσεις αυτό που είσαι και να εξελιχθείς. Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ εξηγεί πως το λεγόμενο gaslighting είναι περισσότερο κοινωνιολογικό παρά ψυχολογικό φαινόμενο.

Η βαθιά φροντίδα εαυτού από το σημείο που ακούμε τόσο το συναίσθημα όσο και το πως αυτό επηρεάζει το σώμα μας και τις λειτουργίες του. Και τις περισσότερες φορές- αν όχι πάντα- αυτό είναι ένας κώδωνας κινδύνου που σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι παραμελείς. Πώς μοιάζει λοιπόν αυτό το είδος χειρισμού που κάνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας;

Απαξίωση των δικών σου συναισθημάτων

Το να βιώνεις ένα συναίσθημα είναι αληθινό. Κάθε συναίσθημα μέσα σου, ό,τι κι αν το πυροδοτεί, υπάρχει και ισχύει. Το να το απαξιώνεις, διαστρεβλώνει τη δική σου ανθρώπινη εμπειρία. Το συναίσθημά μας δεν είναι λάθος μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικό από κάποιου άλλου.

Νομίζεις ότι κάτι δεν πάει καλά με εσένα

Το να νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά επειδή δεν έχεις πετύχει επαγγελματικά ή δεν έχεις κάνει το γάμο ονείρων σου είναι αυτοκαταστροφικό και υποβαθμίζει την αποδοχή του εαυτού, κάτι που υπό φυσιολογικές συνθήκες σου επιτρέπει να αναπτύξεις δυνάμεις ή να θεραπεύσεις τις παλιές πληγές.

Αγνοείς τη διαίσθηση σου

Αν νιώθεις ένα αρνητικό συναίσθημα για κάποιον, μια κατάσταση ή ένα μέρος και να το αγνοήσεις προκειμένου να ευχαριστήσεις κάποιον άλλον, μπορεί να καταλήξει πολύ λάθος. Άκουσε τι σου λέει το ένστικτό σου και εμπιστεύσου τον εαυτό σου.

Το gaslighting είναι μια δικαιολογία για την κακή συμπεριφορά των άλλων

Όλοι είχαμε συναντήσεις και ανθρώπους στη ζωή μας που μας έχουν πληγώσει επανειλημμένα. Επιπλέον το gaslighting υπάρχει σε κάθε σχέση, είτε αυτή είναι φιλική, ερωτική είτε εργασιακή. Αλλά τείνουμε να το μην δίνουμε ιδιαίτερη σημασία συνειδητά στους άλλους, δικαιολογώντας τους ή ακόμα και κατηγορώντας εμάς για τη δική τους συμπεριφορά. Υποθέτουμε ότι το πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα δικό μας αντί να αναγνωρίσουμε ότι το εν λόγω άτομο είναι πιθανότατα η φταίχτης και ο χειριστικός.

Φωτογραφίες: iStock

© 2025 tlife.gr