Site icon TLIFE

Long-covid και ο ρόλος της ψυχολογίας

Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για το σύνδρομο Long – Covid και για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα που φέρουμε στη ζωή μας και στην ψυχολογία μας.

Δεν μας έφτανε ο covid εδώ και δύο χρόνια, εμφανίστηκε και το σύνδρομο Long – Covid με σωματικά συμπτώματα και επιπλοκές, όπως δείχνουν μελέτες. Έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να κάνει την εμφάνισή του αμέσως ή σταδιακά μετά τη μόλυνση από Covid-19 ή ακόμη και μετά από μια περίοδο φαινομενικής ανάρρωσης. Περιλαμβάνει πολλαπλά σωματικά συμπτώματα, πιο συνηθισμένα από τα οποία φαίνεται να είναι η νοητική και σωματική κόπωση, η δύσπνοια, οι γνωστικές αλλαγές (δυσκολία συγκέντρωσης, εναλλαγή μεταξύ εργασιών, εύρεση λέξεων και δυσκολίες μνήμης), χρόνιος πόνος (συνήθως πόνος στις αρθρώσεις), αίσθημα παλμών και ζάλη σύμφωνα με τους ερευνητές. Φαίνεται λοιπόν πως πρόκειται για μια σύνθετη, πολύ-συστημική ασθένεια, όπου μάλλον οι ολιστικές παρεμβάσεις είναι πιθανό πιο κατάλληλες και χρήσιμες.

Ο ρόλος της ψυχολογίας
Αυτό που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος, πόσο μάλλον εκείνος με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι να έχει βελτίωση της λειτουργικότητάς του και της ποιότητας ζωής. Η βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει καθώς θα υπάρχει “ένα αυτί” για εκείνον που πάσχει, χωρίς κριτική και στιγματισμό, καθώς είναι πιθανό στο περιβάλλον να μην μπορούν να καταλάβουν γιατί να νιώθει ακόμη αδυναμία ή να εμφανίζει μειωμένες γνωστικές λειτουργίες ο πάσχων ή ακόμη να πιστεύουν ότι “το κάνει επίτηδες” για να αποκτήσει δευτερογενή οφέλη ή για να τον προσέξουν. Ασφαλώς και χρειάζεται στήριξη το άτομο για να αποκτήσει και πάλι αυτοδιαχείριση και να προσαρμοστεί ξανά στο περιβάλλον του. Επειδή δεν είναι εύκολο όλο αυτό, εφόσον χρειάζονται και μεγάλα αποθέματα υπομονής, καλό είναι για όποιον βρίσκεται σε αυτή τη φάση να προσπαθήσει και από μόνος του να φροντίσει τον εαυτό του, μαζί με την βοήθεια ειδικών διαφόρων ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, μπορεί ένας ειδικός ψυχικής υγείας να βοηθήσει να ξεπεραστούν πρόσθετες δυσκολίες που σχετίζονται με τον Covid, όπως η θλίψη ή η διαταραχή μετατραυματικού στρες, φοβία, κλπ. Η φροντίδα εαυτού όμως επίσης μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα συνδυαστικά.

© 2025 tlife.gr