Site icon TLIFE

Sex therapy: Πότε έρχεται εκείνη η στιγμή που πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό;

Η σεξουαλική υγεία είναι ένα πολύ καυτό θέμα που δυστυχώς για πολλούς θεωρείται ταμπού. Κάποια από τα θέματα που πολλοί βάζουν κάτω από το χαλάκι είναι η μειωμένη λίμπιντο, η αδυναμία ή δυσκολία να φτάσει κανείς σε οργασμό, η επώδυνη ή άβολη σεξουαλική επαφή και η λίστα συνεχίζεται. Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι μπορούν όχι απλά να βοηθήσουν αλλά και να λύσουν αυτά τα όχι και τόσο απλά προβλήματα. Η λύση βρίσκεται στον κατάλληλο και εξειδικευμένο θεραπευτή, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η αιτία μπορεί να είναι οργανική αλλά και ψυχολογική.

Ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για μια ασθένεια ή τραυματισμό, είναι πολύ συνηθισμένο να μην δίνουμε τη δέουσα σημασία σε θέματα που αφορούν το σεξ. Μάλιστα, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι εξαιρετικά φυσιολογική και το 40% των γυναικών είναι βέβαιο ότι θα τη βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Εδώ μπορεί να παρέμβει ένας πιστοποιημένος σεξοθεραπευτής. Ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας που έχουν εκπαιδευτεί και στη σεξουαλική υγεία, τη σεξουαλικότητα και την απόλαυση, οι σεξοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στο να κάνεις καλύτερο σεξ, είτε περνάς μια καή φάση είτε επειδή απλά θέλεις να νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο κρεβάτι.

Σε τι διαφέρουν οι σεξοθεραπευτές από τους άλλους θεραπευτές;

Οι πιστοποιημένοι σεξοθεραπευτές είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ολοκληρώνουν πρόσθετες σπουδές, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης στην ανατομία και τη φυσιολογία και τη βελτίωση της σεξουαλικής απόλαυσης. Προσφέρουν ουσιαστικά τακτική θεραπεία και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, διευκολύνουν τις ‘άβολες’ συζητήσεις σχετικά με το σεξ και τους στόχους μας γύρω από αυτό και συχνά παρέχουν ασκήσεις που στη συνέχεια συζητιούνται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Πώς θα βρεις έναν σωστό σεξοθεραπευτή;

Αν βρίσκεσαι ήδη είτε σε ατομική είτε σε ομαδική θεραπεία, ρώτα τον θεραπευτή σου. Επίσης, μπορείς να ρωτήσεις φίλους που έχουν κάνει σεξουαλική θεραπεία και είχαν θετικές εμπειρίες. Ένας γιατρός ή ένας γυναικολόγος μπορεί επίσης να σου συστήσει κάποιον ειδικό .

Πώς είναι μια συνεδρία σεξουαλικής θεραπείας;

Η μέθοδος είναι πολύ κοντά στην ψυχοθεραπεία. Εσύ και ο θεραπευτής σου συζητάς τα πάντα, από το πώς είναι η σεξουαλική σου ζωή μέχρι τη δυναμική της σχέσης σου και το οικογενειακό ιστορικό. Και πάλι σύμφωνα με ειδικούς, το σεξ δεν είναι απλά μια σωματική λειτουργία. Έχει να κάνει με τα επίπεδα άγχους, την κατάθλιψη αλλά και για τις πεποιθήσεις που έχει ο καθένας, οι οποίες προέρχονται από την οικογένεια, την κοινωνία και τη θρησκεία.
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως η σεξουαλική υγεία είναι εξίσου σημαντική τόσο για εμάς όσο και για τη σχέση μας με τον σύζυγο ή τον σύντροφο μας , και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να ζητάς τη βοήθεια από έναν ειδικό.

Φωτογραφίες: iStock

© 2024 tlife.gr