Πόσος λόγος γίνεται για την ερωτική επιθυμία όταν μειώνεται ή παύει να υπάρχει. Παρόλα αυτά, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο καθώς αρκετές φορές, οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη σεξουαλική ορμή από τους άνδρες σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βέβαια, από την άλλη, μπορεί να θέσει τη σχέση σε κίνδυνο εάν δεν επιλυθεί. Και για να μην συμβεί αυτό, χρειάζεται κατανόηση των αιτιών της.
Σημάδια και συμπτώματα χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας στις γυναίκες
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξουαλική δραστηριότητα
- Ανύπαρκτες σεξουαλικές σκέψεις ή φαντασιώσεις
- Δυσκολία απόκτησης σεξουαλικής ευχαρίστησης
- Αδιαφορία για την έναρξη της σεξουαλικής επαφής
Έρευνες διαπίστωσαν ότι η γυναικεία σεξουαλική ορμή διαφέρει από αυτή των ανδρών και ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν χαμηλότερη λίμπιντο ή ακόμα και να σκέφτονται το σεξ λιγότερο συχνά σε σύγκριση με τους άνδρες. Παρόλα αυτά, δεν είναι γενικευμένο αυτό, καθώς υπάρχουν γυναίκες που τους αρέσει το σεξ και νιώθουν έντονα την ερωτική επιθυμία.
Σύμφωνα με το διαγνωστικό εργαλείο DSM-5-TR, η έλλειψη επιθυμίας πρέπει να προκαλεί σημαντική αγωνία και επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις ή ακόμα και την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας. Θεωρείται πρόβλημα όταν είναι υποτονική για έξι μήνες ή περισσότερο.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες διακυμάνσεις στη σεξουαλική επιθυμία είναι φυσικές και υγιείς. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία χωρίς αυτό να θεωρηθεί πρόβλημα. Παράδειγμα, το εργασιακό άγχος όπου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική διάθεση, ειδικά όταν η γυναίκα έχει να φροντίσει το σπίτι και τα παιδιά. Στο τέλος της ημέρας, προτεραιότητα γίνεται ο ύπνος και όχι το σεξ. Βέβαια, αν αυτό συνεχιστεί, το πρόβλημα θα έρθει και στο ζευγάρι, εφόσον ο σύντροφος θα θέλει να έχουν ερωτική ζωή και η γυναίκα όχι.
Παράγοντες που βασίζονται στη σχέση
Ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ορμή μιας γυναίκας είναι η ποιότητα της σχέσης και η συναισθηματική σύνδεση με τον σεξουαλικό της σύντροφο. Τα προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική της ζωή περιλαμβάνουν:
- Επιθυμία να τιμωρήσει ή να ελέγξει τον σύντροφο αποκλείοντας το σεξ
- Απιστία
- Μακροχρόνια άλυτα ζητήματα σχέσεων
- Συγκρουσιακή σχέση με κακή επικοινωνία
- Ανισορροπία ισχύος
Τι προκαλεί στις γυναίκες χαμηλή σεξουαλική επιθυμία;
- Συναισθηματικές ή ψυχολογικές προκλήσεις
- Στρες, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές
- Θέματα σχέσεων δηλαδή έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης ή ικανοποίησης
- Εμμηνόπαυση
- Υποκείμενα ιατρικά προβλήματα (π.χ. διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, αρθρίτιδα, αναιμία, καρδιαγγειακές παθήσεις, ενδοκρινικές ή νευρολογικές διαταραχές, καρκίνος, προβλήματα ουροδόχου κύστης/εντέρου)
- Ορισμένα φάρμακα (πχ. αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση)
- Αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες
- Χρόνιος ή σωματικός πόνος, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με μια ιατρική πάθηση
- Καταστάσεις, όπως η αιδοιοδυνία, βουλβοδυνία, κολπίτιδες, κλπ. που κάνουν το σεξ επώδυνο
- Μειωμένη ροή αίματος στον κόλπο
- Έλλειψη ορμονών, ορμονικές διακυμάνσεις ή χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
- Τραυματισμός αιμοφόρων αγγείων ή νεύρων μετά από υστερεκτομή ή άλλη χειρουργική επέμβαση που αφορά τα αναπαραγωγικά όργανα
- Εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη ή θηλασμός
Σε περιπτώσεις όπου φάρμακα (πχ. αντικαταθλιπτικά) προκαλούν μειωμένη σεξουαλική διάθεση, χρειάζεται η γυναίκα να μιλήσει με το γιατρό της και όχι να σταματήσει από μόνη της την φαρμακευτική αγωγή, η οποία δίνεται για συγκεκριμένο λόγο και μπορεί να προκληθεί υποτροπή.
Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ