Είναι αρκετά συνηθισμένο να νιώθουν μοναξιά οι άνθρωποι ακόμα και όταν βρίσκονται σε μία μακροχρόνια σχέση. Ένας από τους κυριότερους λόγους είναι ότι πολύ απλά, μπορεί από τη μία κάτι να μην λειτουργεί στην ίδια τη σχέση και από την άλλη να υπάρχει η προσδοκία να καλύψει «ο άλλος» το κενό που κουβαλάει κάποιος μέσα του, χωρίς δηλαδή να προσπαθεί να δει τι είναι αυτό που του
λείπει, περιμένοντας από το σύντροφο να βρει τι του λείπει, κάτι που φυσικά όπως αντιλαμβανόμαστε δεν ευσταθεί. Με την βοήθεια της ψυχολόγου, Μαρίνας Μόσχα, ας δούμε εκτενέστερα κάποιες από τις αιτίες που ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά στη σχέση τους:
- Η σχέση σας δεν λειτουργεί όπως παλιά. Μια έρευνα του Pew Research Center (2018) διαπίστωσε ότι το 28% των ανθρώπων που είναι δυσαρεστημένοι με την οικογενειακή τους ζωή αισθάνονται μόνοι όλες ή τις περισσότερες φορές. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη Γενική Κοινωνική Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο (2016) κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό δυστυχισμένων παντρεμένων ζευγαριών από το 1974.
- Η αίσθηση μοναξιάς συχνά λαμβάνει χώρα όταν το ζευγάρι έχει χάσει τη συναισθηματική του σχέση, το συναισθηματικό του δέσιμο. Ακόμη και στις καλύτερες σχέσεις, θα υπάρξουν στιγμές που ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορεί να έχουν απομακρυνθεί και να νιώθουν κάπως απομακρυσμένοι και αποξενωμένοι ο ένας από τον άλλον.
- Η απροθυμία να μιλήσει ο ένας σύντροφος στον άλλον για τα συναισθήματά του ή να μοιραστεί ζητήματα μαζί του. Πώς γίνεται να νιώθει κάποιος κοντά συναισθηματικά με το σύντροφό του αλλά να μην μοιράζεται μαζί του προσωπικά θέματα;
- Η σύγκριση της σχέσης σας με αυτές που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια αίσθηση μοναξιάς. Πόσοι έχετε πέσει στην παγίδα να σκεφτείτε, όχι μόνο πόσο ευτυχισμένοι είναι εκείνοι – γνωστοί ή άγνωστοι – που συναντάτε στα social media αλλά και να συγκρίνετε τη δική σας σχέση με τη δική τους; «Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός», αποφύγετε να δημιουργήσετε μια «δυσάρεστη απόσταση» ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας. Άλλωστε, όπως έχει παρατηρηθεί και από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine (2017), όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο μόνοι μπορείτε να αισθάνεστε. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περνούσαν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αισθανθούν μοναξιά από εκείνους που περνούσαν μισή ώρα στους ίδιους ιστότοπους.
- Η μοναξιά μπορεί να είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό, καθώς υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση προς τον πόνο της μοναξιάς στη ζωή τους. Συνεπώς, αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν μοναξιά γενικότερα στη ζωή τους, πριν ακόμη δημιουργήσουν μία σχέση.
- Η σχέση ως μέσο θεραπείας στα προαναφερόμενα συναισθήματα μοναξιάς, δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει. Ο λόγος είναι αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω, ότι δηλαδή οι άνθρωποι ελπίζουν ότι αυτό το άλλο άτομο θα είναι η λύση στην υπαρξιακή τους μοναξιά. Δεν μπορεί όμως το άλλο άτομο να απομακρύνει αυτή τη μοναξιά, καθώς προέρχεται από μέσα και όχι από το περιβάλλον.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ