Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για μια νέα μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Ο λόγος στην ειδικό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα τελευταία χρόνια, γίνεται λόγος για μία νέα μορφή ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής που αφορά στις ερωτικές σχέσεις, παρόλο που δεν είναι επίσημη διάγνωση στο Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχιατρικών Διαταραχών (DSM-5). Πρόκειται για την Σχεσιακή Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (Relationship OCD, ROCD), όπου το άτομο επανειλημμένα ελέγχει αν εξακολουθεί να αγαπά τον σύντροφο και πόσο. Υπάρχει έντονη ενασχόληση μέσα από μία προσπάθεια διαπίστωσης της αγάπης. Κριτήριο, το αν ελκύει άλλους συντρόφους ή αν έλκεται από άλλους συντρόφους. Παράλληλα, αναζητά διαβεβαίωση για το πόσο κατάλληλη είναι η σχέση του, ενώ αποφεύγει καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αμφιβολίες. Συχνά -αλλά όχι πάντα- ένα άτομο με ROCD έχει ήδη μη διαγνωσμένη ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που εμφανίζεται για πρώτη φορά όταν είναι σε σχέση.
Εμμονικές σκέψεις…
Υπάρχουν δύο κατηγορίες συμπτωμάτων: α) επίκεντρο η σχέση και β) επίκεντρο ο σύντροφος. Πιο συγκεκριμένα τα άτομα με ROCD ασχολούνται έντονα με τον σύντροφο ή τη σχέση τους σε σημείο που να παρουσιάζουν δυσλειτουργία στην καθημερινότητά τους. Κάποιος με ROCD μηρυκάζει κάποιες σκέψεις, όπως:
-Είναι η σχέση μου κατάλληλη για εμένα;
-Αγαπώ πραγματικά τον σύντροφό μου; Πόσο δυνατά είναι τα συναισθήματά μου για εκείνον/η; Τι θα συμβεί αν τον χωρίσω;
-Είναι ο σύντροφός μου ελκυστικός; Με ελκύει πραγματικά ή μήπως νομίζω ότι με ελκύει;
-Είναι η συμπεριφορά του συντρόφου μου δείκτης ότι είναι κατάλληλος για μένα;
-Ο σύντροφός μου έχει ορισμένα ελαττώματα. Πρέπει να μείνω μαζί του ή να φύγω;
Συνήθως, τα άτομα με R-OCD μπορεί να νιώθουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια στους δεσμούς προσκόλλησης, λιγότερη ικανοποίηση στις σχέσεις, δυσκολίες στη σεξουαλική λειτουργία, επιπλέον ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα, υψηλά επίπεδα τελειομανίας.
Τι πρέπει να κάνω εάν ο σύντροφός μου έχει R-OCD;
Η φροντίδα για κάποιον με αυτήν την κατάσταση ψυχικής υγείας μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα σύγχυσης και απογοήτευσης. Θα μπορούσε να βοηθήσει αν γνωρίζουμε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι μια φυσική αντίδραση σε συμπεριφορές που προέρχονται από την ROCD.
-Εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας στην ROCD και κατανοώντας ότι είναι μια μορφή ΙΔΨ μπορεί να βοηθήσει. Αναγνωρίστε ότι ο σύντροφός σας με ROCD δυσκολεύεται να ελέγξει τις σκέψεις και την συμπεριφορά του.
-Ο σύντροφός σας μπορεί να χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Για να τον βοηθήσετε η δική σας συμμετοχή στη θεραπευτική διαδικασία είναι σημαντική, όπως άλλωστε σε όλα τα θέματα που αφορούν στο ζευγάρι και τις διαταραχές.
-Λόγω της ROCD, μπορεί περιστασιακά να αντιμετωπίσετε δυσαρέσκεια στη σχέση. Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε τις ανησυχίες σας ώστε να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στις δικές σας ανάγκες και στου συντρόφου.
Αν η σχέση χαλάει μέρα με την ημέρα, η βοήθεια ειδικού είναι απαραίτητη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ