Αν ήταν να αλλάξεις μόνο ένα πράγμα για τη νέα χρονιά, αυτό θα σου πρότεινα να είναι η ευγνωμοσύνη. Αξίζει να τη βάλεις στην καθημερινότητά σου και να δεις τη ζωή σου να αλλάζει, χωρίς υπερβολές. Πες ευχαριστώ για όλα όσα έχεις και θα δεις…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το πρωί όταν ξυπνάς ή το βράδυ πριν πέσεις για ύπνο, κάνε μια αναδρομή στη μέρα σου και πες νοερά “ευχαριστώ” για όσα όμορφα συμβαίνουν. Είναι πολλά. Και ψάχνοντας θα βρίσκεις όλο και περισσότερα. Η συνάντηση με φίλους, μια καλή κουβέντα στη δουλειά, το φαγητό σου, η οικογένειά σου, ένα χαμόγελο… Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει σήμερα για τη δύναμη τη ευγνωμοσύνης!
Πόσο εύκολο σου είναι να πεις “ευχαριστώ”, μία τόσο μικρή λεξούλα, με τόσο μεγάλο νόημα -για όσους βέβαια μπορούν να νιώσουν τη σημασία της!
Πόσο σημαντική η αίσθηση του να νιώθεις ευγνώμων για όλα όσα σου έχει δώσει η ζωή! Ακόμα κι αν νιώθεις πως “σου χρωστάει” και πως “θα έπρεπε” να σου δώσει κι άλλα, και πάλι θα έπρεπε να νιώθεις ευγνώμων για το ό,τι ζεις, αναπνέεις και σχετίζεσαι στην καθημερινότητά σου με άλλους ανθρώπους, αποκτάς εμπειρίες, απολαμβάνεις τις αισθήσεις και ό,τι αυτές σου δίνουν, χορεύεις στον ρυθμό της ζωής γιατί τίποτα στη ζωή μας δεν είναι δεδομένο…
Εξαρτάται από εσένα και το πού θα εστιάσεις για να αισθανθείς τη θετικότητα της ευγνωμοσύνης, να μπορείς να εκτιμάς όλα όσα έχεις και να μην σε “καταπίνει” η απληστία που ναι μεν είναι στην ανθρώπινη φύση, σε κάνει όμως να ζεις στη μιζέρια!
Πολλές φορές αισθάνομαι ευγνώμων, όταν για παράδειγμα συναντώ ανθρώπους που μου ταιριάζουν και μοιράζομαι μαζί τους εμπειρίες και συναισθήματα, όταν βιώνω όμορφα συναισθήματα και στιγμές, όταν βρίσκομαι σε μέρη που με ταξιδεύουν από μόνα τους, όταν πλημμυρίζω από “γεμάτα” συναισθήματα που μου δίνουν την αίσθηση της πληρότητας! Ναι, είναι τόσο απλό, όσο και δύσκολο όμως, καθώς το να νιώθεις ευγνώμων για ότι η ζωή σου προσφέρει είναι και φιλοσοφία ζωής που απομακρύνει την τοξικότητα, χαρίζοντας θετικότητα και ευεξία.
Η ευγνωμοσύνη απομακρύνει την τοξικότητα και χαρίζει ευεξία
Έχεις σκεφτεί πόσα μπορείς να κερδίσεις με το να εστιάζεις απλά σε πιο θετικές αποχρώσεις της καθημερινότητας και της ζωής σου γενικότερα; Έχεις σκεφτεί πόσα χάνεις και πόσο πιο άσχημα αισθάνεσαι επιμένοντας σε αρνητικές σκέψεις που σου τριβελίζουν το μυαλό, ρουφώντας πολύτιμη ενέργεια και εκκρίνοντας την ορμόνη του στρες, την γνωστή στους περισσότερους κορτιζόλη;
Αντίδοτο λοιπόν στη στρεσογόνα αυτή ορμόνη είναι η έκκριση των “αντικαταθλιπτικών” μας ορμονών της σεροτονίνης και της τοπαμίνης που μας βοηθούν να νιώθουμε όμορφα και με πιο ανεβασμένη -σε φυσιολογικά πλαίσια- διάθεση. Ναι, η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας εφοδιάσει και οργανικά με ορμόνες που μας κάνουν να νιώθουμε πιο “γεμάτοι” και ευδιάθετοι. Και βέβαια, όσο πιο ευδιάθετοι είμαστε, τόσο περισσότερη ενέργεια νιώθουμε πως έχουμε μέσα μας να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου με τη σειρά τους, όσο πιο εύκολα αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες, τόσο περισσότερο αυξάνεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η δημιουργική μας διάθεση και η αυτοεκτίμησή μας. Και όσο καλύτερα νιώθουμε με τον εαυτό μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να σχετιστούμε και με τους συνανθρώπους μας σε φιλικό, επαγγελματικό αλλά και ερωτικό επίπεδο.
ΑΝ παρατηρήσεις, καλύτερες ερωτικές σχέσεις έχουν τα ζευγάρια που ο καθένας νιώθει όμορφα με τον εαυτό του -δεν εννοώ ναρκισσιστικά όμορφα- και δεν γίνεται βάρος στον άλλον, ούτε προσπαθεί να τον κρατήσει “δεμένο” δίπλα του επειδή φοβάται πως θα τον χάσει μόλις χαλαρώσει τα λουριά!
Ξεκίνα λοιπόν από σήμερα να λες ευχαριστώ για όλα όσα έχεις, άφησε τον εαυτό σου να νιώσει ευγνώμων για όλα όσα έχει μάθει, έχει βιώσει, ακόμα και αν έχεις ζήσει και πιο δύσκολες στιγμές. Σίγουρα δεν είναι η πλειοψηφία, απλά εσύ έχεις μάθει να εστιάζεις σε αυτά που δεν έχεις και σε αυτά που σε πληγώνουν. Άλλαξε λοιπόν στάση στη ζωή σου και αντ’ αυτού, εστίασε σε αυτά που έχεις και σε κάνουν να χαμογελάς. Ξέρω πως δεν είναι τόσο εύκολο όσο λέγεται και ακούγεται, σίγουρα όμως με εξάσκηση θα μάθεις να βρίσκεις λόγους για να πεις “ευχαριστώ” και να δεις τη ζωή σου να αλλάζει…
Ξεκίνα να φτιάχνεις τη λίστα σου καθημερινά. Άρχισε με τρία βασικά πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων. Μετά τέσσερα, μετά πέντε… Και σιγά σιγά θα δεις πόσο γρήγορα θα γράφεις πράγματα για τα οποία θέλεις να πεις “ευχαριστώ”. Και η ευγνωμοσύνη θέλει εξάσκηση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ