Site icon TLIFE

Γυναικείος ανταγωνισμός: Τι κάνεις όταν αντιλαμβάνεσαι ότι η φίλη ή η συνάδελφος τραβάει ζόρια μαζί σου

Photo of two beautiful girls

Γυναικείος ανταγωνισμός. Ω ναι, κάποιες γυναίκες είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές (και κάποιες καθόλου). Σίγουρα έχεις προσωπική εμπειρία. Από κάποια συνάδελφο, από κάποια γνωστή, από κάποια φίλη, από κάποια που το περίμενες, από κάποια που δεν το φανταζόσουν καν. H Ντόρα Μίνου, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Σύμβουλος, γράφει σήμερα για τα χαρακτηριστικά της ανταγωνιστικής γυναίκας, πως να την αναγνωρίσεις, αλλά και πως να τη χειριστείς. Ο λόγος σε εκείνη…

Ένα από τα συχνότερα φαινόμενα μεταξύ των γυναικών και μάλιστα των φίλων είναι ο ανταγωνισμός. Πολλές φορές βλέπουμε τις φίλες μας να μην αντιδρούν ενισχυτικά ή ακόμη και να είναι αποθαρρυντικές σε πράγματα που έχουμε πετύχει ή διακριθεί. Αυτό είναι ένα θέμα που συχνά προβληματίζει και μας βάζει σε μία διαδικασία να αναρωτιόμαστε γιατί αντιδρά έτσι.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους άνδρες είναι πιο σαφής και ξεκάθαρος σε σχέση με αυτόν των γυναικών. Οι γυναίκες εκτός από αντικείμενα του πόθου (π.χ. ντύσιμο) γίνονται ανταγωνιστικές μεταξύ τους και με χαρακτηριστικά προσωπικότητας αλλά και με καταστάσεις. Λειτουργούν εσωτερικές διαδικασίες με βάση τη σύγκριση, τη ζήλια και τα αισθήματα ανεπάρκειας (κόμπλεξ κατωτερότητας) που πυροδοτούνται και προβάλλονται σε μία άλλη γυναίκα μέσα από τον ανταγωνισμό.

Η σύγκριση με τα οικεία πρόσωπα του ίδιου φύλου είναι μέρος της εξέλιξής μας και της διαμόρφωσης της ταυτότητάς μας. Ταυτιζόμαστε με τη μητέρα, αδερφή, φίλη, ωστόσο το υγιές είναι παράλληλα να αναπτύσσουμε και να υποστηρίζουμε τη διαφορετικότητά μας δομώντας έτσι την αίσθηση του εαυτού. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει καθήλωση σε αυτήν την πρωτογενή σύγκριση που στην ενηλικίωση αναπόφευκτα θα οδηγήσει στον ανταγωνισμό. Το οικογενειακό περιβάλλον έχει έναν καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την καθήλωση εφόσον είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να συγκρίνονται τα παιδιά είτε με τα αδέρφια τους είτε με άλλα της ίδιας ηλικίας, π.χ. “Η Μαρία είναι καλύτερη μαθήτρια από σένα, την αδερφή σου δεν τη φοβάμαι… θα πετύχει στη ζωή της κ.λ.π.”

Ανταγωνιζόμαστε άλλες γυναίκες στα χαρακτηριστικά που έλκουν το άλλο φύλο, θέλοντας να είμαστε η καλύτερη, που θα ξεχωρίζει, θα ελκύει και θα επιλέγεται από τους άνδρες, στον εργασιακό χώρο που θα καταφέρει το θαυμασμό και την προαγωγή αλλά και στις καταστάσεις της καθημερινότητας. Η γυναίκα που ανταγωνίζεται πασχίζει να ξεχωρίσει για να καλύψει τις ανασφάλειές της.

 

ΠΩΣ ΤΗΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ;
-Μειώνει τους κόπους και τις προσπάθειές σου, απαξιώνοντας τις επιτυχίες σου.

-Δεν ενθαρρύνει την προσπάθειά σου να πετύχεις κάτι σημαντικό.

-Αγωνίζεται διαρκώς να καταφέρει κάτι παραπάνω από σένα.

-Όταν πετυχαίνεις κάτι σημαντικό το θεωρεί τύχη ή συγκυρία.

-Στη χαρά σου θα απουσιάζει συχνά.

-Αντιγράφει πολλές φορές ντύσιμο και συμπεριφορές σου.

-Σου κρύβει πολλά από τα δικά της αλλά επιδιώκει να έχει πλήρη εικόνα για σένα, τις επιλογές σου, τη ζωή σου.

 

ΠΩΣ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ;
-Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό να τη διακρίνεις και να αποκτήσεις επίγνωση του τι συμβαίνει.

-Προσπάθησε να καταλάβεις ότι το πρόβλημα είναι δικό της και όχι δικό σου και αυτή οφείλει να το διαχειριστεί και να βοηθήσει τον εαυτό της.

-Εστίασε στα καλά που μπορεί να έχει και προφυλάξου από αυτά που μπορεί να σε βλάπτουν.

-Επικοινώνησε μαζί της για αυτό που σε ενοχλεί και πες της πως το βλέπεις εσύ και πως νιώθεις.

 

Να θυμάσαι…
Ο ανταγωνισμός μεταξύ γυναικών είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στη ζωή μας, ωστόσο αν εσύ ξέρεις ποια είσαι και τι αξίζεις μπορείς να τον αντιμετωπίσεις Η εσωτερική ισορροπία, η αγάπη για τον εαυτό μας και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης λειτουργούν πάντα, είτε αν τον βιώνεις από κάποια άλλη γυναίκα που τον προβάλλει σε σένα είτε αν είναι ένα “σαράκι” που υπάρχει μέσα σου και ανταγωνίζεσαι εσύ άλλες γυναίκες.

 

© 2024 tlife.gr