Site icon TLIFE

Η κοινωνία αποδέχεται τη γυναίκα που τολμά;

Πόσο εύκολα η σημερινή κοινωνία “συγχωρεί” μια γυναίκα η οποία προέρχεται από ένα διαζύγιο και αποφασίζει να προχωρήσει στην ζωή της;

Πριν πολλά χρόνια, τότε που δεν υπήρχε για μια γυναίκα ο συνδυασμός οικογένεια-καριέρα, ήταν κατακριτέο μέχρι αδιανόητο να φύγει από την οικογένεια που είχε δημιουργήσει, πόσο μάλλον να βρει έναν νέο έρωτα…

Τη σημερινή εποχή όμως αυτές οι προκαταλήψεις τείνουν να εξαφανιστούν. Παίρνοντας ως παράδειγμα το διαζύγιο της Ελένης Μενεγάκη και του Γιάννη Λάτσιου, σε συνδυασμό με τιςφωτογράφιες που κυκλοφόρησαν δείχνοντας την νέα ζωή της αγαπημένης παρουσιάστριας, φαίνεται πώς η σημερινή γυναίκα είναι πλέον ανεξάρτητη και δεν αντιμετωπίζει τα ταμπού του παρελθόντος.

Θα κοιτάξει την ζωή της και πως θα νοιώθει καλά χωρίς να έχει το άγχος της κοινωνίας και των χαρακτηρισμών όπως συνέβαινε…

Για ποιο λόγο έσπασε το ταμπού.

Τους λόγους για τους οποίους η κοινωνία αλλάξε “ματιά” απέναντι σε μία διαζευμένη γυναίκα η οποία αποφασίζει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, σχολιάζει ο σεξολόγος Κώστας Κωνσταντινίδης. “Στη θρησκεία ο Άσωτος δικαιολογείται περισσότερο από την πίστη και την υποταγή. Ο Ιούδας και ο Άσωτος είναι πρόσωπα τα οποία μας γοητεύουν γιατί όλοι μας νοιώθουμε το αίσθημα της αμαρτίας και γι’ αυτό όταν τα βλέπουμε σε άλλους τους συγχωρούμε. Αυτό καθρεφτίζει την δική μας εικόνα. Δεν είναι το πρόσωπο που συγχωρούν αλλά τον ίδιο τους τον ευατό.

Είναι οι καθρέφτες μας. Συγχωρείς το ανθρώπινο. Δεν συγχωρούν την Μενεγάκη ως Μενεγάκη γιατί εν δυνάμει θα μπορούσαν να είναι στη θέση τους. Ο άνθρωπος έχει δύο πρόσωπα. Ο λαός μας λέει “ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλλέτο”. Οι άνθρωποι ρέουν προς την αμαρία και γι’ αυτό μπορούν να την συγχωρέσουν”

Άνδρες – γυναίκες: Διαφοροποιούνται ακόμα και στο Διαζύγιο

Η τόλμη μιας γυναίκας να αλλάξει κεφάλαιο στην ζωή της και να κάνει νέα βήματα, στους “τρίτους” αποτελεί μεγαλύτερη έκπληξη σε σχέση με έναν άντρας που προβαίνει σε μία τέτοια ενέργεια. “Είναι τα κοινωνικά πρότυπα που κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό των φύλων. Έτσι είναι ακόμα οι Μεσογειακοί λαοί.

Για εμάς ο γάμος αποτελεί ακόμα κοινωνική καταξίωση. Οι δεσμοί της οικογένειας σήμερα είναι δυνατοί. Κατ’ επέκταση αυτό που κρατάει ενωμένη μια οικογένεια, που την φροντίζει, που της δίνει δύναμη είναι η γυναίκα. Αυτός κοινωνικά είναι ο ρόλος της.

Αν μια γυναίκα τώρα προτάσει έναν νέο έρωτα θεωρείται κατακριτέο … Αν το κάνει ένας άνδρας θεωρείται προσόν καθώς η πολυγαμία για έναν άνδρα στην κοινωνία μας αποτελεί καταξίωση, γοητεία. Για την γυναίκα όμως είναι κατακριτέο γιατί στο υποσυνείδητο της κοινωνίας πρέπει να είναι σεμνή, ταπεινή, να κρατάει την οικογένεια. Όταν όλα αυτά ακυρώνονται τότε κατακρίνεται ενώ για τον άντρα αποτελεί έπαινο” σχολιάζει η ψυχολόγος Μάγδα Δασκαλάκη.

Διαβάζοντας τα σχόλια που στείλατε για την Ελένη Μενεγάκη και τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης προς το πρόσωπο της, μπορούμε να καταλάβουμε πως πλέον η κοινωνία μας έχει ξεπεράσει τα ταμπού και έχει σταματήσει να σχολιάζει αρνητικά όσες αποφασίζουν να αφήσουν τον έγγαμο βίο για προσωπικούς τους λόγους και να προχωρήσουν στην ζωή τους.

Ποιά είναι η δική σου άποψη; Στείλε το σχόλιο σου να το δημοσιεύσουμε!

© 2024 tlife.gr