Site icon TLIFE

Κι αν, αυτό που χρειάζεσαι, είναι αποχή από τα social media;

Οι περισσότεροι από εμάς, πριν ακόμα πιούμε τον καφέ μας, το πρώτο πράγμα που κάνουμε μόλις ξυπνήσουμε είναι να μπούμε στο Instagram ή το Twitter. Τόσο ψυχαναγκαστικά, τόσο μηχανικά, λες και η εξέλιξη της ημέρας εξαρτάται από το τελευταίο story που ανέβηκε. Και η πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή, πως τα social media ελέγχουν πλέον και τη ψυχολογική μας διάθεση. Άρα, αν αναρωτιέσαι τελευταία κατά πόσο αυτό είναι εθισμός ή μια ανθυγιεινή σχέση με το κινητό σου, σίγουρα δεν είσαι ο μόνος.

Πόσες φορές έχεις νιώσει το γνωστό FOMO (fear of missing out) παρακολουθώντας το τέλειο σαββατοκύριακο που υποθετικά περνάει κάποιος, την εικόνα μιας φαινομενικά τέλειας οικογένειας, ή ακόμα το πόσο υπέροχα πέρασαν κάποιοι γνωστοί σου σε ένα πάρτι που εσύ δεν πήγες; 

Αυτά και μόνο είναι αρκετά για να σου χαλάσουν τη διάθεση, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ακόμα και να σου δημιουργήσουν μια μορφή κατάθλιψης. Ταυτόχρονα, μπορεί και ασυνείδητα, σου αλλάζουν την εικόνα που έχεις για την κοινωνική σου ζωή και επηρεάζεται η αυτοπεποίθηση σου.

Η πλήρης αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο συνηθισμένη από ποτέ, και μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περισσότερο από το 50% έχει διαγράψει τουλάχιστον μία εφαρμογή. Αλλά υπάρχει μια νέα τάση που εμφανίζεται μεταξύ εκείνων που θέλουν να διατηρήσουν την παρουσία τους και αυτή λέγεται αποτοξίνωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή social media cleanse.

Ευτυχώς οι ίδιες οι εφαρμογές μας εφοδιάζουν με τα εργαλεία για να το πετύχουμε αυτό, μέσα από το unfollow, το restrict, ακόμα και το λιγότερο μιντιακά αποδεκτό block (ναι, υπάρχει και το savoir vivre των social!).

Τα social media ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός αφύσικο κοινωνικού δικτύου και “φιλίας”. Μια ένα γρήγορο σκρολάρισμα θα καταλάβεις πως, πρώτον ακολουθείς άτομα που στη πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με εσένα και πως δεύτερον και πιο σημαντικό, το Ίνσταγκραμ σπάνια αντικατοπτρίζει τη πραγματικότητα.

Για τη δική σου ψυχική ηρεμία μην διστάζεις να πάρεις τις αποστάσεις, ακριβώς όπως θα έκανες με ένα τοξικό άτομο ή κατάσταση στη πραγματική σου ζωή.

Α, και εν όψη καλοκαιριού, να θυμάσαι πως το να κάνεις διακοπές από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο ΔΕΝ είναι αυτό που κάνουν όλοι, και πως οι αψεγάδιαστοι κοιλιακοί είναι κατά 20% αποτέλεσμα πολύ σκληρής γυμναστικής και κατά 80% ένα εξαιρετικό φίλτρο!

Φωτογραφίες: iStock

© 2024 tlife.gr