Η ζήλια όταν ξεφεύγει γίνεται αρρώστια. Σε τρελαίνει και σαφώς καταστρέφει σιγά σιγά τη σχέση. Κάτι πρέπει να κάνεις και άμεσα. Είναι κάτι που πρέπει να κουμαντάρεις διαφορετικά θα αντιμετωπίσεις τις συνέπειες. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει τα χαρακτηριστικά μιας ζηλιάρας. Τσέκαρε αν τα παρακάτω σου θυμίζουν εσένα και κάνε κάτι άμεσα, πριν κλονιστεί το μέσα σου και φυσικά η σχέση σου.
“Ζηλεύω και πολύ μάλιστα, δεν το θέλω αλλά έτσι νιώθω! Τι να κάνω; Φοβάμαι ότι θα μείνω μόνη μου στο τέλος!» Ναι, η ζήλια μπορεί να σε περιθωριοποιήσει όταν φτάνει σε σημείο που χάνει τη μαγεία και την έκφραση ενδιαφέροντος, εφόσον κουράζει τον άλλον και δεν μπορεί να την αντέξει! Πριν λοιπόν φτάσεις στο σημείο να μείνω μόνη σου, μπορείς να προσπαθήσεις να δεις τι κρύβεται πίσω από τη ζήλια σου και πως θα μπορούσες να την ελέγξεις. Σίγουρα, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και δεν είναι τόσο απλό να το κάνεις μόνη σου, δοκίμασε όμως και αν δεν το καταφέρεις, η βοήθεια ειδικού θα σου φανεί πολύτιμη!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τσέκαρε τα σημάδια…
-Τι σε κάνει να ζηλεύεις; Είναι σημαντικό να αρχίσεις να βλέπεις τι υπάρχει πίσω από το ψυχοφθόρο αυτό συναίσθημα για να κατανοήσεις και την προέλευσή του. Μπορεί να έχει να κάνει με τον σύντροφό σου (νυν ή πρώην) που σε έχει χιλιοαπατήσει και νιώθεις τις κεραίες σου πολύ ευαίσθητες. Μπορεί να έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσες ή με τη σχέση των δικών σου (άπιστος γονιός ή φόβος πιθανής απιστίας).
-Προβληματική σχέση: Αν βρίσκεσαι σε μία σχέση που θεωρείς ότι είναι προβληματική εφόσον δεν νιώθεις ασφάλεια και σιγουριά, αλλά αντίθετα χρειάζεται να “τρέχεις” να προλάβεις πιθανές “άτακτες” συμπεριφορές του, μάλλον χρειάζεται να σκεφτείς ξανά αν αξίζει να είσαι μαζί του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Αυτοεκτίμηση: Ναι, χρειάζεται να μάθεις να εκτιμάς τον εαυτό σου, διαφορετικά πώς έχεις την απαίτηση να το κάνει ο άλλος; Μάθε να αναγνωρίζεις τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα σημεία σου, δέξου ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα τέλεια, όπως δεν μπορείς να τα κάνεις και όλα …χάλια! Το να πιστέψεις στον εαυτό σου είναι το από τα πιο σημαντικά βήματα αυτοσεβασμού, ασφάλειας και αυτοπεποίθησης!
-Θετική στάση: Ναι, όπως ανέφερα και παραπάνω χρειάζεται να μάθεις να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο ή τουλάχιστον μισό. Η θετική διάθεση θα σε βοηθήσει να μην πέφτεις στην παγίδα ότι “δεν αξίζεις”, αντίθετα θα δεις ότι δεν έχεις να ζηλέψεις τίποτα από άλλες γυναίκες, ίσως εκείνες έχουν από εσένα και τη θετική σου στάση που σου χαρίζει μία αίσθηση ανωτερότητας και σιγουριάς!
-Εξαρτητική συμπεριφορά: Θεωρείς ότι είσαι εξαρτημένη από εκείνον ή γενικότερα από το τι θα πει ο ένας και ο άλλος; Σίγουρα, όλους μας νοιάζει η γνώμη του κόσμου αλλά μέχρι ένα σημείο. Αλοίμονο, αν επιτρέπω στους άλλους να καθορίσουν “ποια είμαι και πόσο αξίζω!”. Τότε έχω χάσει το παιχνίδι -όχι με τους άλλους μόνο, αλλά με τον ίδιο μου τον εαυτό! Γιατί; Γιατί ζηλεύω τους πάντες και τα πάντα, ως αποτέλεσμα της δικής μου μειονεξίας.
-Εξαρτημένη από εκείνον: Αν αισθάνεσαι πως θα χαθείς αν σε αφήσει, ότι μακριά του είσαι ένα τίποτα, ότι δεν θα βρεις άλλον κλπ., σημαίνει πως έχεις κρεμαστεί πάνω του και το χειρότερο, πως περιμένεις από εκείνον να σου εκπληρώσει τα όνειρα μιας ευτυχισμένης ζωής. Αποτέλεσμα, να αυξάνεται το άγχος και ο φόβος μην τυχόν και τον χάσεις ή σου τον “κλέψει” κάποια άλλη.
-Φτιάχνεις σενάρια: Δυστυχώς, εύκολα ο καθένας μας μπορεί να πλέκει τα δικά του σενάρια με σκοπό να έχει όσο το δυνατόν καλύτερα τον έλεγχο στα χέρια του, εξετάζει όλες τις πιθανές εκδοχές! Μόνο που με αυτόν τον τρόπο το μόνο που καταφέρνει είναι να χάνει τη στιγμή, να δυσκολεύει τις σχέσεις του γινόμενος όλο και πιο δύσπιστος και τελικά να πυροδοτεί μέσα από αυτά τα πιθανά σενάρια ζήλιας την αρνητική συμπεριφορά του συντρόφου. Μόνο που τα σενάρια είναι αποκυήματα της φαντασίας μας και όχι η πραγματικότητα!
-Πάρε χρόνο: Προσπάθησε να δώσεις λίγο χρόνο και να πάρεις μερικές ανάσες όταν νιώθεις ότι θα εκραγείς από τη ζήλια σου που την νιώθεις να ξεχειλίζει. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι μέσα από άλλη μία σκηνή που θα κάνεις να γίνεις …κουραστική και ανυπόφορη!
-Εξήγησε τι σε ενοχλεί: Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί και εκείνος με τη συμπεριφορά του να αυξάνει τη δική σου ανασφάλεια και να σε κυριεύει ο φόβος ότι θα τον χάσεις; Μίλησε μαζί του, πες του πως νιώθεις και δείτε και οι δύο μαζί τι ζητάει ο ένας από τον άλλον, τι αρέσει και τι όχι, ποιες είναι οι συμπεριφορές εκείνες που δημιουργούν προβλήματα!
-Μην επιβάλλεις τη θέση σου: Σε μία σχέση χρειάζεται και οι δύο να νιώθουν ελεύθεροι να εκφραστούν και να κινηθούν. Αν προσπαθείς να τον κάνεις στρατιωτάκι που απλά υπακούει στο τι θέλεις, μάλλον χρειάζεται να δεις τι συμβαίνει με εσένα.
-Προσωπική σου εξέλιξη: Νιώθεις ότι εξελίσσεσαι στη ζωή σου ή περιμένεις να συμβεί αυτό μέσα από εκείνον; Καταλαβαίνεις πως δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη αν δεν κάνεις κάτι για αυτό, ενώ αντίθετα αυξάνεται η ανασφάλεια και η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση, εφόσον νιώθεις πως δεν προχωράς μαζί με τον άλλον. Μάλιστα, είναι σοβαρός λόγος αυτός για να αυξάνεται η ζήλια σου εφόσον πιστεύεις πως όσοι είναι γύρω του είναι καλύτεροί σου.
-Ξεσπάς πάνω του: Μεταφέρεις τα άγχη της καθημερινότητας (δουλειά, διαπροσωπικές σχέσεις, οικονομικά προβλήματα, κλπ) πάνω του και ζηλεύεις που εκείνος λειτουργεί πιο ψύχραιμα; Μήπως σκέφτεσαι ότι αυτό συμβαίνει γιατί …γεμίζει αλλού τις μπαταρίες του;
Βοήθεια ειδικού: Όπως ανέφερα στην αρχή, αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τη ζήλια σου, χρειάζεσαι να δεις πως θα το καταφέρεις με βοήθεια, εφόσον μόνη σου δεν μπορείς…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ