Μήπως ο σύντροφός σου λέει συχνά ψέματα;

Έχεις εμπλακεί ποτέ σε μία σχέση όπου ο σύντροφός σου ψεύδεται συστηματικά; Αν ναι, τότε μπορείς να νιώσεις πόσο επώδυνη και ψυχοφθόρα είναι μια τέτοια κατάσταση. Δεν ξέρεις τι να πιστέψεις και τι όχι. Πότε συμβαίνει κάτι σοβαρό, ικανό να επισκιάσει την ευτυχία στη σχέση σου και πότε απλά ανησυχείς υπερβολικά, φτιάχνοντας φανταστικά σενάρια με το μυαλό σου.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι σκοποί που εξυπηρετεί ένα ψέμα. Κάποιος μπορεί να ψεύδεται, γιατί επιθυμεί να γίνεται αρεστός από τους γύρω του ή να αποκτά πάντα αυτό που θέλει. Κάποιος άλλος, με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί έναν κόσμο μέσα στον οποίο αρχίζει και ο ίδιος να πιστεύει πως τα ψέματα που χρησιμοποιεί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επίσης, υπάρχουν τα ψέματα που σκοπό έχουν να εξαπατήσουν καλύπτοντας, για παράδειγμα, κάποια παράλληλη σχέση ή την έλλειψη ενδιαφέροντος για την υπάρχουσα σχέση, αλλά και τα λεγόμενα “λευκά ψέματα”, που συνήθως χρησιμοποιούνται για να μην στενοχωρήσουν τον άλλο ή για να αποφευχθεί μια σύγκρουση ή δυσαρέσκεια μεταξύ των συντρόφων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μικρό ή μεγάλο, περιστασιακό ή συστηματικό, το ψέμα είναι ψέμα και στο τέλος πληγώνει. Τότε, γιατί; Γιατί κάνει την εμφάνισή του, δηλητηριάζοντας τη σχέση;

-Το ψέμα: ο καλύτερος φίλος μιας ναρκισσιστικής προσωπικότητας. Συνήθως, το επιλέγουν άτομα που δεν σκέφτονται πώς η συμπεριφορά τους αυτή θα επηρεάσει τον σύντροφό τους, ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, τι παρεξηγήσεις μπορεί να δημιουργηθούν. Αντίθετα, εστιάζουν κυρίως στην αυτοεικόνα τους, στο πώς θα φανούν αλάθητοι και παντογνώστες.

-Το ψέμα ως μέσο αποφυγής συγκρούσεων. Πολλοί πιστεύουν πως λέγοντας ψέματα θα διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι μέσα στη σχέση και θα αποφευχθούν τυχόν διαπληκτισμοί. Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα ήταν να εξετάσεις κατά πόσο γίνεσαι επικριτική με τον σύντροφό σου, με αποτέλεσμα να πιστεύει πως αν δεν σου πει αυτό που θέλεις να ακούσεις την στιγμή που το θέλεις, θα έχει πρόβλημα! Προσπάθησε, λοιπόν, να είσαι υποστηρικτική μαζί του και να του δώσεις να καταλάβει πως η εμπιστοσύνη στη σχέση είναι σημαντική αξία για σένα.

-Το ψέμα ως ένδειξη δειλίας. Συχνά είναι δύσκολο να κοιτάξεις την αλήθεια κατάματα, όπως και να παραδεχτείς πως έχεις κάποιες αδυναμίες και ελαττώματα. Ένας σύντροφος, λοιπόν, που δεν μπορεί να αποδεχτεί τις αποτυχίες, τις ελλείψεις και τα λάθη του, καταλήγει στο να λέει ψέματα προκειμένου να γίνει αποδεκτός και να λάβει του θαυμασμού σου.

-Το ψέμα ως ένδειξη εθισμού. Υπάρχει μια μερίδα ατόμων που απολαμβάνει να λέει ψέματα. Πρόκειται για τους “παθολογικούς ψεύτες”, για τους οποίους το ψέμα αποτελεί τρόπο ζωή και οι οποίοι ψεύδονται ακόμα και για ασήμαντα θέματα.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
-Διερεύνησε ποια ανάγκη του συντρόφου σου εξυπηρετούν τα ψέματα που χρησιμοποιεί.

-Πριν έρθεις σε αντιπαράθεση με τον σύντροφό σου, συγκέντρωσε επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι προσπαθεί να σε εξαπατήσει. Μην βασιστείς στο προαίσθημά σου και μόνο.

-Προσπάθησε να μην αποκαλέσεις τον σύντροφό σου “ψεύτη” μπροστά σε τρίτους. Κάτι τέτοιο θα τον βάλει σε αμυντική θέση, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην σου αποκαλύψει ποτέ την αλήθεια, αλλά και να θυμώσει μαζί σου, αφού τον πρόσβαλες δημοσίως. Έτσι, θα χάσεις το δίκιο σου.

-Δώσε του να καταλάβει ότι η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του έχει κλονιστεί και πως αν επιθυμεί να διατηρηθεί η σχέση σας, θα πρέπει να αλλάξει στάση και συμπεριφορά. Μια λειτουργική σχέση πρέπει να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και όχι συνεχούς αβεβαιότητας!

-Αποδέξου πως θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δεις σημάδια αλλαγής στη συμπεριφορά του. Όταν το ψέμα έχει γίνει συνήθεια, είναι δύσκολο για το άτομο να το σταματήσει. Ενθάρρυνε τον σύντροφό σου και δείξε του πόσο εκτιμάς την προσπάθειά του.

-Θυμήσου πως στην περίπτωση που ο σύντροφός σου δεν επιθυμεί να αφήσει στην άκρη αυτή του την κακή συνήθεια, εσύ δεν έχεις τη δύναμη να τον αλλάξεις.

-Προστάτεψε τον εαυτό σου. Σε περίπτωση που ενώ σου υπόσχεται πως από εδώ και μπρος θα είναι ειλικρινής μαζί σου, συνειδητοποιείς πως συνεχίζει να σε εξαπατά, απομακρύνσου και σκέψου πολύ σοβαρά το πόσο αξίζει αυτή η σχέση.

-Η αμοιβαία ειλικρίνεια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας επιτυχημένης σχέσης. Τα ψέματα, από την άλλη πλευρά, προκαλούν αρνητικά συναισθήματα δυσχεραίνουν την επικοινωνία και διαβρώνουν τη σχέση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η φράση: “Το ψέμα έχει ταχύτητα, αλλά η αλήθεια έχει αντοχή”.
Εσύ, τι είδους σχέση θέλεις;

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164