Μήπως το FOMO του καλοκαιριού είναι κάτι πιο σοβαρό;

Είσαι στο γραφείο, μπροστά από τον υπολογιστή και δουλεύεις φορώντας τα ακουστικά σου προκειμένου να μπορέσεις να συγκεντρωθείς. Αποφασίζεις να κάνεις ένα πεντάλεπτο διάλειμμα και να χαζέψεις λίγο στα social. Και κάπως έτσι ξεκινούν όλα. Ξαφνικά συνειδητοποιείς πως είναι τέλη Ιουνίου, τη θάλασσα δεν την έχεις δει ούτε με κιάλι, ενώ για μαύρισμα ούτε λόγος. Την ίδια στιγμή το Instagram είναι γεμάτο από posts και stories από νησιά, παραλίες, πάρτι, γέλια, χαρές, καλοκαιρινές διακοπές για πάντα. Και στη καλύτερη διάθεση να βρίσκεσαι, μέσα σε 3 δευτερόλεπτα έχεις πέσει σε κατάθλιψη και αναρωτιέσαι τι λάθος έχεις κάνει στη ζωή σου. Η απάντηση είναι κανένα!

Μπορεί να ακούγονται αστεία όλα αυτά, ωστόσο το FOMO (Fear Of Missing Out) είναι ένα πραγματικό συναίσθημα και μάλιστα, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μια διαστρεβλωμένη πραγματικότητα στα social media και πλέον ξέρουμε τη διαφορά, όμως όταν έρχεται το καλοκαίρι τα πράγματα αλλάζουν.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα η περίοδος των διακοπών είναι μια εποχή που οι ψυχολογικές διαταραχές βρίσκονται σε έξαρση και σε αυτό παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Το 74% του πληθυσμού νιώθει FOMO κυρίως το καλοκαίρι βάση μιας πρόσφατης έρευνας, ενώ περισσότερο επηρεάζονται άτομα που έχουν SAD (Seasonal Affective Disorder), μια διαταραχή που βρίσκεται σε έξαρση σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνο και μοιάζει αρκετά με τη κατάθλιψη. Και αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πως για τρεις μήνες νιώθεις- σχεδόν ψυχαναγκαστικά- την ανάγκη για χαλάρωση, για διακοπές, για ένα διάλειμμα. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, το να βλέπεις τους άλλους να κάνουν αυτό που θα ήθελες να κάνεις και εσύ, σίγουρα δεν σου δημιουργεί το πιο ευχάριστο συναίσθημα.

Ωστόσο, αυτές οι σκέψεις είναι ένας λανθασμένος μηχανισμός, ένα false alarm, που έχει να κάνει με συγκεκριμένα πρότυπα που μας έχουν εντυπωθεί μέσα από κοινωνικές συναναστροφές αλλά και τα social media, ενώ μη ξεχνάμε πως λόγο της άμεσης πρόσβασης σε παραδεισένια μέρη, οι Έλληνες είμαστε ακόμα πιο επιρρεπής.

Η αλήθεια είναι πως οι καλοκαιρινές διακοπές είναι κάτι που μπορεί να ονειρευόμαστε όλο το χρόνο, όμως η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και η δουλειά μας επιτρέπουν να τις απολαύσουμε για μικρά, αλλά ευχάριστα χρονικά διαστήματα.

Φωτογραφίες: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164