Σε πνίγει το στρες; 10 έξυπνοι τρόποι να το διαχειριστείς σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια

Το στρες έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας βασανίζοντάς μας τόσο για μεγάλα και σημαντικά ζητήματα, όσο και για μικρά και ασήμαντα. Λογαριασμοί που τρέχουν, συγκρούσεις στην εργασία ή μέσα στην οικογένεια, αυξημένες υποχρεώσεις, αποτελούν μερικούς μόνο από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες στρες. Και έρχεται τότε η σκέψη: «Μα αυτά θα υπάρχουν πάντα στη ζωή μου. Δε θα απαλλαγώ ποτέ από το στρες;».
Η αλήθεια είναι πως ο σκοπός δεν είναι να τρέχεις διαρκώς μακριά από οτιδήποτε μπορεί να σε πιέσει, αλλά να συνειδητοποιήσεις πως υπάρχουν τρόποι ώστε να πάρεις τον έλεγχο του εαυτού και της ζωής σου στα χέρια σου!

Ακολουθούν 10 υγιείς τρόποι αντιμετώπισης του στρες:

1. Πάρε τον έλεγχο. Εντόπισε τι είναι αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο και άλλαξέ το. Εάν δεν αντέχεις να ακούς διαρκώς άσχημες ειδήσεις, άλλαξε το κανάλι. Εάν κάποιος νιώθεις ότι σε καταπιέζει, εξέφρασέ του άμεσα αυτό που σε ενοχλεί. Εάν έχεις πολλά πράγματα να κάνεις μέσα στην ημέρα, φτιάξε ένα πρόγραμμα και θέσε προτεραιότητες βάσει των δικών σου αναγκών.

2. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Η καθιστική ζωή καταπονεί ψυχή και σώμα. Η γυμναστική μπορεί να μην εξαλείψει μεν το στρες από τη ζωή σου, αλλά θα μειώσει τη συναισθηματική ένταση που νιώθεις, θα σε βοηθήσει να σκέφτεσαι πιο καθαρά, ενώ ταυτόχρονα θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σου και κατ’ επέκτασιν την πίστη ότι «θα τα καταφέρεις!»

3. Βρες την ισορροπία. Συχνά οι οικογενειακές και εργασιακές υποχρεώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας και ο χρόνος περνάει χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι μαζί του χάνεται και η χαρά της ζωής. Αφιέρωσε μέσα στην ημέρα λίγο χρόνο αποκλειστικά για σένα. Όχι «όποτε» και «άμα» προκύψει, αλλά συνειδητά, ακόμα και αν πρόκειται για 30’- 40’. Ένας περίπατος, το διάβασμα ενός κεφαλαίου από το αγαπημένο σου βιβλίο ή μια περιποίηση προσώπου μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.

4. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου. Αντί να ζεις με τους φόβους σου, τόλμα και δοκίμασε κάτι που το λαχταράς και το ονειρεύεσαι. Ένας νέος στόχος στη δουλειά, η έναρξη μιας δραστηριότητας που διαρκώς αναβάλεις, μια αλλαγή στην εμφάνισή σου μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό ξεκίνημα!

5. Δες το αλλιώς. Σε κάθε στρεσογόνο γεγονός προσπάθησε να βρεις κάτι θετικό. Εάν για παράδειγμα έχεις κολλήσει στην κίνηση, αντί να γεμίσεις με θυμό και άγχος, βάλε να ακούσεις το αγαπημένο σου podcast.

6. Αποδέξου οτιδήποτε δεν μπορείς να ελέγξεις. Σίγουρα δεν είναι δυνατό να προβλέψεις ένα αναπάντεχο γεγονός ή το πώς θα σου συμπεριφερθούν οι γύρω σου, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσα πολλά εκείνα στα οποία έχεις πραγματικά επιρροή, που δεν αξίζει να σπαταλάς σε αυτά ούτε λεπτό από το χρόνο σου!

7. Ενίσχυσε τις κοινωνικές σου σχέσεις. Οι δραστηριότητες και η επικοινωνία με ένα υγιές δίκτυο φίλων, συναδέλφων ή μελών της οικογένειας, λειτουργούν ως προστατευτικός παράγοντας απέναντι στο στρες.

8. Δώσε για να λάβεις. Έρευνες δείχνουν πως η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές ομάδες και η κοινωφελής εργασία, κάνει τους ανθρώπους περισσότερο ψυχικά ανθεκτικούς. Ακόμα κι αν δεν έχεις χρόνο να ενταχθείς σε μια συγκεκριμένη ομάδα, μια «καλή πράξη» μέσα στη ημέρα είμαι σίγουρη πως θα μπορέσεις να την κάνεις!

9. Κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη. Επικεντρώσου σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία για σένα και κάνε καλό καταμερισμό των δυνάμεών σου. Δε χρειάζεται να γίνονται όλα με τον πιο κοπιαστικό και επίπονο τρόπο, αρκεί να γίνονται!

10. Δες το θετικά. Στο τέλος της ημέρας είναι δική σου επιλογή εάν θα δεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο…
Το στρες είναι και θα είναι πάντα στη ζωή μας, αρκεί αυτό να μην την καθιστά δυσβάσταχτη και δυσλειτουργική. Εάν μαζευτούν πολλά «δυσ-» στη ζωή σου, μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ενός πιστοποιημένου Ψυχολόγου ή Ψυχίατρου.

Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc
elpidapanagiotounakou.gr

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164