Site icon TLIFE

Σε τρομάζει η οικειότητα μετά το σεξ;

Ας φανταστούμε ένα λίγο-πολύ γνώριμο σκηνικό, όπου μόλις έχει κάνει εξαιρετικό σεξ και μόλις ηρεμείς νιώθεις μια σειρά από συναισθήματα να σε καταλύουν. Ωστόσο, ο ερωτικός σύντροφος σου- ανεξάρτητα με το status της σχέσεις σας- ντύνεται, σε χαϊδεύει βιαστικά στο κεφάλι και φεύγει. Καθόλου κατακριτέο μεν, αλλά εσύ μένεις με τα συναισθήματα σου τα οποία προτιμάς να αγνοήσεις παρά να γίνεις η ‘πιεστική’ που ‘τώρα τι θέλει;’.

Καλώς ή κακώς έχουμε μάθει, ιδιαίτερα οι γυναίκες, πως κάποιοι από τους σύγχρονους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς- ιδίως αν δεν είσαι επίσημα σε σχέση – είναι να μην γίνεις φορτική, να μην ζητάς παραπάνω από αυτά που έχετε ‘συμφωνήσει’ και να μην δείχνεις και πολύ συναίσθημα. Σωστά; Λάθος!

Σύμφωνα με ειδικούς η φροντίδα του ερωτικού σου συντρόφου μετά το σεξ είναι υψίστης σημασίας, κι αυτό λόγω των ορμονών που εκκρίνονται στον εγκέφαλο όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη. Αμέσως μετά το σεξ, αυτές βρίσκονται στα ύψη και σιγά σιγά εξαντλούνται. Επιπλέον, υπάρχει και η μετά- σεξ κατάθλιψη, γνωστή ως PCD (postcoital dysphoria), μια κατάσταση που μας κάνει να νιώθουμε επιπλέον ευαισθησία, έως και θλίψη.

Το post-sex care όπως έχει ονομαστεί, είναι κάτι που ξεκίνησε από την κοινότητα BDSM ως ένας τρόπος να φροντίζει ο ένας σύντροφος τον άλλον μετά την συναινετική ερωτική συνεύρεση, καθώς συχνά εμπεριέχει ακραίες πρακτικές. Όμως, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, η σωματική επαφή και μόνο κάνει ορισμένες ορμόνες να εκκρίνονται με αποτέλεσμα να γεννιούνται συναισθήματα. Αυτές είναι οι φυσιολογικές αντιδράσεις του εγκεφάλου και δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το αν ζητάς παραπάνω από μια σχέση ή αν είσαι φορτική σαν χαρακτήρας.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως πρόκειται για ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σεξουαλικής μας ζωής και όχι για μια υπέρβαση. H μετέπειτα φροντίδα δεν χρειάζεται πάντα να βασίζεται σε άλλο άτομο που θα μας βοηθήσει να καλύψουμε τις ανάγκες σας. Μάλιστα κάποιοι προτιμούν να έχουν λίγο χρόνο μόνοι τους. Το κλειδί βρίσκεται στην επικοινωνία και στην ελευθερία να εκφράσει ο καθένας τα θέλω του αλλά και να θέσει τα όρια του.

Φωτογραφίες: iStock

© 2024 tlife.gr