Τα όνειρά σου λένε πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις – πώς να τα αποκωδικοποιήσεις

Όταν το σώμα μας ξεκουράζεται και φορτίζει τις μπαταρίες του κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα πιο ζωντανά και έντονα όνειρα τα βλέπουμε σε μια διάρκεια δυο ωρών στο στάδιο REM. Τα περισσότερα από αυτά τα έχουμε ξεχάσει μέχρι να ξυπνήσουμε, ωστόσο κάποια μας αφήνουν μια έντονη αίσθηση που κάποιες φορές δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Άραγε τι σημαίνει όταν βλέπεις στον ύπνο σου έναν παλιό έρωτα ή φίλο; Το επαναλαμβανόμενο όπου τρέχεις να ξεφύγεις από κάπου είναι προειδοποίηση;

Στη πραγματικότητα είτε κοιμόμαστε είτε είμαστε ξύπνιοι, τα ίδια ακριβώς ζητήματα μας απασχολούν, έχουμε τα ίδια άγχη, προσδοκίες, φοβίες και ελπίδες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος μας μπαίνει σε μια διαφορετική λειτουργία και έτσι μπορεί να επεξεργάζεται αυτές τις σκέψεις σαν εικόνες και συναισθήματα και όχι σαν απλές σκέψεις και λόγια. Ονειροκρίτες και ψυχολόγοι συνιστούν να δίνουμε περισσότερη σημασία στην αίσθηση που μας αφήνει παρά στο ίδιο καθαυτό το όνειρο. Έτσι, θα αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει μέσα μας, των σκέψεων και των συναισθημάτων μας.

Όταν πρόκειται για στιγμιότυπα από το παρελθόν, δεν υπάρχει πάντα ένα σαφές νόημα πίσω από κάποιο οικείο πρόσωπο που κάνει την εμφάνισή του. Αντίθετα, αυτό είναι αποτέλεσμα της μνήμης – από οικείους μέχρι έναν ηθοποιό που είδαμε σε μια ταινία-, ακόμα και αν αυτά δεν μας έρχονται στο νου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό όμως δεν ακυρώνει τη σημασία του, καθώς καταπιεσμένα συναισθήματα, παλιά τραύματα και στρεσογόνες καταστάσεις του παρελθόντος έχουν τη τάση να αναδύονται με απροσδόκητους τρόπους από το υποσυνείδητο. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε για ένα όνειρο, είτε αυτό ήταν ευχάριστο είτε ανησυχητικό, πώς συνδέεται με την τρέχουσα συναισθηματική και ψυχική σας κατάσταση και δουλέψτε το. Εξάλλου, μια σημαντική λειτουργία των ονείρων είναι η ρύθμιση της αρνητικής διάθεσης.

Επιπλέον, οι εφιάλτες μας είναι στη πραγματικότητα χρήσιμοι. Παρόλο που μπορεί να ξυπνάμε με πανικό, θα πρέπει να κατανοήσουμε την κατάσταση την οποία μας υποδεικνύουν. Μερικές φορές τα θέματα είναι προφανή: Για παράδειγμα, το να σε κυνηγούν σε ένα όνειρο μπορεί να υποδηλώνει ότι αποφεύγεις μια κατάσταση, πρόσωπο ή συναίσθημα στη ζωή σου. Μπορεί επίσης να υποδηλώνουν μια αίσθηση καταπίεσης στη καθημερινότητα μας ή μια βαθιά ριζωμένη επιθυμία να γυρίσουμε μια νέα σελίδα σε έναν τομέα της ζωής μας. Τέτοιου είδους εφιάλτες μπορεί να επιδεινωθούν από ψυχολογικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, αλλά και πιο σοβαρές όπως η διαταραχή της προσωπικότητας.

Σε κάθε περίπτωση τα όνειρα είναι ένας καθρέφτης του ψυχισμού μας που μας αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για τον εαυτό μας και για το πως αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις γύρω μας.

Φωτογραφίες: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164