Σου αρέσει το σώμα σου ή πάντα υπάρχει κάτι που σε ενοχλεί; Τα κιλά, τα ψωμάκια, η κοιλίτσα… Άγχος! Και από την άλλη η τελειότητα του instagram, των σταρ, των άλλων γύρω σου. Πρόσθετο άγχος! Και μονίμως ζεις με ένα σφίξιμο στο στομάχι, σε μια καταπίεση να γυμναστείς, να αδυνατίσεις, να γίνεις τέλεια… αλλά ποτέ δεν είσαι ικανοποιημένη. Το ζητούμενο φίλη μου είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να αγαπήσεις το σώμα σου. Και τότε θα δεις πως θα αλλάξουν όλα. Η Certified Health & Wellness Coach, Κρίστη Μηλιόρδου, μας δείχνει τον τρόπο.
Η εικόνα του σώματος αφορά στο πώς αντιλαμβανόμαστε την εμφάνισή μας στηριζόμενες στην αυτοπαρατήρηση και τις αντιδράσεις των άλλων. Αυτό στη συνέχεια επηρεάζει τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις συμπεριφορές που μπορεί να έχουμε απέναντι στο σώμα μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εικόνα αυτή μπορεί να είναι είτε θετική, είτε αρνητική. Στη θετική εικόνα βλέπεις το σώμα σου στις πραγματικές του διαστάσεις και το αποδέχεσαι όπως είναι, όντας γενικά χαρούμενη με την εμφάνισή σου. Αντίθετα, στην αρνητική αισθάνεσαι ότι το σώμα σου δεν είναι όπως θα επιθυμούσε η κοινωνία, τα media ή το κοντινό σου περιβάλλον και αισθάνεσαι ανεπαρκής απέναντι στους άλλους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εικόνα αυτή δεν είναι ρεαλιστική και δεν σε αφήνει να δεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά είναι. Επιπλέον όταν αυτό ισχύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για διαταραχές διατροφής.
Το media και ακόμη περισσότερο στις μέρες μας τα social media παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εικόνα του σώματος μας και στα πρότυπα ομορφιάς. Η εικόνα του αδύνατου σώματος, ιδιαίτερα γυμνασμένου χωρίς ατέλειες, η ευρεία χρήση του Photoshop αλλά και του make up κάλυψης είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που προβάλλονται συνεχώς. Η μέση έφηβη, νέα ή και μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα θέτει μη ρεαλιστικούς στόχους ελπίζοντας να μοιάσει σε αυτές τις εικόνες που βλέπει στα διάφορα media, ξεχνώντας όμως να υπολογίσει ότι όλες αυτές οι εικόνες έχουνε υποστεί αρκετή επεξεργασία.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστής πληροφόρησης μπορούν να οδηγήσουν σε:
-Δίαιτες εξπρές που στερούνται των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου βάρους, όπως πρόκληση εμετού, μείωση γευμάτων κτλ
-Ψευδαισθήσεις ότι το σώμα μας είναι τόσο ευέλικτο ώστε το να παίρνεις και να χάνεις βάρος είναι μια ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία.
-Αύξηση άγχους που σχετίζεται με την εξωτερική εμφάνιση.
-Μείωση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, ειδικά αν δεν μπορείς να ταυτιστείς με τα πρότυπα των media.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Πώς μπορούμε λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη όλη αυτή την επιρροή των social media και να δημιουργήσουμε μια υγιή σχέση με το σώμα μας;
-Μάθε να αγαπάς το φαγητό. Το φαγητό είναι η κινητήριος δύναμη του οργανισμού μας. Χωρίς αυτό δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Το θέμα δεν είναι λοιπόν το αν πρέπει να τρώμε ή όχι, αλλά το τι τρώμε. Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές τροφών που είναι θρεπτικές και υγιεινές. Προσπάθησε να αποφεύγεις τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λίπη αλλά και τα επεξεργασμένα φαγητά. Ανακάλυψε γευστικούς συνδυασμούς, που σου προκαλούν ευχαρίστηση ή γρήγορες και υγιεινές συνταγές, που να μην απαιτούν πολύ χρόνο προετοιμασίας.
-Προσπάθησε να εντοπίσεις και μετά να σπάσεις τη σύνδεση μεταξύ συναισθημάτων και τροφής. Χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο και κατέγραψε κάθε επεισόδιο που συνδέεται είτε με πρόκληση εμετού ή με υπερβολική κατανάλωση τροφής χωρίς να πεινάς και προσπάθησε να τα συνδέσεις με τη συναισθηματική σου κατάσταση εκείνη τη στιγμή.
-Σπάσε τη σύνδεση μεταξύ εξωτερικής εμφάνισης και σχηματισμού γνώμης για τους άλλους. Προσπάθησε να αγνοήσεις τα σχόλια των άλλων για την εμφάνισή σου για μερικές μέρες αλλά κυρίως σταματά να κρίνεις κι εσύ έναν άνθρωπο μόνο από την εμφάνισή του. Κάθε άνθρωπος είναι μια ολότητα, ένα σύνολο εσωτερικών και εξωτερικών χαρακτηριστικών. Πριν βγάλεις ένα συμπέρασμα για κάποιον λόγω σωματότυπου προσπάθησε πρώτα να ανακαλύψεις το χαρακτήρα αλλά τον τρόπο συμπεριφοράς του.
-Ανακάλυψε τις αιτίες. Προσπάθησε να βρεις τους λόγους που η εξωτερική σου εμφάνισή είναι τόσο σημαντική για σένα και τι την κάνει πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Είναι οι εμπειρίες με τις οποίες μεγάλωσες; Είναι κάτι που είδες και σε έχει επηρεάσει; Είναι η γνώμη των γύρω σου; Μόλις βρεις την αιτία θα μπορέσεις σιγά σιγά να βρεις και τη λύση.
Ζητά βοήθεια. Αν δεν θέλεις να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό μιλά σε ένα φίλο, γονιό, σύντροφο, συνάδελφο. Εξήγησε τους ποιες σκέψεις και συμπεριφορές σε δυσκολεύουν και με τη βοήθεια τους φτιάξε ένα πλάνο αντιμετώπισης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;
Τα σχόλια είναι κλειστά.
Πολύ βοηθητικό και εμπεριστατωμένο άρθρο. Όλοι λίγο ή πολύ επηρεαζόμαστε από τα πρότυπα που προβάλουν τα media. Αυτό το άρθρο θα έπρεπε να προβληματίσει και το ίδιο το tlife όπου πολλές φορές με τίτλους άρθρων “Πως διατηρεί η τάδε αυτό το σώμα!!” παρουσιάζεται αντικειμενικά ένα σώμα 45 κιλών και χτισμένο μόνο για σκοπούς μόντελινγκ. Ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει και αυτούς που επιλέγουν τέτοιου είδους άρθρα που πολλές φορές είναι αντίστοιχα μεγάλων ξένων περιοδικών που προορίζονται για άλλο κοινό. Πάντα με εκτίμηση.