Υπάρχει η βαρεμάρα που ok είναι μια φάση, υπάρχει όμως κι εκείνη που υποδηλώνει κάτι περισσότερο και πρέπει να το αλλάξουμε. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για εκείνες τις στιγμές που βαριέσαι, για το τί μπορεί να σημαίνουν αν συμβαίνει συχνά, αλλά και για το τί μπορείς να κάνεις για να βρεις από αυτό το συναίσθημα. “Πόσο βαριέμαι! Κάποιες φορές νιώθω ότι θέλω να αντιδράσω, αλλά σαν να με ρουφάει η βαρεμάρα μου και λέω για άλλη μια φορά: αύριο θα…» Βαριέμαι, πλήττω, λέξεις που όλοι μας έχουμε πει πολλές φορές και θα πούμε ξανά και ξανά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι η βαρεμάρα;
Η πλήξη είναι ένα συναίσθημα ή ένα σήμα που σας ενημερώνει ότι κάνετε κάτι που δεν σας δίνει ικανοποίηση. Η πλήξη θα μπορούσε να σας πει δύο πράγματα: ότι δεν είστε πλήρως παρόντες και δεν ασχολείστε με την τρέχουσα εργασία σας ή ότι η εργασία σας δεν έχει νόημα για εσάς.
Η ανία είναι καταλύτης αλλαγής και ευκαιρία για προβληματισμό.
Αν ασχολούμαι με κάτι που δεν με ενθουσιάζει ή δεν μου προκαλεί ενδιαφέρον ή απλά κάνω το ίδιο ξανά και ξανά, μπορεί να το βαρεθώ. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα ζευγάρια, όπου όταν θεωρεί ο ένας τον άλλον δεδομένο, από κάποιο σημείο και μετά ενδεχομένως να νιώσει ανία μέσα στη σχέση του, όταν δεν υπάρχει αυτό το “κάτι” που θα διατηρεί το ενδιαφέρον, την εγρήγορση. Το ίδιο και στο σεξ. Ακούμε από ζευγάρια ότι το σεξ έχει χάσει κάθε ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να πέφτει η ερωτική επιθυμία. Πιο συγκεκριμένα, περιγράφουν στο γραφείο ότι “ξέρω την κάθε του κίνηση, θα με φιλήσει, θα με χαϊδέψει εκεί κι εκεί, μετά θα κάνει αυτό και αυτό. Άρα, η ανία χτυπάει σαν καμπανάκι στο ότι «κάτι δεν πάει καλά αυτήν τη στιγμή» προσπαθώντας να με ενεργοποιήσει ξανά με το να βρω κάτι ενδιαφέρον να ασχοληθώ.
Ποιοι βαριούνται πιο εύκολα;
Όσοι είναι επιρρεπείς στην αναζήτηση αδρεναλίνης, όσοι είναι εξωστρεφείς. Επίσης, όσοι ψάχνουν την εγρήγορση και το “σπιντάρισμα” μέσω χρήσης ουσιών, αλλά και οι νάρκισσοι -ναι, βαριούνται όταν δεν βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος κ.λ.π.
Η βαρεμάρα μπορεί επίσης να υποδηλώνει έντονο άγχος ή κατάθλιψη. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που έχει να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις του, αλλά έχει κατακλυστεί από το άγχος, είναι πιο εύκολο να κρυφτεί πίσω από τη λέξη “βαριέμαι”.
Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η πλήξη;
Η πλήξη μπορεί να οφείλεται σε συγκάλυψη του συναισθηματικού πόνου, όπως ένα παιδικό τραύμα, το οποίο κάνει το άτομο να αγνοεί τις πραγματικές του επιθυμίες και ανάγκες. “Επειδή κάπου νιώθω τον πόνο να υπάρχει μέσα μου -αν και απροσδιόριστα, μάλλον νιώθω μία ενόχληση, προτιμώ να αγνοήσω το τι πραγματικά θέλω, τι πραγματικά έχω ανάγκη, έτσι ώστε να μην κατανοώ τι πραγματικά μου συμβαίνει. Επίσης, είναι πιθανό να συνυπάρχει η πλήξη με άγχος αλλά και αναβλητικότητα. Να τονίσουμε εδώ, ότι είναι άλλο η πλήξη και άλλο η αναβλητικότητα.
Πώς να ανακουφίσετε την πλήξη
1. “Γιατί νιώθω ότι βαριέμαι;” Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε την πλήξη μπορεί να είναι να εξερευνήσετε και να εντοπίσετε γιατί αισθάνεστε βαριεστημένοι εξαρχής.
2. “Είναι πράγματι ωφέλιμο για εμένα αυτό που κάνω τώρα;” Εάν συνειδητοποιήσετε ότι μια δραστηριότητα δεν είναι πολύτιμη για εσάς, ίσως μπορείτε να εξερευνήσετε πώς να συμμετάσχετε σε πιο πολύτιμες εμπειρίες στο μέλλον.
3. Και στην περίπτωση μιας βαρετής εργασίας, απλώς η γρήγορη εκτέλεσή της μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.
Η πλήξη είναι πάντα κάτι κακό;
Όχι απαραίτητα. Η ανία είναι ένα άβολο συναίσθημα σίγουρα. Ένα συναίσθημα όμως που κάτι μας λέει. Αντί λοιπόν να το προσπεράσουμε έτσι απλά και …βαριεστημένα, ας προσπαθήσουμε να δούμε τι μας λέει. Ας αγκαλιάσουμε αυτήν την βαρεμάρα, ας την ακούσουμε τι έχει να μας πει, ας την γνωρίσουμε πιο μέσα…
Βέβαια, κάποιες φορές μπορεί να έχει κακές συνέπειες στην υγεία μας, όπως για παράδειγμα, να τσιμπολογάμε στη διάρκεια της ημέρας ή μπροστά από μία τηλεόραση από ανία και να αυξάνεται το βάρος μας.
Πώς μπορώ να κάνω κάτι λιγότερο βαρετό;
Πρώτα από όλα να δω τι είναι αυτό που μου φαίνεται βαρετό, να το αναγνωρίσω.
Σε δεύτερο χρόνο να δω πως μπορώ να βγω από το λαβύρινθο της πλήξης. Αν για παράδειγμα, είμαι στο σπίτι και σιδερώνω, ας βάλω την αγαπημένη μου μουσική, ας μιλήσω με μία φίλη στο τηλέφωνο με ανοιχτή ακρόαση, ώστε να κάνω το βαρετό σιδέρωμα πιο ευχάριστο. Αν είμαι στη δουλειά και θεωρώ ότι είναι πολύ βαρετό αυτό που κάνω, ας δω τι εναλλακτικές έχω στο να κάνω κάτι παράλληλα που θα μου το κάνει πιο διασκεδαστικό και θα περάσει η ώρα πιο ευχάριστα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ