Νεύρα, ζήλια, άγχος… Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σε βοηθάει να μην παρασυρθείς στο λάθος με μικρές ασκήσεις.
Νεύρα, ζήλια, άγχος, στεναχώρια… Τι να κάνεις λίγο πριν παρασυρθείς στο υπόγειο της ψυχολογίας σου. Τι να κάνεις για να μην μετράς τα σπασμένα του παρορμητισμού σου. Πώς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου δίνει μερικές ασκήσεις έκτακτης ανάγκης…
ΘΥΜΟΣ…
Είσαι έξαλλη. Νιώθεις απίστευτα θυμωμένη. Σου έχει ανέβει το αίμα στο κεφάλι στην κυριολεξία! Πριν αντιδράσεις, πριν κάνεις κάτι που θα μετανιώσεις, πριν σε παρασύρει ο παρορμητισμός σου….
-Προσπαθείς να κατεβάσεις το αίμα από το κεφάλι στα πόδια. Για αυτόν το λόγο κάνεις έναν περίπατο γύρω από το τετράγωνο.
-Αφού πάρεις βαθιά ανάσα, κάνεις πολλές μικρές εκπνοές.
-Αν είσαι μπροστά στην τηλεόραση προσπαθείς να επικεντρωθείς και να δεις τι δείχνει εκείνη την ώρα η τηλεόραση και να το καταλάβεις. Όχι απλά να βλέπεις την εικόνα χωρίς να καταλαβαίνεις.
Παράδειγμα:
Σου μιλάει άσχημα ο καλός σου και σε έχει πιάσει μεγάλος θυμός. Βρίσκεσαι στο σπίτι και παίζει η τηλεόραση. Προσπάθησε να εστιάσεις την προσοχή σου στη ροή του προγράμματος: τι δείχνει και τι θέλει να πει; Έτσι, θα φύγει το μυαλό σου από τον θυμό, θα πάει κάπου αλλού και θα μπορέσει να πέσει η αδρεναλίνη και να ηρεμήσεις.
-Από την εφημερίδα που βρίσκεται μπροστά σου προσπάθησε να διαβάσεις μια σειρά και να την καταλάβεις. Προσπάθησε να ακούσεις τι λέει το ραδιόφωνο. Στόχος σου είναι να αποσπάσεις το μυαλό σου από αυτό που νιώθεις.
-Όταν είσαι θυμωμένη, είσαι και θολωμένη. Περνάνε εικόνες μπροστά σου και δεν καταλαβαίνεις τι δείχνουν. Αν καταφέρεις να κάνεις κάτι από τα παραπάνω… σημαίνει ότι τα κατάφερες!!! Να ηρεμήσεις το μυαλό σου, να διώξεις το πολύ αίμα που έχει μαζευτεί από την αδρεναλίνη που σου έχει δημιουργήσει το αίσθημα του θυμού και στη συνέχεια να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την αιτία που δημιούργησε το θυμό.
ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ…
Όταν νιώθεις στεναχώρια, θα πρέπει να παίξεις το παιχνίδι της χαράς. Να σκεφτείς δηλαδή για πόσα πράγματα μπορείς να χαίρεσαι και να μην σκέφτεσαι αυτά που δεν έχεις. Δεν πρέπει να μιζεριάζεις. Πρέπει να σκεφτείς ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα.
Αν κλαις γιατί δεν έχεις τον “Γιάννη”… σκέψου ότι είσαι καλά και ότι η ζωή είναι μπροστά σου. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί καλύτεροι από εκείνον που από δω και πέρα μπορείς να συναντήσεις και να διεκδικήσεις.
Πρέπει να βάλεις το μυαλό σου σε αισιόδοξα μονοπάτια. Να κάνεις θετικές σκέψεις, να προσπαθείς να το πάρεις από τις αρνητικές. Και όχι να βουλιάζεις μέσα στην κατάσταση που σε στεναχωρεί. Μην την στριφογυρίζεις στο μυαλό σου.
ΖΗΛΙΑ…
Ο σύντροφός σου κοιτάει άλλες γυναίκες. Αρχίζεις και πρασινίζεις από τη ζήλια σου. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν πρέπει:
-Να σκεφτείς τα θετικά σου στοιχεία.
-Να σκεφτείς για πόσα πράγματα είσαι καλύτερη από εκείνη που κοιτάζει.
-Να σκεφτείς ότι θα μπορούσε να είναι με οποιαδήποτε άλλη, αλλά είναι μαζί σου.
-Να πεις μέσα σου: τι είναι αυτή που κοιτάζει; Είμαι καλύτερη από όλες!
-Πρέπει να ανεβάσεις την αυτοεκτίμησή σου.
-Στο τέλος να σκεφτείς ότι: “αν έχει εμένα δίπλα του, που νιώθω τόσα πράγματα για εκείνον και δεν είμαι του “πεταματού” …κι αυτός κοιτάζει αλλού, μάλλον δεν αξίζει για μένα. Και δεν πρόκειται να γίνω κατίνα!”
ΑΓΧΟΣ…
-Όταν νιώθεις να πνίγεσαι από το άγχος, τότε παίρνεις μια βαθιά ανάσα, μετράς μέχρι το πέντε και κάνεις βαθιά εκπνοή.
-Καθώς μετράς ως το πέντε σκέφτεσαι ότι κατεβαίνεις μια σκάλα και κάθε σκαλί σε φέρνει όλο και πο κοντά σε ένα πολύ όμορφο μέρος με όμορφη κατάσταση ή μια όμορφη ανάμνηση.
Για παράδειγμα… μετράς μέχρι το πέντε, σκέφτεσαι ότι κατεβαίνεις μια σκάλα και μπαίνεις σε μια αίθουσα όπου στην άλλη μεριά σε περιμένει το αγόρι σου, σου προσφέρει μια ανθοδέσμη και σε πηγαίνει να χορέψετε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ