Πολλά έχουν γραφτεί και πολλά έχουν ειπωθεί για τον γυναικείο κόλπο. Τι ισχύει και τι όχι; Η ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα (www.askitis.gr) ως ειδικός είναι η πλέον κατάλληλη να μας απαντήσει…
Γυναικείος κόλπος! Το σημείο του γυναικείου σώματος που έχει τόσο υμνηθεί, θαυμαστεί αλλά και κατηγορηθεί ως την αιτία πολλών κακών! Τι πρέπει να προσέχουμε οι σύγχρονες γυναίκες; Τι χρειάζεται να ξέρουμε για αυτόν, όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Τι είναι ο κόλπος;
Ο κόλπος είναι ένας μυώδες και ελαστικό όργανο που μοιάζει με σωλήνα και το μήκος του φτάνει περίπου τα 9–12 εκατοστά.
2. Ο κόλπος είναι ελαστικός;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι ένας ελαστικός σωλήνας, που σημαίνει ότι έχει την ιδιότητα στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και εφόσον η γυναίκα είναι σε διέγερση να μπορεί να δεχθεί μέσα του το ανδρικό μόριο, καθώς δεν έχει σημασία το μέγεθος. Μην ξεχνάμε, ότι όταν η γυναίκα γεννάει, από το σημείο αυτό θα βγει ολόκληρο μωρό, καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο ελαστικός μπορεί να γίνει!
3. Το μέγεθος του πέους παίζει ρόλο στον κολπικό γυναικείο οργασμό;
Επειδή ακριβώς ο κόλπος είναι ελαστικός δεν παίζει τόσο ρόλο το μήκος του πέους εφόσον βέβαια αυτό κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά το πάχος του!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
4. Γιατί η γυναίκα μπορεί να πονέσει στη σεξουαλική επαφή κάποιες φορές;
Ο κόλπος μπορεί να «ανοίξει» αν η γυναίκα έχει διεγερθεί καλά πριν τη διείσδυση του πέους. Αν αυτό συμβεί χωρίς τα κατάλληλα προκαταρκτικά παιγνίδια, δεν υπάρχει η λεγόμενη κολπική εφύγρανση, ο κόλπος δηλαδή είναι «στεγνός», όπου η γυναίκα μπορεί να πονάει ή και να τσούζει ακόμη. Όταν η εφύγρανση είναι αρκετή, ο κόλπος διαστέλλεται οπότε το πέος μπορεί να εισχωρήσει με ευκολία. Όσο μάλιστα πιο πολύ ερεθίζεται η γυναίκα, τόσο ο κόλπος της γίνεται και πιο μακρύς αλλά και πιο φαρδύς!
5. Ο κόλπος έχει την ιδιότητα να αυτοκαθαρίζεται!
Οι κολπικές εκκρίσεις είναι το φυσικό «καθαριστικό και απολυμαντικό» του γυναικείου κόλπου. Είναι δηλαδή φτιαγμένος και σχεδιασμένος από τη φύση να μπορεί να παραμείνει καθαρός. Επίσης τα κολπικά βακτήρια που υπάρχουν σε αυτόν βοηθούν στην ισορροπία του PH και στην παραγωγή μιας ουσίας που δεν επιτρέπει σε άλλα βακτήρια να προχωρήσουν στους ιστούς. Οτιδήποτε λοιπόν έρχεται να ταράξει αυτή την κολπική ισορροπία, π.χ. εσωτερικές πλύσεις που δεν έχει συστήσει ο γυναικολόγος, μπορούν να φέρουν ανισορροπία, με αποτέλεσμα την δημιουργία φλεγμονής, κολπίτιδας…
6. Ο κόλπος μπορεί να δυναμώσει;
Βεβαίως, όπως όλοι οι μύες που γυμνάζονται. Οι ασκήσεις Kegel (για να δεις τις ασκήσεις κάνε “κλικ” εδώ) είναι αυτές που μπορούν να βοηθήσουν στην εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους, μάλιστα μπορούν να κάνουν ακόμα καλύτερη την κυκλοφορία του αίματος, να ενισχύσουν την εφύγρανση, ακόμα και να βοηθήσουν και στην ακράτεια των ούρων.
7. Ποιος ο ρόλος της κλειτορίδας;
Η κλειτορίδα παρομοιάζεται με το ανδρικό πέος, εφόσον είναι μια μικρογραφία του ανδρικού μορίου, καθώς περιέχει περίπου 8.000 νευρικές απολήξεις, όπως έχει αναφερθεί μέσα από έρευνες, που δίνουν έντονη διέγερση αλλά και οργασμό (κλειτοριδικό) στη γυναίκα. Είναι το πιο ευαίσθητο όργανο του σώματός της που το μόνο που προσφέρει είναι η σεξουαλική ευχαρίστηση. Δυστυχώς επίσης, είναι το όργανο του γυναικείου σώματος που σε κάποιες ισλαμικές χώρες ακρωτηριάζουν με κίνδυνο της ίδιας της της ζωής για να μην παίρνει αυτή την ευχαρίστηση!
8. Τι συμβαίνει όταν η γυναίκα πονάει και κλείνει τα πόδια της έτσι ώστε να μην μπορεί ο άνδρας να διεισδύσει μέσα της;
Με μία λέξη: κολεόσπασμος! Είναι μία διαταραχή του πόνου στη γυναίκα, όπου συνήθως οφείλεται σε ψυχογενή αιτιολογία (ταμπού, αυστηρή ανατροφή,…) με αποτέλεσμα χωρίς η ίδια να το θέλει, να μην μπορεί να αφήσει να διεισδύσει μέσα της τίποτα, λόγω φόβου ότι θα πονέσει πολύ, ότι θα πάθει κακό, ότι θα αιμορραγήσει… Μπορεί να ξεπεραστεί μόνο όμως με ψυχοθεραπεία από ειδικά εκπαιδευμένο θεραπευτή.
9. Αν σπάσει το ποφυλακτικό και μείνει μέσα τι μπορεί να κάνει μία γυναίκα;
Μπορεί να το τραβήξει με τα δάχτυλά της ή αν δεν μπορεί, ο κόλπος της επειδή έχει την ιδιότητα να αυτοκαθαρίζεται, θα το αποβάλλει από μόνος του. Αν παρόλα αυτά δεν μπορεί να περιμένει ή να το βγάλει μόνη της και φοβάται, δεν έχει παρά να αποταθεί στον γυναικολόγο της!
10. Ο κόλπος μυρίζει;
Ο κόλπος της κάθε γυναίκας έχει τη δική του μυρωδιά, όπως και η ίδια, και γενικότερα όπως όλοι οι άνθρωποι. Βέβαια η μυρωδιά αυτή μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την ημέρα του κύκλου που βρίσκεται, με τις διατροφικές της συνήθειες, με το αν έχει ιδρώσει, με το αν φοράει βαμβακερά ή νάιλον εσώρουχα, με το πόσο συχνά πλένεται. Αν όμως η μυρωδιά μοιάζει με ψαρίλα ή είναι διαφορετική από αυτήν που η ίδια γνωρίζει, τότε καλό είναι να επισκεφτεί τον γιατρό της καθώς μπορεί να έχει κάποια κολπίτιδα, μυκητίαση, φλεγμονή…
11. Το χρώμα των γεννητικών οργάνων και το σχήμα είναι ακριβώς το ίδιο σε όλες τις γυναίκες;
Όχι! Όπως όλοι οι άνθρωποι δεν είμαστε ίδιοι, άλλοι είναι πιο μελαχρινοί, άλλοι πιο ανοιχτοί, πιο κοντοί ή πιο ψηλοί, έτσι και το χρώμα των γεννητικών οργάνων και στα δύο φύλα διαφέρουν. Το γενικό σχήμα είναι το ίδιο αλλά και πάλι μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, π.χ. στην τριχοφυΐα, να υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα χείλη, κλειτορίδα…
12. Υγιεινή και καθαριότητα και επίσκεψη στον γυναικολόγο!
Τέλος, η κάθε γυναίκα που θέλει να είναι υγιής, να σέβεται και να αγαπάει τον εαυτό της, χρειάζεται να γνωρίζει τους κανόνες υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής. Αν δεν τηρεί αυτούς τους κανόνες, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει θα είναι αρκετά και θα υποτροπιάζουν! Επίσης μην αμελεί να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις σύμφωνα με την ηλικία της, γιατί όλα σήμερα διορθώνονται και θεραπεύονται, φτάνει να κάνουμε καλή πρόληψη! Θυμηθείτε γυναίκες, ότι η πρόληψη σώζει ζωές!
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ