Site icon TLIFE

Ο Dr Θ. Ασκητής μιλάει για τα προβλήματα στον οργασμό

Μια δυσάρεστη κατάσταση για κάθε γυναίκα που μπορεί να το αντιμετωπίζει.
Τα προβλήματα οργασμού αφορούν τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η γυναίκα να φτάσει στην «κορύφωση». Οι διαταραχές του οργασμού αναφέρονται στην αδυναμία οργασμικής κορύφωσης της γυναίκας που μπορεί να είναι κλειτοριδική (μέσω του ερεθισμού της κλειτορίδας κατά τη σεξουαλική επαφή ή με το χέρι) ή/και κολπική (κατά την σεξουαλική πράξη).
Η απουσία οργασμού πυροδοτεί άγχος στη γυναίκα, η οποία ανησυχεί για τις σεξουαλικές της επιδόσεις. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που μια γυναίκα χρεώνει αυτήν της την αδυναμία στην αδιαφορία του άντρα να την φέρει σε οργασμό, κατηγορώντας τον ότι νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του, προκαλώντας καυγάδες και εντάσεις στο ζευγάρι.
Τι μπορεί να φταίει;
Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα στο να έχει δυσκολία στον οργασμό είναι κυρίως ψυχολογικοί. Σημαντικό ρόλο παίζει το πώς νιώθει με το σύντροφό της, πόσο άνετα και αποδεκτή νιώθει μαζί του, καθώς και πόσο θεωρεί ότι του προκαλεί ερωτική έλξη.
Καθοριστικός παράγοντας είναι η συνεχής αποδοχή που λαμβάνει η γυναίκα από το σύντροφο της. Βέβαια, ιδιαίτερης σημασίας στο κομμάτι αυτό είναι και πως η ίδια νιώθει με την εξωτερική της εμφάνιση, όπως αν θεωρεί ότι έχει παραπάνω κιλά ή δεν έχει τις επιθυμητές αναλογίες.
Επίσης, το άγχος ή κάποια ψυχολογική διαταραχή μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας. Όσον αφορά στο άγχος, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που μπορεί να εγκλωβίζονται σε μία αγωνία αυτοπαρατήρησης στο σεξ, που στην ουσία τις δυσκολεύει στο να φτάσουν σε οργασμό.
Άλλες περιβαλλοντικές και κοινωνικές καταστάσεις, όπως απώλεια αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, απώλεια εργασίας μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά. Επιπλέον, το τι αντιλήψεις έχει η γυναίκα γύρω από το σεξ είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο ευχάριστα νιώθει στο σεξ και πόσο εύκολα κορυφώνει.

Η αντιμετώπιση
Η σεξουαλική υγεία της γυναίκας είναι πραγματικά ένα κεφάλαιο πρωταρχικής σημασίας για την αρμονική της λειτουργία, τόσο βιολογικά όσο και ψυχικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η γυναίκα πλέον λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την σεξουαλική ομαλή λειτουργία της, καθώς αυτή επηρεάζει όχι μόνο στην καθημερινή ιδιωτική της ζωή, αλλά και στις διαπροσωπικές της σχέσεις. Η αντιμετώπιση των σεξουαλικών της προβλημάτων είναι εφικτή και περιλαμβάνει, αφενός γυναικολογική εκτίμηση, όσο και ψυχολογική παρέμβαση, είτε ατομικά είτε με το σύντροφό της.
ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: 210 7797979 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 και 16:00-20:00)
Ευχαριστούμε θερμά τον Dr Θάνο Ε. Ασκητή, Νευρολόγο-Ψυχίατρο, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και την Χριστίνα Χουσιάδα, ψυχολόγο, Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας για την πολύτιμη συνεργασία του.
© 2024 tlife.gr