Διαβάζω τα μηνύματα που έρχονται στο TLIFE. “Με τον άντρα μου έχω να κάνω έρωτα τρεις μήνες” γράφει μια αναγνώστρια. “Δεν έχω όρεξη για σεξ” γράφει μια άλλη “συμβαίνει κάτι;”.
Είναι να απορεί κανείς. Από τη μία είναι αυτό που κυρίως δείχνει να διεκδικεί αυτή η κοινωνία και από την άλλη δεν έχει όρεξη να πράξει.
Πορνό, dvd, πειρασμοί, σχόλια, υπονοούμενα, εξώφυλλα, βρεγμένα t-shirts, στρινγκ μαγιό… Προκλητικές ατάκες, προκλητικά ρούχα, προκλητικές συμπεριφορές. Κι ενώ όλη μας η ζωή δείχνει να κινείται γύρω από το σεξ -ως εικόνα, ως παραπομπή, ως έμπευση, η διάθεση για ερωτική συνεύρεση μειώνεται. Λίγο τα οικονομικά προβλήματα, λίγο η καθημερινότητα, λίγο η απογοήτευση και… πάρτον κάτω! Καμία όρεξη για σεξ. Overdose ή πρόβλημα; Μπουχτίσαμε ή παραιτηθήκαμε;
“Η απογοήτευση που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα” σύμφωνα με την Συμβουλευτική ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, Ειρήνη Τζελέπη “σε πολλά επίπεδα διεισδύει και στην ερωτική ζωή και ο καθένας κλείνεται σταδιακά στον εαυτό του προσπαθώντας να καλύψει μόνος ή μόνη τα κενά που αντιμετωπίζει καθημερινά. Το “δεν έχω ανάγκη κανέναν, θα τα βγάλω πέρα μόνο μου” αναστέλλει τη διάθεση για επικοινωνία με το άλλο φύλο, με άλλα λόγια αναστέλλει και την επιθυμία για ερωτική επαφή”.
Η οικονομική κρίση, οι λογαριασμοί που τρέχουν, η κούραση, τα νεύρα, η κίνηση, η αγένεια, η φοβία δέσμευση, τα τέλεια πρότυπα ομορφιάς, η κυτταρίτιδα που δεν λέει να φύγει, τα δάνεια, το άγχος, τα περιττά κιλά, η καθιστική ζωή… Ουφ!
Κι αντί να ξεδώσεις στο σεξ, αρνείσαι το σεξ…
Σε προσωπικό επίπεδο
Μπορεί να είναι η γενικότερη τάση απομόνωσης που σε έχει πιάσει, εγκλοβίζεσαι στον εαυτό σου και δεν ασχολείσαι. Όμως αγαπάς το σώμα σου, έχεις αποδεχτεί τον εαυτό σου, σου αρέσεις; “Η ερωτική επιθυμία σχετίζεται άμεσα και με τη γενικότερη σωματική και ψυχική υγεία, ιδιαίτερα όμως με τη σχέση που έχει αναπτύξει το ίδιο το άτομο με τον εαυτό του” εξηγεί η κ.Τζελέπη.
“Τραυματικές εμπειρίες επηρεάζουν αρνητικά και διαμορφώνουν σημαντικές πτυχές της σεξουαλικότητας, ιδιαίτερα την ερωτική επιθυμία. Οι ενδοψυχικές συγκρούσεις επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό. Ο άνθρωπος που νιώθει άβολα με το σώμα του, ντροπή για τις ερωτικές του επιθυμίες και βιώνει την ερωτική πράξη ως απειλή των προσωπικών του ορίων και αμυνών, είναι φυσικό να μην επιζητά την ερωτική επαφή και να έχει χαμηλή ερωτική επιθυμία” συμπληρώνει η συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Τζελέπη.
Της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της Ειρήνης Τζελέπη, Συμβουλευτικής Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, PgDipl., Msc., City University, Λονδίνο, www.psychologynet.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ