Μια τράπεζα που σου τηλεφωνεί αξημέρωτα για να σου υπενθυμίσει αυτό που ήδη στοίχειωνε τη σκέψη σου: καθυστέρησες τη δόση του δανείου. Μπλοκαρισμένη στην κίνηση, σου παίρνει δυο ώρες να γυρίσεις σπίτι και μόλις γυρίζεις συνειδητοποιείς ότι έχεις ξεχάσει να πληρώσεις και το κινητό. Φτάνεις σπίτι κουρασμένη από τη δουλειά, από την ανταγωνιστική συνάδελφο, από τα πισώπλατα και σε περιμένουν στην είσοδο κι άλλοι λογαριασμοί. Και φυσικά χάνεις τον ύπνο σου.
Η φίλη σου έχει απολυθεί, ο κολλητός σου είναι μήνες χωρίς δουλειά. Εσύ δουλεύεις, αλλά δεν ξέρεις για πόσο ακόμα. Οι περικοπές έχουν ήδη αρχίσει. Και ο σύντροφός σου έχει όρεξη για σεξ. Εσύ όμως; Γίνεται να έχεις όρεξη για σεξ με όλα αυτά που έχεις στο κεφάλι σου. Το άγχος κοντεύει να σε πνίξει.
Πού να τη βρεις την όρεξη; Όχι πες μου. Πού; Που το άγχος ψαλιδίζει καθημερινά τη διάθεσή σου, η ψυχολογία σου έχει γεμίσει παράπονα και φόβους και η γκρίνια μπαίνει ύπουλα από την πίσω πόρτα στην καθημερινότητά σου.
Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα σημειώνει ότι “Το άγχος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού που όλοι βιώνουμε κάποιες στιγμές”. Τι γίνεται όμως όταν αυτές οι στιγμές είναι πολλές; Τι γίνεται όταν το επίπεδο του άγχους που αισθάνεται κανείς ξεπερνά το μέτριο και βιώνεται ως ένα διάχυτο και έντονο αίσθημα δυσφορίας; “Τότε είναι που το άγχος γίνεται παθολογικό, με τεράστιες συνέπειες για αυτόν που το βιώνει αλλά και τους γύρω του” διευκρινίζει η ψυχολόγος.
Οι συνέπειες
Μπορεί να αρχίσεις να βλέπεις τις μεταβολές στο σώμα σου. Ιδρώνεις, έχεις ταχυκαρδίες, οι αναπνοές σου αυξάνονται, έχεις μυικούς πόνους και μερικές φορές ζαλίζεσαι. Γκρεμίζεσαι.
Η ψυχολογία σου παίρνει την κατιούσα, υπολειτουργείς και αδυνατείς να αποκτήσεις τη συναισθηματική σου ηρεμία που χάθηκε άδοξα κάπου στο χθες, το σήμερα και το αβέβαιο αύριο.
Και το άγχος μπαίνει στο κρεβάτι σου
Και πως να μην μπει. Η επαγγελματική αποκατάσταση γίνεται ένα κακής αισθητικής κολιέ στο λαιμό σου. Η ένταση κυλάει στις φλέβες σου συνεχώς. Τα προβλήματα δεν είναι και λίγα. Η ανεργία παίρνει τα σκήπτρα της επικαιρότητας και οι οικονομική ανασφάλεια γίνεται το κυρίως γεύμα σου. Ε, μέσα σε όλα αυτά, γίνεται το σεξ να έχει σημαντική θέση; Χωράει; Αξίζει, μπορεί να στριμωχτεί ανάμεσα σε τόσα άλλα;
“Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς δείξει την μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα στο άγχος και την σεξουαλικότητα του ατόμου. Ίσως το στρες, το έντονο άγχος, οι απαιτητικοί και κουραστικοί ρυθμοί που απαιτεί η σύγχρονη καθημερινότητα, να είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας” σημειώνει η ψυχολόγος.
Τι να κάνεις
“Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις, που αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση του άγχους στις ζωές όλων μας. Αυτό με τη σειρά του, επιδρά και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και τις επιδόσεις μας στην καθημερινότητά μας, με καταστροφικά αποτελέσματα, τόσο στην συχνότητα όσο και στην ποιότητα των σεξουαλικών μας επαφών. Συχνά, είναι απαραίτητη η βοήθεια ενός ειδικού καθώς το άγχος σκοτώνει το σεξ!” επιβεβαιώνει η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα.
Πριν όμως φτάσεις στον ψυχολόγο
Προσπάθησε να βελτιώσεις όσο μπορείς τις συνθήκες της ζωής σου. Πίεσε τον εαυτό σου και κάνε ένα περίπατο. Η φύση δρα πάντα αγχωλιτικά. Η θάλασσα. Το μπάνιο.
Προσπάθησε να βάλεις στη ζωή σου τη γυμναστική και να εκτονώνεις όλο αυτό το στρες που συσσωρεύεται μέσα σου.
Άρχισε να τρως υγιεινά. Τα φρούτα, τα λαχανικά σε κάνουν να νιώθεις διαφορετικά. Μην κατρακυλάς στα λίπη, μην επιτρέπεις στο στρες να σε ρίχνει στο γρήγορο φαγητό και στα λιπαρά. Η συναισθηματική υπερφαγία είναι μια μεγάλη παγίδα. Η απόλαυση του φαγητού κρατάει μόνο για λίγα λεπτά. Η υγεία, οι βιταμίνες σου προσφέρουν γενικότερη ευεξία.
Ηρέμησε. Διαλογίσου. Δεν είναι ανάγκη να είσαι γκουρού. Ξάπλωσε, κλείσε τα μάτια σου για λίγα λεπτά και πάρε βαθιές αναπνοές. Μην σκέφτεσαι. Προσπάθησε να ακούς μόνο την ανάσα σου. Θα σε βοηθήσει. Φτιάξε όμορφες εικόνες.
Στην αρχή θα κυριεύουν το μυαλό σου αρνητικές σκέψεις και πράγματα που σε αγχώνουν. Μην σταματήσεις. Συνέχισε να ακούς μόνο την αναπνοή σου.
Βρες ελεύθερο χρόνο. Μπορείς. Γίνεται. Έστω και μια ώρα, έστω και λίγα λεπτά, κάτι θα καταφέρουν. Κάνε κάτι που σε ευχαριστεί. Ένα μπάνιο γεμάτο αρωματικά, ένα μανικιούρ, μια βόλτα, τίποτα.
“Οι ευχάριστες δραστηριότητες σου επιτρέπουν να ελέγξεις τα επίπεδα του άγχους με ευεργετικές επιδράσεις στη σωματική και ψυχική σου υγεία” παρατηρεί η ψυχολόγος.
Οφείλουμε όλοι μας να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία και φυσικά “οφείλουμε όλοι μας, να προστατέψουμε τη σεξουαλικότητά μας και να προάγουμε τη σεξουαλική μας υγεία, προκειμένου να έχουμε μια καλύτερη κι ευτυχέστερη ερωτική ζωή”.
Ειρωνία!
Και να σκεφτεί κανείς, ότι το σεξ είναι αγχολυτικό!
Το άγχος σκοτώνει το σεξ, αλλά και το σεξ σκοτώνει το άγχος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;
Τα σχόλια είναι κλειστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Parakalw opws mou apostelvete ta veotera sas sto e-mail mou.
Γουστάρω την κορμάρα της πιο σέξυ γυμνάστριας της γης Ελένης Πετρουλάκη.
Η γυμνάστρια στο 76ο Δ.Σχ. Αθήνας είναι πολύ όμορφη και σέξυ.
Η γυμνάστρια στο 75ο Δ.Σχ. Αθήνας ( Κ.Τ.Ε.Λ – δίπλα ) είναι πολύ όμορφη και πολύ σέξυ.
τριαλαλί,τριαλαλό!!τι άσχετα σχόλια είναι αυτά?????????κάνετε όσο πιο πολύ σεξ μπορείτε,φεύγουν τα νεύρα,το άγχος,τα πάντα!!!!και γυμναστική,ποδήλατο συνέχεια!!και μια απλή βόλτα στη θάλασσα ν ‘ακούς μόνο τον ήχο του κύματος,αδειάζεις εντελώς απ’ όλες τις σκέψεις…
Οταν παω να κανω σεχ εχω ανχος ενω αρχιζω καλα στηξ συνεχεια εχω πολυ ανχος θελω να πεθανω γαμωτο