Δεν είναι και ό,τι η καθεμία εύχεται για την προσωπική της ζωή, προκύπτει όμως και συνήθως τα συναισθήματα και η επιθυμία δεν σου αφήνουν επιλογή. Μπαίνεις σε σχέση εξ αποστάσεως. Αλλού εσύ, αλλού αυτός. Γίνεται αυτό να λειτουργήσει; Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές ώστε να διατηρήσουμε αυτή τη σχέση ζωντανή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ!
“Μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται; Ή μήπως όχι τελικά; Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό που θα σας γλιτώσει πολύτιμο χρόνο και συναισθηματικό κόπο: αν δεν εξασφαλίσετε αυτό για σας, μην μπείτε στη διαδικασία να διαβάσετε παρακάτω…” σημειώνει η ειδικός. “Το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας των σχέσεων από απόσταση αποδίδεται στην κατεξοχήν αρνητική αντίληψη των συντρόφων ότι η σχέση από απόσταση “γενικά δεν λειτουργεί” και στην ολίγον “θα δείξει” στάση τους. Με λίγα λόγια από τη στιγμή που αποφασίσατε να μπείτε σε μια τέτοια σχέση πρέπει να μάθετε πραγματικά να πιστεύετε ότι αυτή μπορεί να διατηρηθεί. Και να αντιπαρέρχεστε την αρχική αρνητική εντύπωση τόσο του δικού σας μυαλού, όσο και των άλλων (που σίγουρα θα φροντίσουν να πουν τη γνώμη τους!)”.
Όταν μπαίνεις σε μια σχέση από απόσταση με τη λογική του “περιμένω και θα δω” το κάνεις γιατί κατά βάση δεν θέλεις να τερματίσεις την επαφή, κατακλύζεσαι όμως από την ανασφάλεια ότι αυτό το πράγμα “δεν θα δουλέψει”. Με τη στάση “το βλέπουμε” οι άμυνες του οργανισμού σου θα περιορίζουν το βλέμμα σου σε αρνητικές διαστάσεις, θα υπερτονίζονται μερικές φορές μικρές δυσάρεστες λεπτομέρειες μόνο και μόνο για να πειστείς και να μην μπεις στον κόπο και σε περαιτέρω συναισθηματική επένδυση.
“Φοβάστε το ξέρω, αλλά αν ως ζευγάρι δεν είστε αφοσιωμένοι στο να κρατήσετε αυτή τη σχέση κι αποφασισμένοι να έχετε θετική διάθεση σας είπα, μην διαβάσετε παρακάτω” υπογραμμίζει η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα.
TIPS ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
-Έγκαιρος προσδιορισμός για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις
Θέστε βασικά ερωτήματα από την αρχή για να διασφαλίσετε τυχόν παρανοήσεις, αλλά και τις παραμέτρους της σχέσης σας. Πραγματικά δεν φαντάζομαι πιο “άβολη” κουβέντα από το να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε π.χ. Αν αυτή η σχέση θα είναι αποκλειστική (δεν πηγαίνουμε με άλλους) ή αν θα την ονοματίσετε ως “σοβαρή” ή “βλεπόμαστε” ή “βγαίνουμε” κλπ. Από την αρχή, προσπαθήστε να θέσετε τα όριά σας, το πως βλέπετε αυτή τη σχέση και τι περιμένετε από αυτή και φροντίστε να το κάνει με σαφήνεια και ο άλλος. Μη σας φαίνεται ότι κάτι τέτοιο ακούγεται, ξέρετε, παρακαλετό. Όχι! Είναι έγκαιρος προσδιορισμός του τι θέλετε και τι χρειάζεστε γιατί όπως είπαμε αυτή η σχέση δεν διατηρείται αν και οι δύο δεν είναι κάθετοι σε αυτό που ξεκινούν και επιλέγουν.
-Η τεχνολογία είναι φίλη σας
Φροντίστε να επικοινωνείτε με κάθε τρόπο (τηλέφωνο, e mail, web κάμερες κλπ) καθημερινά και παραπάνω από μία φορές αν είναι δυνατόν. Από τη στιγμή που δεν βλέπεστε είναι σημαντικό να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια συναισθηματική επαφή και σύνδεση. Δεν χρειάζετε να κάνετε βαθυστόχαστες συζητήσεις, απλά να μοιράζεστε την καθημερινότητα ή να πείτε έναν γλυκό λόγο, να ζητήσετε ή να δώσετε μια συμβουλή, να γελάσετε με το ίδιο αστείο. Προσέξτε: κάθε τρόπος επικοινωνίας έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Συχνά ο γραπτός λόγος δημιουργεί παρεξηγήσεις ή παρανοήσεις και στο τηλέφωνο καμιά φορά μπορεί να σας “ακουστεί” κάπως ή να μην απαντήσει αμέσως κτλ. Μην φτιάχνετε σενάρια… σκεφτείτε ότι όπως κι εσείς, έτσι κι εκείνος κάθε μέρα έχει να αντιμετωπίσει ένα σωρό πράγματα. Για αυτά μιλήστε και για εκείνα που σας έφεραν μαζί.
-Κλείστε …ραντεβού!
Κανονίστε πότε, που και πως θα είναι η επόμενή σας συνάντηση. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να κανονίσετε πότε θα ξαναβρεθείτε. Η αναμονή αυτού του πράγματος θα σας δώσει κάτι να περιμένετε και θα σας γεμίσει με ενθουσιασμό και ελπίδα.
-Σαν να είστε μαζί…
Κάντε πράγματα μαζί! Σας φαίνεται περίεργο; Μπορείτε να επιδιώξετε να έχετε κοινά ενδιαφέρονται ακόμα κι αν είστε μακριά. Δείτε την ίδια ταινία ή διαβάστε ταυτόχρονα το ίδιο βιβλίο και μιλήστε στο τηλέφωνο για αυτά. Κοιτάχτε τα αστέρια…. ο καθένας από τη δική του πλευρά του ουρανού… μιλώντας ο ένας στον άλλον. Φτιάξτε το ίδιο φαγητό, κοιμηθείτε με τη μπλούζα του, δώστε του μια μαξιλαροθήκη με το άρωμά σας ή ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας την ίδια ώρα και πείτε του καλημέρα. Στον κοινό σας χώρο συνάντησης αφήστε post it με μηνύματα που θα τα βρει… σε ανύποπτο χρόνο!!! Νομίζετε ότι όσοι έχουν σχέση από κοντά τα κάνουν απαραίτητα όλα αυτά;
-Και που θα ξέρω τι κάνει;
Το να έχεις μια σχέση από απόσταση σημαίνει ότι δίνεις μια πραγματική μάχη με το ελεγκτικό και παρανοϊκό κομμάτι του εαυτού σου. Θα πρέπει να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλον απόλυτα αν θέλετε αυτή η σχέση να πετύχει. Καθένας μπαίνει σε μια σχέση -οποιαδήποτε σχέση- με ελεύθερη βούληση. Από τη στιγμή που ενδιαφέρεστε και οι δύο να είστε σε αυτή τη σχέση θα τιμήσετε αυτήν την επιλογή και η απόσταση δεν θα παίξει ρόλο. Εξάλλου, αν κάποιος αποφασίσει ότι ο άλλος δεν του κάνει ή ότι βρήκε κάτι καλύτερο για εκείνον, η σχέση τελειώνει είτε μένετε 200 χιλιόμετρα μακριά είτε μοιραζόσασταν -μέχρι πρότινως- το ίδιο μαξιλάρι.
-Χωρίς καβάτζες
Ένα από τα λάθη που κάνουν τα ζευγάρια που μπλέκουν σε σχέση από απόσταση είναι ότι φροντίζουν να έχουν έναν “αντικαταστάτη”, μια “καβάτζα” όσο ο άλλος δεν είναι “σωματικά” παρών. Βάζοντας όμως κάποιον τρίτο στη ζωή σας δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερη απόσταση στη σχέση από απόσταση θέτοντάς τη σε κίνδυνο και ρισκάροντας να χάσετε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και συμφωνία που αρχικά (βλ.1) κάνατε. Μολονότι μπορεί να μην γίνει εμπρόθετα, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κοστίσει τη σχέση σας.
-Μη φοβάσαι να μιλήσεις…
Να θυμάστε ότι οι καυγάδες και οι διαφωνίες είναι μέρος οποιασδήποτε ΚΑΛΗΣ σχέσης, όπου ο καθένας διαπραγματατεύεται τα θέλω στη ζωή του με έναν άλλον άνθρωπο. Μην αφήνετε τα παράπονά σας να συσσωρεύονται για να τα συζητήσετε όταν βρεθείτε από κοντά. Κάτι τέτοιο θα δηλητηριάσει και το παρόν και θα καταστρέψει τις πολύτιμες στιγμές που με τόση λαχτάρα έχετε σχεδιάσει να περάσετε μαζί. Μιλήστε μαζί του. Μην φοβάστε. Σας επέλεξε και τον επιλέξατε.
–Possitive vibes!
Να είστε θετικές και να μην επικεντρώνεστε στις αρνητικές διαστάσεις της σχέσης σας από απόσταση. Τον να είστε μακριά από τον αγαπημένο σας έχει κι άλλες “ενδιαφέρουσες” πτυχές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά όλον αυτό τον “ελεύθερο” προσωπικό χρόνο επενδύοντάς τον σε δικά σας ενδιαφέροντα ή σε επαγγελματικές σας επιδιώξεις. Άλλη θετική διάσταση είναι ότι η σχέση από απόσταση σας αναγκάζει θέλοντας και μη να μάθετε να επικοινωνείτε καλύτερα, μιας και στερείστε την πολυτέλεια της επαφής πρόσωπο με πρόσωπο. Τα συναισθήματα εδώ δεν ανιχνεύονται με το βλέμμα, δεν τα ψυχανεμίζεστε. Εδώ θα χρειαστεί και εσύ και ο άλλος να τα αναγνωρίσετε και να τα εκφράσετε. Αλλιώς πώς;
–Αντιμετωπίστε με σοβαρότητα. Είναι μεταδοτικό!
Μην αντιμετωπίζετε τη σχέση από απόσταση σαν ευκαιριακή σχέση. Αν την αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα θα αισθανθείτε ασφάλεια και ευτυχία. Μεταδώστε τα και στο σύντροφό σας που φοβάται τα ίδια πράγματα με εσάς για να ενισχύσετε και τη δική του επένδυση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ