Το έχουμε ξαναπεί. Η συναναστροφή φέρνει την οικειότητα και η οικειότητα μπορεί να φέρει τον έρωτα. Εκτός κι αν πρόκειται για κεραυνοβόλο έρωτα. Όπως και να ‘χει, οι ερωτικές σχέσεις στο γραφείο δεν είναι πια και σπάνιο φαινόμενο.
Πρώτον, γιατί περνάς πολλές ώρες στο γραφείο. Δεύτερον, γιατί τα άτομα που συναναστρέφεσαι και εκτός δουλειάς είναι τα άτομα της δουλειάς. Τρίτον, γιατί έτυχε ο καινούριος συνάδελφος που ήρθε πρόσφατα να είναι κούκλος.
Κι από τη μία σκέφτεσαι ότι δεν είναι καλό τα προσωπικά να μπλέκονται με τα επαγγελματικά. Από την άλλη όμως κι εκεί έξω που βγαίνεις δεν έχει προκύψει κάτι ενδιαφέρον.
Σε τρομάζει λίγο η σχέση στο γραφείο. Παράλληλα, είναι και γοητευτικό…
Ας τα βάλουμε κάτω λοιπόν!
Τα συν…
–Μαθαίνεις πράγματα για τον χαρακτήρα του. Τον γνωρίζεις καλύτερα. “Η δυνατότητα γνωριμίας του ατόμου που επιλέγεις να επενδύσεις συναισθηματικά μέσα στο πλαίσιο της εργασίας βοηθάει στο να καταλάβεις πως σκέφτεται, πως λειτουργεί και πως συμπεριφέρεται τόσο απέναντι στο αντικείμενο εργασίας, όσο και απέναντι στους συναδέλφους” σημειώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.
–Βλέπει ο ένας τον άλλον συχνά. “Κοινά ενδιαφέροντα και κοινές συναναστροφές που συχνά αφήνουν μικρά περιθώρια κοινωνικοποίησης, χώρου και χρόνου για την ίδια τη σχέση με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι συγκρούσεις αλλά και η τάση να κατηγορείται ο ένας σύντροφος ότι παραμελεί τον άλλο. Το κοινό εργασιακό περιβάλλον παρακάμπτει το πρόβλημα έλλειψης χρόνου, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα το ζευγάρι να περνά αρκετό χρόνο μαζί”.
-Καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον καλύτερα σε ό, τι έχει να κάνει με τα προβλήματα της δουλειάς, μιας και κινείστε στον ίδιο χώρο.
-Υπάρχουν κοινοί κώδικες επικοινωνίας και κοινά ενδιαφέροντα.
Τα πλην…
–Βλέπει ο ένας τον άλλον πολύ συχνά. “Η συνεχόμενη επαφή στη σχέση συχνά καταλήγει σε μεγάλες προστριβές στο ζευγάρι. Όλοι έχουμε την ανάγκη για προσωπικό χώρο και χρόνο όσο “δυνατή” κι αν είναι η σχέση. Σε μια τέτοια περίπτωση οι δύο σύντροφοι είναι πολύ περιορισμένοι και είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να ασφυκτιούν μετά από κάποιο διάστημα μέσα στην ίδια τη σχέση. Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος που θα καταστρέψει τη σχέση”.
–Εραστές ή συνάδελφοι; Εραστές και συνάδελφοι… “Μπερδεύονται οι ρόλοι και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει δυσκολία στα καθήκοντα εργασίας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνισμό και προστριβές και με τρίτα άτομα – συναδέλφους, αλλά δεν αποκλείεται κιόλας, τελειώνοντας η σχέση να λήξει και η συνεργασία”.
–Δεν υπάρχει περιθώριο για να αναπτυχθεί αυτό το “μυστήριο” που χρειάζεται στις σχέσεις. Όλα είναι γνωστά. Είστε συνέχεια μαζί. Ξέρει τα πάντα ο ένας για τον άλλον.
–Δεν είσαι ποτέ ελεύθερη. Στο σπίτι, στο γραφείο… είσαι υπο συνεχή παρακολούθηση. Το ίδιο κι αυτός (αλλά αυτό μάλλον πηγαίνει στα συν, ε;).
Για να μην τρελαθούμε…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Βάζοντας όρια και βλέποντας την προσωπική μας ζωή παράλληλα με την επαγγελματική δραστηριότητα, ώστε να μην εμπλέκονται αυτοί οι δύο τομείς, είναι πιο εύκολο να αγγίξουμε την ψυχική ισορροπία” τονίζει η ψυχολόγος.
Μπορείς; Μπορείς να τα διαχωρίσεις αυτά τα δύο έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα; Είσαι σίγουρη ότι δεν θα μεταφέρεις έναν προσωπικό σπιτικό καυγά και στο γραφείο;
Κι αν χωρίσετε;
Σκέψου κι αυτό… Είναι ένα δύσκολο κομμάτι μιας τέτοιας σχέσης. Ειδικά, αν είναι εκείνος που σου ζήτησε να διακόψετε. Θα έχεις τον πόνο σου και θα τον βλέπεις και μπροστά σου καθημερινά. Αντέχεις; Γίνεται να τον ξεπεράσεις έτσι;
Το να βάλεις όρια -αυτό που τόνισε και παραπάνω η ψυχολόγος- είναι η λύση. Ο αυτοέλεγχος όμως όταν συγκρούεται με τον έρωτα… τις περισσότερες φορές υποχωρεί. Δεν ξέρω…
της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Ντόρας Μίνου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ