Site icon TLIFE

Σύνδρομο της Rebecca: Μήπως το παρελθόν του συντρόφου σου σε στοιχειώνει;

Tlife Team

To 1938 η Bρετανίδα συγγραφέας Ντάφνι Ντι Μωριέ έγραψε το γοτθικό μυθιστόρημα Rebecca, την ιστορία μίας νεαρής, παθιασμένης και λίγο αφελούς γυναίκας η οποία πλημμυρισμένη από τις προσωπικές της ανασφάλειες αρχίζει να εκδηλώνει έντονα χαρακτηριστικά ζήλιας απέναντι στην πρώην σύζυγο του άντρα της, η οποία δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Μάλιστα, η εμμονή της αναπτύσσεται σε τόσο ακραίο βαθμό που αρχίζει να αναζητά όλο και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή της με τον τωρινό σύντροφό της, καταλήγοντας να βουλιάζει όλο και περισσότερο σε έναν φαύλο κύκλο παθογενούς ζήλιας και ανασφαλειών.

Ένα οσκαρικό φιλμ και μία καινούργια ταινία που έκανε ξανά μόδα το βιβλίο

Αρκετά χρόνια μετά ο ψυχαναλυτής Dr. Darian Leader άντλησε έμπνευση από το μυθιστόρημα της Ντι Μωριέ, το οποίο αφού έγινε οσκαρική ταινία από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ πήρε ξανά σάρκα και οστά ως σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ σε παραγωγή Netflix, για να περιγράψει αυτό που συναντάται συχνά στη σύγχρονη ψυχιατρική σε ασθενείς οι οποίοι αναπτύσσουν εμμονική ζήλια για τους πρώην του νυν συντρόφου τους.

Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος ψυχολογικός όρος κερδίζει διαρκώς έδαφος, ειδικά στη μηχανή αναζήτησης της Google με όλο και περισσότερο κόσμο που ψάχνει τι ακριβώς είναι το περιβόητο Σύνδρομο της Rebecca και ποια ακριβώς τα χαρακτηριστικά του. Κάτι το φιλμ του Χίτσκοκ που, έτσι κι αλλιώς, γοητεύει πάντα τους σινεφίλ ανά τον κόσμο, κάτι η πετυχημένη ομώνυμη σειρά του Νetfix, η περιέργεια γύρω από αυτή την καθόλου χαριτωμένη και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επικίνδυνη εμμονή όλο και μεγαλώνει.

Ένα καταστροφικό για τις σχέσεις σύνδρομο

Το να εντοπίσει κανείς αν πάσχει ο ίδιος ή ο σύντροφός του ή κάποιος καλός του φίλος από το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι αρκετά απλό: κύριο χαρακτηριστικό του είναι η έντονη, εμμονική ζήλια για τις πρώην σταθερές σχέσεις της νυν σχέσης μας, αλλά και για οποιαδήποτε περιστασιακή σεξουαλική σχέση μπορεί να είχε στο παρελθόν, ακόμα και για απλά φλερτ.

 

Όσοι υποφέρουν από αυτή την πάθηση θα πιάσουν συχνά εαυτό τους να αναζητά φωτογραφίες της πρώην ή του πρώην στο διαδίκτυο προκειμένου να συγκρίνουν την εμφάνιση του/της με τη δική τους και θα κάνουν στον σύντροφό τους επίμονα πολύ προσωπικές ερωτήσεις σχετικά με την ερωτική οικειότητα που είχε αναπτύξει μαζί τους. Με λίγα λόγια το Σύνδρομο της Rebecca μπορεί να κάνει τον ασθενή να αμφισβητήσει τα πάντα γύρω από τη σχέση του και να βασανίζεται καθημερινά από μη διαχερίσιμες ανασφάλειες.

Οι ψυχαναλυτές εξηγούν πως πρόκειται στην πραγματικότητα για μία ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση, κατά την οποία το μυαλό σχεδόν παραβιάζεται από ψυχαναγκαστικές λέξεις, εικόνες ή ιδέες.

 

Η εναλλακτική ονομασία του συνδρόμου είναι «αναδρομική ζήλια» και πραγματικά δεν είναι εύκολο να σκεφτούμε κάτι πιο ταιριαστό. Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς ο εν λόγω τύπος ζήλιας δεν πηγάζει στην πραγματικότητα από τη σχέση αυτή, αλλά από τη παιδική μας ηλικία και συνήθως έχουν να κάνουν με περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο ένιωθε παραμελημένο από τους γονείς του ή αισθανόταν πως οι γονείς έδιναν περισσότερη προσοχή και αγάπη σε κάποιο άλλο παιδί της οικογένειας.

 

Οι επιστήμονες μας συμβουλεύουν να αρχίσουμε την ενδοσκόπηση ρωτώντας τον εαυτό μας αν το άγχος μας ή οι ενοχλητικές μας σκέψεις σχετίζονται όντως με τη συμπεριφορά του συντρόφου μας απέναντι μας ή έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το δικό μας παρελθόν. Ακόμα επιμένουν πως δεν πρέπει να ρωτάμε ποτέ πληροφορίες για το ερωτικό παρελθόν των συντρόφων μας, ειδικά για τις σεξουαλικές του σχέσεις και να αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε πολλά στοιχεία σχετικά με τους πρώην μας.

Σε μία εποχή στην οποία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει τις ανθρώπινες σχέσεις έτσι κι αλλιώς πιο δύσκολες ας προσπαθήσουμε να μην κάνουμε και εμείς οι ίδιοι τα πράγματα απέναντι σε αυτούς που αγαπάμε ακόμα πιο δύσβατα.

Κεντρική φωτογραφία: Netflix

© 2025 tlife.gr