Εντάξει, όλες κουτσομπολεύουμε. Άλλες λίγο, άλλες πολύ. Άλλες σπάνια, άλλες συνέχεια. Όλες όμως έχουμε σχολιάσει, κριτικάρει αρνητικά κάποιον άλλον. Κάτι που συνήθως αντιμετωπίζουμε “ελαφριά” και δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να κάνουμε την αυτοκριτική μας, όσον αφορά στο συγκεκριμένο στοιχείο. Τα πράγματα όμως είναι λίγο πιο σοβαρά από ότι νομίζουμε… Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, αναλύει επιστημονικά αυτή τη συνήθεια, μας ενημερώνει για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό το “χόμπι” και φυσικά σημειώνει τα χαρακτηριστικά μιας κουτσομπόλας, για να τσεκάρουμε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα ώστε να τα διορθώσουμε ή να πάρουμε κάποιες αποστάσεις από κάποιο άτομο που φέρει έντονα αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο λόγος σε εκείνη…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πόσες φορές μπήκες στον πειρασμό να “θάψεις” τους γύρω σου; Πόσες φορές τους κουτσομπόλεψες ή -πιο επιστημονικά- τους έκανες αρνητική κριτική; Και πόσες τους σχολίασες με άσχημα λόγια; Έχεις αναρωτηθεί τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτή την ανάγκη; Μήπως ο άνθρωπος που “κουτσομπολεύει” καταβάθος πιστεύει πως είναι τέλειος σε αντίθεση με όλους τους άλλους γύρω του, στους οποίους βρίσκει ελαττώματα; Ή μήπως μέσα από την ενασχόλησή του μαζί τους, τελικά απλά αποφεύγει να δει τα δικά του “σκοτεινά” σημεία; Σημεία που μπορεί ακόμα και να τον τρομάζουν;
Είναι γεγονός πως όταν κρίνω κάποιον πολύ αυστηρά και αρνητικά, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, συνήθως μέσα από αυτόν τον τρόπο προσπαθώ να κρύψω τη δική μου ανασφάλεια, τη χαμηλή μου αυτό-εκτίμηση και αυτοπεποίθηση που μάλιστα πολλές φορές μπορεί και να μην αναγνωρίζω καν. Είναι σαν να προσπαθώ να δείξω “πόσο ανίκανος είναι ο άλλος, πόσο άσχημα κάνει ό,τι κάνει”, να στρέψω τα βλέμματα πάνω του και να τα αποτραβήξω από πάνω μου.
Ο πιο γνωστός και εύκολος τρόπος για να νιώσω ότι ξεχωρίζω και να με “ανεβάσω” υπερτιμώντας τον εαυτό μου, είναι να υποτιμήσω τους άλλους… Μία τακτική βέβαια, που κάθε άλλο παρά εποικοδομητική είναι. Όπως άλλωστε λέει και ο λαός μας: “Η καμήλα κοιτάζει της άλλης καμήλας την καμπούρα και όχι τη δική της!” Όταν λοιπόν, αποφεύγω συνειδητά ή ασυνείδητα, να δω τις δικές μου αδυναμίες, μήπως έχω την εντύπωση ότι ο απέναντί μου δεν μπορεί και εκείνος να τη δει;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΑΣ
Χμμμ… Προβληματίστηκες κι εσύ; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα συνεχίζει γράφοντας τα στοιχεία, τα χαρακτηριστικά που έχει ένα “gossip girl” για την απαραίτητη αυτοκριτική… Σημειώνει μάλιστα πως αν τα παρακάτω ισχύουν όλα και σε έντονο βαθμό τότε χρειάζεται κάποιος (άντρας ή γυναίκα δεν έχει καμία σημασία) “να αναζητήσει βοήθεια, ώστε να δει τα μελανά του σημεία”.
Μια κουτσομπόλα λοιπόν…
1. Αναγνωρίζει αδυναμίες στις συμπεριφορές των άλλων.
2. Βρίσκει λάθη στις πράξεις τους.
3. Ασκεί αρνητική κριτική σχεδόν στα πάντα και στους πάντες -γνωστούς ή άγνωστους: φίλους, συγγενείς, σύντροφο, συναδέλφους, γείτονες, πολιτικούς, κοινωνία, νόμους, αξίες, καταστάσεις…
4. Η αρνητική κριτική και οι “λάθος” συμπεριφορές είναι παρούσες στην καθημερινότητά της.
5. Το περιεχόμενο στις συζητήσεις της είναι κυρίως το τι κάνει ο ένας ή ο άλλος -και φυσικά τίποτα θετικό στα λόγια της!
6. Αναζητά την προσοχή τρίτων μέσα από τα αρνητικά της σχόλια.
7. Αισθάνεται πως υπερέχει και πως είναι ανώτερος άνθρωπος εφόσον οι άλλοι είναι τόσο χάλια.
8. Νιώθει το περιβάλλον της ανταγωνιστικό.
9. Η αυτοκριτική δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό της ή αν θεωρεί πως υπάρχει, βρίσκει ότι τα κάνεις …όλα καλά!
10. Χρησιμοποιεί τους άλλους ως δικαιολογία σε κάτι που έκανε: “Φταις εσύ που με έκανες και…”
11. Νιώθει πως υπάρχει δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα ή καχυποψία μέσα της.
12. Νιώθει πως δεν μπορεί να νιώσει εύκολα ικανοποίηση και ηρεμία.
13. Τη χαρακτηρίζουν “σκληρό και απόλυτο άτομο”.
14. Θέλει τα πάντα να είναι “τέλεια” γύρω της.
15. Δεν κρίνει αλλά απλά… επισημαίνει τι κάνει ή δεν κάνει καλά ο άλλος.
16. Δεν έχει στενούς φίλους ή εκείνοι που έχει, ακολουθούν το δικό της …κουτσομπολίστικο τρόπο.
17. Δεν μπορεί να δεχτεί την κριτική από τρίτους προς εκείνη.
18. Θεωρεί πως συχνά είσαι θύμα άλλων ανθρώπων ή καταστάσεων.
19. Νιώθει πως τη χρησιμοποιούν.
20. Θεωρεί πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αυτό-βελτίωση ή και αν νιώθει κάποια σημεία σου ότι θέλουν προσοχή, τα κρατά “κρυφά” από τους άλλους…
Ooops!
www.askitis.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ