Site icon TLIFE

Τι δεν πρέπει να κάνεις μετά το χωρισμό

Fotolia

Είναι μερικά πράγματα που τα κάνουμε με τις καλύτερες προθέσεις και τελικά έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Στην προσπάθειά σου να νιώσεις καλύτερα, να βοηθήσεις τον εαυτό σου οδηγείσαι σε λάθη που σου κοστίζουν.
-Ένα βασικό λάθος είναι τα πισωγυρίσματα. Τα έχουμε ξαναπεί. Οι ξαναζεσταμένες σχέσεις δεν έχουν νόημα. Και τα κίνητρά τους δεν είναι η ευτυχία μας, αλλά κυρίως η φοβία μας.
-Λάθος είναι και το να κάνεις αμέσως σχέση πριν προλάβουν να επουλωθούν οι πληγές, πριν προλάβει το προηγούμενο κεφάλαιο να κλείσει. Σε μια καινούρια σχέση, για να την απολαύσεις, για να πετύχει χρειάζεται να είσαι “καθαρή”, να έχεις ξεμπερδέψει με το πριν και να μην κουβαλάς μέσα σου διάφορα (απωθημένα, θυμό, πόνο, απογοήτευση).
Οι σχέσεις “χαντζαπλαστ” δεν οδηγούν πουθενά και είναι κατά πλειοψηφία καταδικασμένες.
Μπλα, μπλα, μπλα…
Η αδυναμία που έχουμε εμείς οι γυναίκες στις κουβέντες, στις λέξεις είναι γνωστή πλέον. Έχουμε μια ευκολία -σε αντίθεση με τους άντρες, να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, αλλά μερικές φορές το παρακάνουμε. Και ο χωρισμός είναι μια τέτοια περίπτωση.
Εδώ, η κατάσταση κρύβει παγίδες και κινδύνους.
Θυμάσαι ένα επεισόδιο του Sex & the City που η Carrie μιλούσε συνέχεια, ασταμάτητα, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον Mr Big -λίγο μετά από άλλον έναν χωρισμό τους. Έλεγε, έλεγε, έλεγε… Και ξανά… Τα ίδια και τα ίδια… Και ξανά…
Αυτού του είδους η “διαστροφή” ανήκει στα “τι δεν πρέπει να κάνεις μετά το χωρισμό”.
Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα το τονίζει ιδιαιτέρως. “Μην ξοδεύεις ενέργεια στο να αναπαράγεις το χωρισμό, τις αιτίες με φίλους, οικογένεια και ανθρώπους που θέλουν να εκφράσουν τη γνώμη τους”. Η συνεχόμενη κουβέντα γύρω από το ίδιο θέμα δείχνει ότι δεν είσαι σίγουρη για τον εαυτό σου, ότι έχεις αμφιβολίες για την απόφασή σου και “ότι ΔΕΝ έχεις χωρίσει. Κρατάς τη σχέση ζωντανή”. Έχεις εγκλοβιστεί στο χωρισμό, δεν πηγαίνεις μπροστά. Κόλλησες.
Λες και ξαναλές τα ίδια. Περιστατικά, ατάκες, κουβέντες… Προσπαθείς να εξηγήσεις, να αναλύσεις, με διαφορετικούς φίλους, με διαφορετικά πρόσωπα… Διατηρείς την κατάσταση ολοζώντανη και δεν προσπαθείς να προχωρήσεις μπροστά.
“Άλλο να συζητήσεις και να μοιραστείς το αρνητικό συναίσθημα” όπως διευκρινίζει η κ. Ζάφειρα. Αυτό χρειάζεται. Για αυτό είναι οι φίλοι. Το να αναμασάς όμως τα ίδια και τα ίδια, το να αναπαράγεις μια άσχημη κατάσταση δεν σε βοηθάει καθόλου. Το αντίθετο. Σε κρατάει στάσιμη σε κάτι δυσάρεστο.
Για σκέψου; Για αναρωτήσου; Πότε δεν συζητάς; Πότε δεν σηκώνεις κουβέντα; Όταν είσαι απολύτως σίγουρη, όταν το έχεις πάρει απόφαση, όταν έχει τελειώσει οριστικά. Τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για κουβέντες.
Ε, όταν ένα χρόνο μετά γίνεται η ίδια κουβέντα, με τις ίδιες ακριβώς λέξεις…
της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της Δήμητρας Ζάφειρα

© 2024 tlife.gr