Site icon TLIFE

Τι είναι η θετική ψυχοθεραπεία; Η ειδικός εξηγεί

Tlife Team

Μία από τις πιο σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις είναι και η Θετική Ψυχοθεραπεία (Positive Psychotherapy – PPT). Στοχεύει στο να αναπτύξει και να ενισχύσει το άτομο τις θετικές πτυχές στη ζωή του, έτσι ώστε να καταφέρει και την ενίσχυση της προσωπικής του ανάπτυξης. Μία από τις πιο βασικές διαφορές της Θετικής Ψυχοθεραπείας σε σχέση με τις άλλες προσεγγίσεις είναι ότι δίνει έμφαση όχι στην παθολογία και στη μείωση των αρνητικών συμπτωμάτων μιας διαταραχής, αλλά στην καλλιέργεια και στην ανάπτυξη των θετικών συναισθημάτων, των αρετών και των δυνάμεων του ατόμου. Πιο απλά, να ανακαλύψει το άτομο τους θετικούς του πόρους και να τους εξελίξει.

Η Θετική Ψυχοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε ψυχικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα, στη κατάθλιψη και στο άγχος, αλλά και σε άτομα που θέλουν να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ευημερία. Μπορεί να γίνει είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό πλαίσιο αλλά και σε εργασιακούς χώρους, σχολεία, κλπ.

Βασικές Αρχές της Θετικής Ψυχοθεραπείας

Κάποιες από τις βασικές αρχές είναι οι παρακάτω, τις οποίες θα δούμε πιο αναλυτικά σε επόμενα άρθρα:

1. Ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων, όπως η χαρά, η ικανοποίηση, η ευγνωμοσύνη και η ελπίδα. Η συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση πιστεύει ότι αν ένα άτομο καλλιεργήσει τα θετικά συναισθήματα και δεν εστιάζει στα αρνητικά, τότε μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεται και νιώθει με απώτερο στόχο την βελτίωση της ψυχικής του υγείας και ευημερίας.

2. Εστίαση στις δυνάμεις και αρετές, όπως η ευγνωμοσύνη, η αισιοδοξία, η συγχώρεση, η αγάπη και η ανθεκτικότητα. Το κάθε άτομο έχει κάποιες έμφυτες δυνάμεις και αρετές που αν τις καλλιεργήσει θα τις εξελίξει.

3. Ενίσχυση θετικών σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους με κύριο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την συντροφικότητα και την στήριξη.

4. Ανάπτυξη νοήματος στη ζωή, όπου το άτομο αναγνωρίζει τις αξίες του και καταφέρνει να ζει έχοντας ένα νόημα, έναν σκοπό στη ζωή του.

5. Καλλιέργεια της αισιοδοξίας και της ελπίδας, όπου το άτομο γίνεται πιο αισιόδοξο για το μέλλον, καθώς είναι ενήμερο για τις δυνατότητές του και το πώς θα επιτύχει τους στόχους του.

Τεχνικές και Παρεμβάσεις της Θετικής Ψυχοθεραπείας

Η PPT χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνικών και παρεμβάσεων για να βοηθήσει τα άτομα να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους και να βελτιώσουν την ευημερία τους. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν ημερολόγια και επιστολές ευγνωμοσύνης, ασκήσεις όπου το άτομο αναγνωρίζει τα δυνατά του χαρακτηριστικά και μαθαίνει πώς να τα αξιοποιεί, καλλιεργεί την αισιοδοξία, δημιουργεί και αναγνωρίζει τις θετικές του εμπειρίες – ενώ τα περισσότερα άτομα εστιάζουν στις αρνητικές και παραβλέπουν τις θετικές. Οι τεχνικές και οι παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται ενισχύουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά και αξίες, βελτιώνοντας την ψυχική υγεία και την ευημερία του ατόμου.

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα
Φωτογραφίες: iStock

© 2024 tlife.gr