Site icon TLIFE

Τι να κάνεις αν φλερτάρει μπροστά σου

Fotolia

Είναι λίγο σαν αντανακλαστικό. Στην ανθρώπινη φύση, περασμένο στο DNA μας. Γιατί; Τί είναι αυτό που κάνει το φλερτ τόσο διαδεδομένο στο ανθρώπινο είδος;

Η επιβεβαίωση. Είναι το feed back που έχουμε από τον έξω κόσμο, η συναλλαγή μας με το περιβάλλον. Τσεκάρεις τις δεξιότητές σου, το αν και πόσο περνάει η μπογιά σου. Βλέπεις πως σε αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Είσαι επικοινωνιακή, έχεις χιούμορ, είσαι εξωστρεφής; Όλα. Οι γύρω σου και η αντίδρασή τους, η αλληλεπίδρασή σου με αυτούς είναι ο τρόπος να δούμε τον εαυτό μας.
Το φλερτ ανεβάζει τη διάθεσή μας, την αυτοπεποίθησή μας. Νιώθουμε ποθητοί, νιώθουμε σέξι, νιώθουμε καλά. Είναι όμορφο να βλέπεις ότι αρέσεις. Η ανταπόκριση είναι αυτό που ανεβάζει την ψυχολογία. Κανείς δεν είναι αυτάρκης.
Το φλερτ δεν είναι απιστία
-Όλοι φλερτάρουν. Είναι ένα παιχνίδι. Μια διαδικασία που δεν είναι απαραίτητο να έχει και συνέχεια. Ένας διάλογος βλεμμάτων, έξυπνες ατάκες, χαμόγελα. Τονωτικές ενέσεις της ψυχολογίας, της διάθεσης, της φιλαρέσκειας. Σχεδόν το έχουμε ανάγκη. Όλοι. Ακόμα και οι δεσμευμένοι.
-Το φλερτ μπορεί να είναι αθώο. Μπορεί. Δεν προϋποθέτει σεξ. Άρα, δεν θεωρείται απιστία. Είναι απλά ένας άλλος τρόπος επικοινωνίας που εμπεριέχει το κοπλιμένο, την κολακεία, το παιχνίδισμα. Δεν είναι κακό.

Το κατά συρροήν φλερτ μυρίζει πρόβλημα

-Αν κάποιος ή κάποια το κάνει συνέχεια, αν διψάει για συνεχή επιβεβαίωση, τότε σημαίνει ότι η αυτοπεποίθησή του έχει ανάγκη πολλές τονωτικές ενέσεις και αυτό δεν είναι και τόσο καλό. Όπου η αυτοπεποίθηση εξαρτάται από την ανταπόκριση των άλλων και μόνο, τότε μιλάμε για κόμπλεξ που σαφώς δημιουργεί προβλήματα.
-Αν ο σύντροφός σου φλερτάρει συνέχεια και το κάνει μπροστά σου καταρχάς να ξέρεις ότι αυτό δείχνει πως δεν σε σέβεται. Δεν τον απασχολούν τα συναισθήματά σου τόσο ώστε να συγκρατηθεί. Δείχνει επίσης επιθετικότητα που πηγάζει συνήθως από βαθύτερα προβλήματα στη σχέση.
-Αν το κάνει και συνέχεια δε, τότε σε υποτιμά δημοσίως, σε εξευτελίζει με τον δικό του τρόπο, δεν σε υπολογίζει και αυτός είναι ο τρόπος να σε “τιμωρεί”, να εξωτερικεύει το θυμό του για κάτι που τον ενοχλεί και τον θυμώνει.
-Εσένα προτιμά, αφού με εσένα είναι και με εσένα μένει. Αλλά φλερτάρει… Μπορεί να προσπαθεί να σε μειώσει γιατί για κάποιο λόγο νιώθει κατώτερος. Κι έτσι βρίσκει αυτόν τον τρόπο να σε “βασανίσει”.
Πώς να αντιδράσεις
-Οι φασαρίες, οι υστερίες, οι έντονες σκηνές ζηλοτυπίας δεν οδηγούν πουθενά. Το αντίθετο μάλιστα. Χάνεις το δίκιο σου, αν επιτεθείς.
-Το καλύτερο που έχει να κάνεις είναι να το συζητήσεις. Να τον ρωτήσεις ήρεμα: γιατί το κάνει αυτό, γιατί φλερτάρει. Ή να τον ρωτήσεις πως θα ένιωθε αν έκανες εσύ το ίδιο.
-Μην αρχίσεις να τον κατηγορείς. Μην τον βάζεις σε θέση άμυνας. Δεν θα οδηγήσει πουθενά.
-Βάλε τα όριά σου. Εξήγησέ του ότι σε ενοχλεί, ότι σε στεναχωρεί, ότι σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Αν ξανασυμβεί και δεύτερη φορά, υπενθύμισέ του το. Ξαναπές ότι σε ενοχλεί, ότι δεν σου άρεσει -ήρεμα. Ρώτησέ τον γιατί νιώθει την ανάγκη να σε “τιμωρεί”.
-Οι εντάσεις δεν οδηγούν πουθενά…
της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Δήμητρας Ζάφειρα
© 2025 tlife.gr