Συμβαίνει κι αυτό. Κάτι δεν σου κολλάει, κάτι δεν σου πάει καλά ή κάποιες συμπεριφορές που έχεις παρατηρήσει δεν σου αρέσουν καθόλου. Δυστυχώς δεν συμπαθείς καθόλου το σύντροφο της κολλητής σου και δεν ξέρεις πως να το χειριστείς. Να μιλήσεις ή όχι; Να της το πεις ή είναι τόσο ερωτευμένη που το μόνο που θα καταφέρεις είναι να την απομακρύνεις; Η Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc, σε βοηθάει ώστε να χειριστείς σωστά την κατάσταση.
Είσαι στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου ακούγοντας την κολλητή σου να σου εξιστορεί πόσο καταπληκτικός είναι ο νέος της σύντροφος ευχόμενη, ωστόσο, να μην έρθει εκείνη η στιγμή που θα σε ρωτήσει τη γνώμη σου για εκείνον. Συμμετέχεις στην κουβέντα συγκαταβατικά, ενώ μέσα σου θέλεις να της φωνάξεις: “Δεν είναι αυτός για σένα! Δεν μου αρέσει!”. Κρατάς τα χείλη σου ερμητικά κλειστά από φόβο μήπως σου ξεφύγει έστω και ένα μικρό επιφώνημα αγανάκτησης για εκείνον και καταλήξετε να σου κλείσει το τηλέφωνο θυμωμένα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι γίνεται, λοιπόν, όταν δεν συμπαθείς το σύντροφο της κολλητής σου; Επιλέγεις να της το εκμυστηρευτείς ή τηρείς σιγή ιχθύος, καθώς η σχέση σου μαζί της είναι πάνω από όλα; Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να νιώσεις άβολα και αμήχανα, αλλά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι πρώτα από όλα να αναλογιστείς τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει σε εκείνον και κατά δεύτερον να μιλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη φίλη σου.
Βλέπεις, είναι τελείως διαφορετικό το να έχεις εντοπίσει άσχημες συμπεριφορές εκ μέρους του, από το να μην σου αρέσει το επάγγελμα ή η ηλικία του. Είναι επίσης διαφορετικό να παρατηρείς πως η φίλη σου, δίχως να το καταλαβαίνει, καταπιέζει δικές της συνήθειες προκειμένου να τον ευχαριστεί, από το να νιώθεις πως τη χάνεις, γιατί περνάει τον περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο της μαζί του.
ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΜΙΛΗΣΕΙΣ
1.Έχει προσκολληθεί στον σύντροφό της. Βγαίνει μόνο μαζί του, ζητά την άδειά του για να επικοινωνήσει μαζί σου, απαντάει στα μηνύματα και τα τηλεφωνήματά σου μετά από μέρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι να κάνεις: Απόφυγε να τον κατηγορήσεις. Επισήμανέ της ωστόσο πως σου λείπει από τη ζωή σου και θα ήθελες να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί. Δείξε πως αφουγκράζεσαι την ανάγκη που έχουν να μάθουν γρηγορότερα ο ένας τον άλλον, αλλά και πως εσύ είσαι εκεί για να μοιραστείς τη χαρά και τα όνειρά της όπως παλιά.
2.Την βλέπεις να αλλάζει με αρνητικό τρόπο. Του δίνει για όλα αναφορά. Είναι διαρκώς αγχωμένη για το αν θα τον δυσαρεστήσει με τη συμπεριφορά της, με αποτέλεσμα να αγνοεί τόσο τις ανάγκες, όσο και τους φίλους της.
Τι να κάνεις: Χρησιμοποίησε ανοιχτές ερωτήσεις ώστε να καταλάβει τι συμβαίνει, όπως π.χ. “Τι διαφορές παρατηρείς τόσο στον εαυτό σου, όσο και στη ζωή σου μετά τη σχέση σου μαζί του;”, “Πώς σου φέρεται στην καθημερινότητά σας; Δώσε μου μερικά παραδείγματα για να καταλάβω πιο καλά…”, “Τι θα ήθελες να γινόταν διαφορετικά μέσα στη σχέση σας;”
3.Εντοπίζεις επικίνδυνες συμπεριφορές εκ μέρους του. Φλερτάρει με κάθε θηλυκό που περνάει από δίπλα του, της αποσπά χρήματα, είναι κακοποιητικός απέναντί της σωματικά ή συναισθηματικά.
Τι να κάνεις: Μην το σκεφτείς καθόλου. Μίλησέ της ανοιχτά, αλλά με αγάπη, δείχνοντάς της πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να θίγει την αξιοπρέπειά της, αλλά και πως χωρίς σεβασμό δεν υπάρχει σχέση. Η δυνατή και μακροχρόνια φιλία μπορεί να αντέξει ακόμα και μια αρνητική κριτική.
4.Δεν τα πηγαίνει καλά στην εργασία της. Αντιλαμβάνεσαι ότι από τότε που ξεκίνησε η σχέση αυτή έχει μειωθεί τόσο η απόδοσή της, όσο και ο χρόνος που αφιερώνει στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις.
Τι να κάνεις: Με όμορφο και ήρεμο τρόπο προσπάθησε να της θυμίσεις την αξία της εργασίας για τη διασφάλιση όχι μόνο της εσωτερικής ισορροπίας του ατόμου, αλλά και της ανεξαρτησίας στη ζωή. Η εργασία αποτελεί ένα κομμάτι της ζωής εξίσου σημαντικό με τον έρωτα και την αγάπη. Καλός σύντροφος είναι εκείνος που λειτουργεί υποστηρικτικά και μέσα από αυτόν θα μπορέσει να αντλήσει δύναμη για να γίνει καλύτερη τόσο ως άτομο, όσο και ως επαγγελματίας.
Αφού, λοιπόν, κάνεις έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό σου, τόλμα έναν ειλικρινή διάλογο με την κολλητή σου. Πόσο ευχάριστο θα σου ήταν άλλωστε εάν έφτανες σε ένα σημείο στο μέλλον όπου θα έλεγες: “Μακάρι να της είχα μιλήσει νωρίτερα;”. Κράτα τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, καθώς στόχος σου είναι να μπορέσει να σε ακούσει και όχι να υιοθετήσει μια αμυντική στάση απέναντί σου, νιώθοντας πως της κάνεις επίθεση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ