Site icon TLIFE

Τι να κάνεις, πως να αντιδράσεις όταν ο σύντροφός σου σε κάνει έξαλλη!

Κάτι έκανε ή κάτι δεν έκανε και έγινες έξαλλη. Συνήθως φωνάζεις, αντιδράς και μερικές φορές μπορεί και να παρεκτραπείς, να ξεπεράσεις τα όρια. Ο θυμός σε κουμαντάρει, τα νεύρα σου έχουν πάρει τον έλεγχο του εαυτού σου και ανοίγεις το στόμα σου. Pause!

Συμβαίνουν αυτά στις σχέσεις. Και μερικές φορές θυμώνουμε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι ανεξέλεγκτες εκρήξεις όμως μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, μπορεί να “πληγώσουν” ανεπανόρθωτα τη σχέση και φυσικά εμάς. Αυτό που χρειάζεσαι λοιπόν εκείνη τη δύσκολη στιγμή είναι αυτοέλεγχος.

Ποιος αυτοέλεγχος; Έχεις νευριάσει τόσο πολύ με κάτι που είπε, με κάτι που κοίταξε, με κάτι που έκανε, με κάτι που βρήκες στο κινητό του, με κάτι που ανακάλυψες, με κάτι που έμαθες, με κάτι που υποψιάζεσαι, με κάτι που ξέχασε, με κάτι που έκανε… που δεν μπορείς καν να συγκρατηθείς. Pause!

“Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα διότι μας βοηθάει να βγάζουμε στην επιφάνεια πράγματα που μας ενοχλούν αφενός και να μην τα κρατάμε μέσα μας με αποτέλεσμα να πιάνουν ρίζα και να επηρεάζουν μόνιμα την συμπεριφορά και τη σχέση μας. Από την άλλη μεριά είναι ο υγιής τρόπος για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, την αποκατάσταση του άδικου που μπορεί να μας έχει γίνει. Έτσι λοιπόν το να θυμώνουμε δεν είναι κακό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πολύ καλό” επισημαίνει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

“Εκείνο που μας χαλάει είναι όταν δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε το θυμό μας και μας οδηγεί σε τρομερές εκρήξεις οργής που μπορεί να επιφέρουν πολύ κακές συμπεριφορές είτε λεκτικά είτε με χειρονομίες, χειροδικίες ή πολύ κακές ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να τις αποφεύγουμε και γι’ αυτό πρέπει να ξέρουμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας”.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΝΙΓΕΙ Ο ΘΥΜΟΣ…
Μην επιτίθεσαι. Μην εκδικείσαι. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ηρεμήσεις και μετά να εκφράσεις το θυμό σου με θετικό τρόπο. Πριν αντιδράσεις, πριν σε παρασύρουν τα νεύρα σου δοκίμασε τα παρακάτω.

-Breathe in, Breathe out
Πάρε βαθιά ανάσα. Εισπνοή από τη μύτη. Μετράς από το πέντε έως το μηδές ή ακόμα καλύτερα -αν μπορείς- από το δέκα έως το μηδέν. Ξεφυσάς έντονα από το στόμα.

Οι αναπνοές και κυρίως τα ξεφυσήματα σε βοηθάνε να χαλιναγωγήσεις το θυμό σου. Συνέχισε να αναπνέεις μέχρι να νιώσεις πιο ήρεμη.

Αν δεν πιάνει… δοκίμασε την παρακάτω τεχνική!

-Μήπως να πας μια βόλτα;
Κοίτα… Το αίμα έχει ανέβει στο κεφάλι σου. Το καταλαβαίνω. Αυτό που πρέπει να κάνεις λοιπόν είναι να το κατεβάσεις στα πόδια σου. Ξέρω ότι τη στιγμή που συνέβη αυτό που σε έβγαλε από τα ρούχα σου θέλεις απλά να ξεσπάσεις, αλλά please προσπάθησε να βάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία να ηρεμήσει. Γιατί πραγματικά θα λουστείς κι εσύ τις συνέπειες της αντίδρασής σου.

Πήγαινε λοιπόν μια βόλτα. Δεν σου λέω να μην αντιδράσεις. Απλά σου λέω να αντιδράσεις αφού έχεις περπατήσει. Πήγαινε μέχρι το περίπτερο, κάνε ένα γύρο το τετράγωνο. Με γρήγορο όμως βηματισμό. Γενικά, κάνε ό,τι μπορείς για να κινηθεί το σώμα σου κι έτσι να κατέβει το αίμα από τον εγκέφαλο στα πόδια. Κάπως έτσι θα καθαρίσεις το μυαλό σου και θα χειριστείς την κατάσταση με ψυχραιμία.

-Προσπάθησε να μην το σκέφτεσαι

Με λίγα λόγια προσπάθησε να κουμαντάρεις το μυαλό σου, τη σκέψη σου. Προσπάθησε να αποσπάσεις την προσοχή σου από αυτό που σε έχει θυμώσει τόσο πολύ. Άνοιξε την τηλεόραση. Ναι, ναι, καταλαβαίνω. Πάνω στα νεύρα σου δεν ακούς καν τι λένε. Δεν σε νοιάζει καν να ακούσεις τι λένε. Πρέπει να το κάνεις όμως. Προσπάθησε να ακούσεις. Κάνε focus. Προσπάθησε να διαβάσεις ένα περιοδικό, ένα βιβλίο. Πίεσε το μυαλό σου να συγκεντρωθεί σε κάτι άλλο. Κι αν βλέπεις ότι έχει την τάση να επιστρέφει σε αυτό που σε νευριάζει, προσπάθησε κι άλλο.

-Ψυχρολουσία
Αν δεν σου λειτουργεί τίποτα από τα παραπάνω, βγες από τα ρούχα σου και κυριολεκτικά. Μπες στο μπάνιο και κάνε ένα ντους. Ζεστό-κρύο εναλλάξ. Στόχος είναι να τακτοποιήσεις την κυκλοφορία του σώματός σου.

Άκου πως λειτουργεί… Ο θυμός ανεβάζει την αδρεναλίνη, ανεβάζει τη θερμοκρασία, στέλνει το αίμα στο κεφάλι κι εκεί θολώνεις και είναι αδύνατο να λειτουργήσεις κανονικά. Ένα σκωτσέζικο ντους θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

ΑΦΟΥ ΗΡΕΜΗΣΕΙΣ… ΑΝΤΙΔΡΑΣ. ΠΩΣ ΟΜΩΣ;

-Παίρνεις το γλυκό σου, ήρεμο ύφος και εξηγείς. Επικοινωνείς αυτό που σε στεναχώρησε, αυτό που σε ενόχλησε, αυτό που σε προβληματίζει. Κάνεις διάλογο. Το συζητάς. Μιλάς για την πράξη που σε ενόχλησε χωρίς λεζάντες και διακοσμητικά επίθετα.

-Άφησέ τον να μιλήσει κι εκείνος. Μην παίρνεις φόρα και μιλάς ακατάπαυστα. Άφησέ τον να σου εξηγήσει, να πει και τη δική του εκδοχή. Μην βγάζεις συμπεράσματα πριν ακούσεις. Προσπάθησε να ακούσεις. Μην σκέφτεσαι την απάντησή σου όσο εκείνος μιλάει. Άκουσέ τον πραγματικά.

-Και μην πιάνεσαι από τις λέξεις. Μείνε στην ουσία.

-Θυμήσου ότι δεν είναι μάχη. Ούτε θέμα γοήτρου -ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει. Ο πόλεμος της ατάκας (ποιος θα πει την πιο δηλητηριώδη) δεν ευνοήσε ποτέ κανέναν. Δες το σαν μια καλή ευκαιρία να πεις στον σύντροφό σου τα πραγματικά σου συναισθήματα και όχι πράγματα που δεν ισχύουν -μόνο και μόνο για να τον πληγώσεις.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ…
Ο λόγος που δεν πρέπει να αντιδράς εν θερμώ είναι ότι θα διογκώσεις το πρόβλημα. Δεν θα το λύσεις. Καλό είναι να αποφεύγεις την επίθεση. Και κυρίως τους χαρακτηρισμούς. Όταν είσαι έξαλλη δεν είσαι σε θέση να συζητήσεις. Είσαι σε θέση να βρίσεις. Κι έτσι, πίστεψέ με, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πληγωθείς κι άλλο.
Άσε που το πιθανότερο είναι πάνω στη φούντωσή σου να πεις πράγματα που δεν εννοείς, πράγμα που μένουν όμως χαραγμένα στο μυαλό του άλλου. Το έχουμε αυτό το ταλέντο εμείς οι γυναίκες. Μην τον υποτιμάς. Μην τον θίγεις. Πάνω σου θα γυρίσει, να είσαι σίγουρη. Πόντους θα χάσεις. Να είσαι επίσης σίγουρη.

© 2024 tlife.gr