Το άγχος κάνει κακό στην υγεία, στο σεξ, στη διάθεση, στα πάντα. Μην το επιτρέπεις. Ανάλαβε δράση!
Ξυπνάς πριν χορτάσεις ύπνο… Χτυπάει το ξυπνητήρι και το μισείς. Πάντα θέλεις λίγο παραπάνω. Σηκώνεσαι τελευταία στιγμή και τρέχεις. Πανικός. Ετοιμάζεσαι. Τρέχεις. Κολλάς στην κίνηση. Θα αργήσεις. Σημειωτόν. Ασυνείδητοι οδηγοί, εκνευρισμοί, αντιδράσεις, φάσκελα, κόρνες… Φτάνεις επιτέλους, αλλά δεν βρίσκεις να παρκάρεις. Ψάχνεις, ψάχνεις… Και τελικά, μετά από πολλούς κύκλους βρίσκεις.
Μπαίνεις στη δουλειά. Υποχρεώσεις, ευθύνες, κούραση. Ανταγωνιστικοί συνάδελφοι, καλοί συνάδελφοι που μοιράζονται μαζί σου τα προβλήματά τους, δουλειά…
Μετά τη δουλειά, ξανά η κίνηση. Το μποτιλιάρισμα, οι κόρνες… Να διαβάσεις τα παιδιά, να μαγειρέψεις, να αφιερώσεις χρόνο στο σύντροφο, στους φίλους, να κάνεις ένα ντους, να περιποιηθείς τον εαυτό σου, να συμμαζέψεις το σπίτι, να μαζέψεις το μυαλό σου, να μην φας πολύ γιατί θα παχύνεις… και παράλληλα το τηλέφωνο να χτυπάει, οι γονείς να διαμαρτύρονται ότι δεν σε ακούν και δεν σε βλέπουν συχνά και πριν καν το καταλάβεις… είναι περασμένα μεσάνυχτα. Ουφ! Και ξανά ουφ! Πιο ουφ δεν έχει…
Και αυτό είναι το απλό concept… Υπάρχουν και πιο σύνθετα. Μοναξιά, βασανιστικός σύντροφος, κακό σεξ, παράλληλη σχέση, απιστία, προβλήματα, γκρίνιες, παιδιά που διαμαρτύρονται, οικονομικά προβλήματα, δάνεια, χρέη, πιστωτικές…
Αν αυτό δεν λέγεται άγχος, τότε τί;
Πρέπει να κάνεις επειγόντως κάτι. Δεν βγαίνει αλλιώς….
1. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!
-Κάνε ό, τι μπορείς. Προσπάθησε να κοιμηθείς -όσο οι υποχρεώσεις σου επιτρέπουν, πιο νωρίς. Ώστε να μην ξυπνάς στον πανικό, να μην τρέχεις, να απολαμβάνεις το ξύπνημά σου. Να προλαβαίνεις να χαμογελάσεις, να πάρεις μια ανάσα.
-Όσο για το ξυπνητήρι, άλλαξε τον ήχο του. Σύνδεσέ το με το ραδιόφωνο, βάλε να ξυπνάς με ένα αγαπημένο σου τραγούδι και όχι με εκείνον τον βάρβαρο ήχο που σε “απειλεί”.
-Φρόντισε ο χώρος που κοιμάσαι να είναι τακτοποιημένος, να μυρίζει όμορφα (το άρωμα της λεβάντας είναι χαλαρωτικό) και να μην κάνεις -όσο μπορείς- αγχωτικές, αρνητικές σκέψεις πριν κοιμηθείς.
-Ξύπνα λίγο πιο νωρίς ώστε να απολαύσεις ένα όμορφο και πλήρες πρωινό, να συνειδητοποιήσεις ότι η μέρα ξεκινά… και θα είναι υπέροχη!
-Το πως θα ξυπνήσεις το πρωί είναι καθαρά δική σου επιλογή: θα ξυπνήσεις απότομα και θα τρέχεις ή χαλαρά και όμορφα, τραγουδώντας; Το σίγουρο είναι πως το να πετάγεσαι από το κρεβάτι έντρομη δεν βοηθάει καθόλου.
2. Μια αγκαλιά…
-Αυτή η αγκαλιά του ανθρώπου που αγαπάς, που σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα, να ηρεμείς, να νιώθεις όμορφα, να νιώθεις ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Μια σφιχτή αγκαλιά που θα μειώσει τους παλμούς της καρδιάς σύμφωνα με έρευνες.
-Μια αγκαλιά ή ένα χάδι στα χέρια… για δέκα λεπτά θα λειτουργήσουν αγχολητικά.
-Αν δεν έχεις σύντροφο μπορεί να σε βοηθήσει ένα ζωάκι. Η επαφή με μια γάτα ή ένα σκυλάκι πάντα βοηθάει. Οι ψυχολόγοι το προτείνουν συχνά σε άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο στρες. Χάιδεψε το κατοικίδιό σου. Κι αν δεν έχεις, δεν πειράζει. Χάιδεψε το κατοικίδιο κάποιου φίλου. Το ίδιο θα σου λειτουργήσει.
3.Επιστροφή στη φύση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η φύση είναι η μεγαλύτερη εχθρός του στρες. Η θάλασσα, το βουνό, τα λουλούδια, τα δέντρα, οι μυρωδιές έχουν τη μαγική ιδιότητα να απομακρύνουν τις αρνητικές σκέψεις, να καθαρίζουν το μυαλό, να σε ηρεμούν και να σε γεμίζουν με ένα αίσθημα ευφορίας, ευεξίας, αισιοδοξίας.
4.Κορίτσια… στον ήλιο!
Έρευνες έδειξαν πως οι άνθρωποι που εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως, βιώνουν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα. Ο ήλιος “καίει” την κατάθλιψη και διώχνει το άγχος. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι… όλα μοιάζουν αλλιώς!
Δεν έχεις λοιπόν παρά να κάνεις μια βόλτα στο φως της ημέρας ή να καθίσεις δίπλα στο παράθυρό σου ή να βγεις στο μπαλκόνι σου ή να ανοίγεις τις κουρτίνες σου πιο συχνά. Φρόντισε να μπαίνει φως στο σπίτι σου, φρόντισε να κάνεις μια βόλτα στο φως. Στην Ελλάδα ζούμε, είναι πανεύκολο!
5. Όμορφες αναμνήσεις
Εκεί ακριβώς που νιώθεις ότι το άγχος σε έχει βουτήξει από το λαιμό και κοντεύει να εκραγεί το κρανίο σου, δοκίμασε το εξής: φέρε στο μυαλό σου μια καλή ανάμνηση. Μια όμορφη στιγμή της ζωής σου με όλες τις λεπτομέρειες. Σαν να την ξαναζείς.
Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια μυρωδιά ή μια μελωδία μπορεί να μας ξυπνήσει μια συγκεκριμένη ανάμνηση. Δεν το έχεις τσεκάρει κι εσύ; Δεν έχει τύχει να μυρίσεις ένα άρωμα και να σου έρθει στο μυαλό ένας συγκεκριμένος άνθρωπος; Δεν σου έχει τύχει η μυρωδιά μας εποχής να σου θυμίσει μια στιγμή, μια φάση της ζωής σου; Ακούγοντας ένα τραγούδι δεν ταξιδεύεις σε συγκεκριμένα σκηνικά;
Εκμεταλλεύσου το! Βάλε μουσική ή μύρισε ένα συγκεκριμένο άρωμα και κατέβασε από το σκληρό του μυαλού σου μια χαρούμενη στιγμή, κάτι που σου φτιάχνει το κέφι.
Ή απλά κλείσε τα μάτια σου και φέρε στο μυαλό σου ένα τοπίο που σε ηρεμεί. Μια εικόνα από τη Σαντορίνη, από την Κρήτη, από τη Γαλλία, από οπουδήποτε θέλεις…
6. Γυμναστική
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ξέρεις… Αν γυμνάζεσαι, το ξέρεις καλά πως η άσκηση εκτονώνει, σκοτώνει το άγχος. Αν δεν γυμνάζεσαι, πρέπει να ξεκινήσεις. Η γυμναστική είναι ό, τι καλύτερο και… κερδίζεις και ένα τέλειο σώμα. Δύο σε ένα!
Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση, τόσο περισσότερο μειώνει το στρες. Ανέβασε τους ρυθμούς λοιπόν, όσο περισσότερο αντέχεις. Μισή ώρα, κάνει πραγματικά θαύματα!
7. Μασάζ, το λυτρωτικό
Μπορεί να μην αντέχει το πορτοφόλι σου να επισκέπτεσαι συχνά ένα σπα. Κάντο μία φορά όμως. Αξίζει τον κόπο. Θα σε αναζωογονήσει. Θα νιώσεις υπέροχα. Και από το χαλαρωτικό μασάζ, αλλά και από το ότι έκανες επιτέλους κάτι αποκλειστικά για σένα.
Αν δεν μπορείς, ζήτησε από τον σύντροφό σου να σου κάνει – όσο και όπως μπορεί. Ή από έναν φίλο. Ή από τη μαμά σου, που ποτέ δεν αρνείται την προσφορά στο παιδί της.
Το μασάζ κάνει πραγματικά θαύματα εναντίον του άγχους.
8. Breathe in… Breathe out!
Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα συνδυάσεις με τη σωστή αναπνοή. Εισπνοή… Εκπνοή! Αργά. Χαλαρά. Ρίξε τους ρυθμούς…
Αν παρατηρήσεις, όταν είσαι ιδιαιτέρως αγχωμένη, αναπνέεις γρήγορα, δηλαδή εισπνέεις περισσότερο οξυγόνο από ότι χρειάζεσαι. Και αυτό δεν είναι καλό. Κι αν σε πιάσει ταχυκαρδία, αυτό θα φταίει. Συν το ότι το άγχος σου θα αυξηθεί.
Συνεπώς φρόντισε να αναπνέεις σωστά. Χρησιμοποίησε το διάφραγμά σου: όταν αναπνέεις δηλαδή να φουσκώνει το στομάχι σου, όχι το στήθος σου. Οκ; Με αργό ρυθμό. Εισπνοή… Εκπνοή….
9. Σκέψου θετικά
Ακούγεται εύκολο, δεν είναι καθόλου. Σιγά-σιγά… Θέλει εξάσκηση. Μην επικεντρώνεις τις σκέψεις σου στα προβλήματα, μην τα αναμασάς στο μυαλό σου. Δεν λύνονται έτσι. Το αντίθετο, μεγεθύνονται.
Κάνε όμορφες σκέψεις, αισιόδοξες. Όσο μπορείς, ακόμα κι όταν όλα είναι “μαύρα” διατήρησε τη θετικότητά σου. Λειτουργεί!
10.Κάνε κάτι, μπορείς!
Μη μένεις άπραγη και απλά παραπονιέσαι για το άγχος σου. Μη βουλιάζεις στη ρουτίνα. Ξέρω ότι οι υποχρεώσεις -όπως και όλων μας- είναι πολλές. Πρέπει όμως να κάνεις κάτι, να προσπαθήσεις να βρεις χρόνο, να ρίξεις τους ρυθμούς, να πάρεις ανάσα έστω και για μισή ώρα μέσα στη μέρα. Να πας έναν περίπατο, να μυρίσεις τη φύση, να κοιτάξεις τον ορίζοντα, να γεμίσεις τη μπανιέρα και να βουλιάξεις στα αιθέρια έλαια υπό το φως των κεριών, να προσθέσεις στη μέρα σου κάτι που θα την κάνει διαφορετική από την προηγούμενη. Να μην ζεις μέρες καρμπόν. Αυτό κουράζει. Και αυξάνει το άγχος!
Όλα είναι θέμα απόφασης. Πρέπει να κάνεις κάτι. Μην επιτρέπεις στο άγχος να σου κατατρώει την καθημερινότητα. Μισή ώρα δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να βρούμε… Απλά γινόμαστε όλοι αναβλητικοί, επιτρέπουμε στην κούραση να μας καπελώσει. Πρέπει να κάνουμε κάτι όμως για τον εαυτό μας, για την υγεία μας. Είναι γνωστό το πόσο κακό κάνει στην υγεία το στρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ