Site icon TLIFE

Χώρισες; 8 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Fotolia

Και ήρθε αυτή η δύσκολη φάση. Εκεί που για μια σχέση ή για έναν γάμο έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Και δεν νιώθεις και τόσο καλά. Στην πραγματικότητα δεν νιώθεις καθόλου καλά. Δεν ξέρεις τι να κάνεις…
Χωρίς αμφιβολία είναι ένα από τα δυσκολότερα διαστήματα που περνάνε οι γυναίκες -εκτός κι αν πρόκειται για χωρισμό που ανακουφίζει. Όλα ξαφνικά αλλάζουν. Τα δεδομένα, η καθημερινότητα, οι συνήθειες, τα συναισθήματα, η ψυχολογία…
Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα σου δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές:
1. “Δες κατάματα τον εαυτό σου. Σκέψου τι σας οδήγησε στο χωρισμό. Βίωσε το θυμό και την απογοήτευση και οπωσδήποτε αναλογίσου και τη δική σου συμμετοχή στην κατάσταση”.
Ψυχραιμία! Όσο μπορείς. Μην καταπιέζεσαι. Μην έχεις την απαίτηση να πατήσεις ένα κουμπάκι και να γίνουν όλα εντάξει με μιας. Ακολούθησε τις ανάγκες σου. Είναι φυσιολογικό να είσαι θυμωμένη, να νιώθεις θλίψη, απογοήτευση. Μην πιέζεσαι. Κι όταν μπορείς σκέψου τις αιτίες που οδήγησαν αυτή τη σχέση στο τέλος της. Γιατί ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας. Μάθε από αυτό.
Προσπάθησε να είσαι αντικειμενική: ούτε να δικαιολογείς τον εαυτό σου, ούτε να αυτομαστιγώνεσαι αδίκως.
2. “Επαναπροσδιόρισε αυτά που προσδοκάς από μια νέα σχέση και από τον εαυτό σου”
Γίνε συγκεκριμένη. Τι θέλεις; Τι ονειρεύεσαι; Πως οραματίζεσαι τον εαυτό σου; Τι θα σε έκανε ευτυχισμένη; Τι σε ικανοποιεί; Δες τη σχέση που μόλις τελείωσε: τι σε κάλυπτε, τι όχι. Μην απογοητεύεσαι και προσπάθησε να μην σε παρασύρει η απαισιοδοξία.

3. “Εκμεταλλεύσου το χρόνο αυτό σαν μια εξαιρετική ευκαιρία για ανανέωση του εαυτού σου. Φρόντισε την εξωτερική σου εμφάνιση, ξεκίνησε γυμναστική, καθόρισε νέους στόχους για όλους τους τομείς της ζωή σου. Πότε άλλοτε θα έχεις το χρόνο για σένα;”.

Me, myself and I… Δεν είναι κακό να είσαι μόνη. Έχει και αυτό τα θετικά του. Πραγματικά. Είναι μια διαφορετική φάση με εξαιρετικό ενδιαφέρον και όμορφες εμπειρίες. Η ελευθερία είναι λυτρωτική μερικές φορές. Και μια υπέροχη ευκαιρία να ασχοληθείς με τον εαυτό σου. Να περιποιείσαι, να ντύνεσαι, να απολαμβάνεις τον εαυτό σου. Αποκτάς άλλη επαφή μαζί του και τονώνεται η αυτοπεποίθησή σου.
Η γυμναστική πέρα από το ότι θα σου προσφέρει τις σωστές αναλογίες, θα σε βοηθήσει να εκτονωθείς και θα σου φτιάξει το κέφι.
4. “Επένδυσε την ενέργειά σου σε πράγματα που σου δίνουν ευχαρίστηση: σε κάποιο χόμπι, σε συναντήσεις με φίλους-οικογένεια ή σε κάποια καινούρια επαγγελματική δραστηριότητα”
Θα ξεχαστείς, θα γελάσεις, θα νιώσεις δημιουργική, θα αλλάξεις παραστάσεις και κυρίως σκέψεις. Όταν κάνουμε πράγματα που πραγματικά μας δίνουν χαρά, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με περισσότερη δύναμη και αισιοδοξία.
5. “Άφησε τον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα να βγούνε στην επιφάνεια και μην τα φοβάσαι. Αν δεν επιτραπεί η εκδήλωση των συναισθημάτων, δεν θα υπάρξει ποτέ η πραγματική εκτόνωση”.
Μην τα κρατάς μέσα σου. Θα μαζευτούν και μια μέρα θα σε “πλακώσουν”. Μην “αποταμιεύεις θλίψη, θυμό, στενοχώρια, πόνο. Διώξτα από μέσα σου. Βγάλτα. Πρέπει να φύγουν. Όταν φύγουν θα νιώσεις καλύτερα. Όσο τα κρατάς… διαιωνίζεις το πρόβλημα.
Ο εγωισμός δεν χωράει στη σχέση με τον εαυτό σου.
6. “Συμπεριφορές όπως πισωγυρίσματα ή μια βιαστική μετάβαση σε μια καινούρια σχέση δεν αποτελούν παρά “μασκαράτες” και απο φυγή της διαχείρισης του συναισθήματος της απώλειας. Αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συναισθηματική διεργασία του χωρισμού πως θα ξεκινήσει κανείς κάτι καινούριο; Είναι σαν να κουβαλάς τις “αποσκευές” της προηγούμενης σχέσης στην καινούρια. Και πως θα μπορέσεις να αγκαλιάσεις τον άλλον με γεμάτα χέρια;”.
Μην διαλέγεις τον εύκολο δρόμο. Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά για σένα. Πάτησε στα πόδια σου και προχώρα μπροστά. Κάνε το μεγάλο βήμα. Μην οπισθοχωρείς… ακόμα κι αν νιώθεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν. Θα ανακαλύψεις πως έχουν πολλαπλασιαστεί όταν συνειδητοποιήσεις ότι τα κατάφερες.
7. “Δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Κάθε άτομο έχει τους δικούς του ρυθμούς κι ανάλογα με τον χαρακτήρα του και τις προσωπικές του εμπειρίες θα χρειαστεί διαφορετικό χρονικό διάστημα για να προχωρήσει παρακάτω”.

Δεν υπάρχουν “πρέπει”. Ο καθένας θέλει το δικό του χρόνο για να διαχειριστεί μια κατάσταση. Η ψυχολογία σου δεν μπορεί να μπει σε κανόνες. Ακολούθησε τα συναισθήματά σου, μην τα καταπιέσεις, μην βιαστείς και όλα θα περάσουν… Ακόμα κι αν πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από ότι υπολόγιζες, δεν πειράζει.
8. “Θυμήσου προηγούμενες δύσκολες καταστάσεις που έχεις περάσει. Η απογοήτευση και η στεναχώρια δεν θα είναι μόνιμη”.
Το ξέρεις. Αν ανατρέξεις στο παρελθόν σου θα βρεις αποδείξεις. Θα συνειδητοποιήσεις πως ο χρόνος όλα τα γιατρεύει. Αρκεί να του το επιτρέψεις.
Της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της Δήμητρας Ζάφειρα
© 2025 tlife.gr