Site icon TLIFE

Χώρισες; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις

Χώρισες. Και δεν ήταν η επιλογή σου. Και προφανώς δεν σου είναι ευχάριστο. Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα ή έστω να μην νιώσεις χειρότερα από ότι ήδη νιώθεις; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για το πώς να διαχειριστείς έναν χωρισμό που δεν ήθελες;

Όσο και να μην θέλεις να το πιστέψεις, όσο και να σε πληγώνει, όσο άδικο κι αν το νιώθεις, έχει συμβεί! Μπορεί να αισθάνεσαι πως ναυάγησαν τα όνειρα που έκανες για το κοινό σας μέλλον, να νιώθεις σαν κάτι να ξεριζώθηκε από μέσα σου, παρόλα αυτά το πένθος που βιώνεις, η απώλεια, δεν θα είναι αιώνια, εκτός και αν εσύ φροντίσεις να τα …διατηρήσεις!

Πως μπορείς να διαχειριστείς τον χωρισμό σου και τον ψυχικό πόνο που σου προκαλεί;
-Κόψε κάθε επαφή μαζί του, διαφορετικά θα ελπίζεις πως κάτι θα γίνει και θα αλλάξει γνώμη, ενώ πολλές φορές θα παρερμηνεύεις τη ματιά του, το γέλιο του, τον ύφος που σε ρώτησε τι κάνεις κ.λ.π.

-Μην τον παρακολουθείς μέσα από τα social media. Θα νιώσεις πολύ πιο άσχημα όταν θα βλέπεις πως εκείνος συνεχίζει τη ζωή του, βγαίνει, διασκεδάζει, κάνει νέες σχέσεις. Ακόμα κι αν έχει αποσυρθεί ο ίδιος και δεν ποστάρει συχνά, θα σε τρώει το γιατί δεν κάνει αναρτήσεις και θα σου γίνεται όλο και πιο μεγάλη εμμονή το να μπαίνεις και να τον παρακολουθείς. Μάλιστα, γνωρίζουμε από έρευνες πως όσο κοιτάζεις τη φωτογραφία του πρώην σου, ενεργοποιούνται κάποιες περιοχές στον εγκέφαλο που σου προξενούν περισσότερο πόνο.

-Μην συζητάς διαρκώς για εκείνον και ζήτησε και από τους φίλους σου να κάνουν το ίδιο, ώστε να σε βοηθήσουν σε αυτό. “Δεν θέλω να μιλήσω για αυτό…” θα είναι η απάντησή σου ή των φίλων σου όταν πηγαίνει και πάλι σε εκείνον η κουβέντα.

-Μην προσπαθείς να πας αμέσως σε επόμενη σχέση για να τον πονέσεις ή επειδή “δεν αντέχεις” μόνη σου! Το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, εφόσον θα συγκρίνεις τον επόμενο με τον πρώην σου και πάντα βέβαια θα χάνει, όχι επειδή είναι κατώτερος αλλά επειδή εσύ έχεις “κολλήσει” και δεν θα του δίνεις καμία ευκαιρία.

-Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να πενθήσει, αποδέξου τα συναισθήματα που βιώνεις, κλάψε, άφησε τον εαυτό σου να πενθήσει.

-Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να αλλάξει συνήθειες. Λογικό να έχεις τις κοινές σας συνήθειες, να σου είναι δύσκολο να λειτουργήσεις διαφορετικά, μπορείς όμως να το κάνεις, φτάνει να επιμείνεις στη δημιουργία νέων συνηθειών. Όπως ξέρεις άλλωστε, η συνήθεια είναι πολύ δυνατή και θα σε κρατάει πίσω.

-Πέρασε αρκετό χρόνο με αγαπημένα σου άτομα. Μείνε μαζί τους, βγες, μην κλείνεσαι στον εαυτό σου και μην μπαίνεις στην αυτολύπηση και στη μιζέρια. Δεν σου αξίζει.

-Κάνε όλα όσα δεν έκανες πριν για τον εαυτό σου. Φρόντισε τον εαυτό σου, μάθε να τον προσέχεις και να τον αγαπάς.

-Δες τι κερδίζεις. Ναι, μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά πάντα υπάρχει και κέρδος ακόμα και σε δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις. Προσπάθησε. Μπορείς να μάθεις πράγματα για εσένα, να δεις τι πήγε λάθος, να βγεις ωριμότερη γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό σου.

-Μην γίνεσαι αφοριστική! Πέρασες και καλές στιγμές μαζί του, έτσι δεν είναι; Κράτησε τα καλά, αν και δεν είναι εύκολο τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Πάντα κάτι μαθαίνουμε από την οποιαδήποτε σχέση -φιλική, ερωτική και γινόμαστε καλύτεροι στην επόμενη…

© 2025 tlife.gr