Site icon TLIFE

ΥΣΤΕΡΙΑ: Το ήξερες ότι μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τύφλωση;

Fotolia

Το να γίνεσαι έξαλλη και να αρχίσεις να τσιρίζεις δεν σημαίνει ότι “έπαθες υστερία”. Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά…

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη αναλύει την υστερία. Την καταπιεσμένη ερωτική διάθεση που μπορεί να σε οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα….
-Με τη λέξη υστερία περιέγραψε ο Sigmund Freud την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σε αδυναμία να αλλάξουμε την ψυχική μας κατάσταση και να είμαστε ισορροπημένοι. Πήρε το όνομα από την ελληνική λέξη “υστέρα” που είναι το εσωτερικό της μήτρας.
-Ο Freud πίστευε ότι είναι καταπιεσμένη λίμπιντο, δηλαδή ερωτική διάθεση η οποία δεν έχει εκφραστεί και η οποία παραμένει απωθημένη και για αυτό βασανίζει το υποσυνείδητό μας. Εκφράζεται με κάποιους τρόπους περίεργους κι αυτήν την κατάσταση όλη – όπου ο έλεγχος χάνεται, όπου η κατάσταση ξεφεύγει, όπου κάνουμε πράγματα τα οποία είναι παρά τη θέλησή μας – το ονόμασε υστερία.
-Η υστερία είναι συνήθως ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ και στις γυναίκες το τοποθέτησε ο Freud.
-Είναι μία κατάσταση που δεν είναι τόσο αθώα. Συνηθίζουμε να λέμε “με έπιασε υστερία” και να μην εννοούμε κάτι σοβαρό, παρά μόνο ότι είμαι εκτός ελέγχου. Όμως οι υστερικές καταστάσεις μπορούν να οδηγούν σε τύφλωση, σε παράλυση, σε αλαλία. Δηλαδή χωρίς να έχεις πρόβλημα στο σύστημα -μπορείς να περπατήσεις, βλέπεις, ακούς, μιλάς- δεν το κάνεις γιατί έχει μπλοκάρει όλο αυτό το σύστημα από το υποσυνείδητό σου.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Πρέπει να διαχωρίσουμε τη νόσο από τις απλές εκδηλώσεις που συνηθίζουμε να τις λέμε υστερικές.
-Καταλαβαίνεις ότι έχεις πρόβλημα όταν βλέπεις ότι “ξεφεύγεις” και δεν μπορείς να ελέγξεις τον θυμό σου, τα νεύρα σου, το λόγο σου, το μυαλό σου, την κίνησή σου. Όταν δηλαδή νιώθεις ότι δεν έχεις έλεγχο, ότι ξεφεύγεις από τον προσωπικό σου αυτοέλεγχο. Δεν μπορείς να συγκρατηθείς, χτυπιέσαι, ουρλιάζεις, αυτοτραυματίζεσαι, δεν μπορείς να σταματήσεις που αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις έλεγχο. Με λίγα λόγια η έλλειψη control.
AΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ;
-Προκαλείται από καταπιεσμένη ερωτική διάθεση. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι είμαι ανασφαλής, δεν με βοηθάει και το ταίρι μου να νιώσω ασφαλής, με τροφοδοτεί με αγχογόνα ερεθίσματα, τότε όλο αυτό το καταπιεσμένο που έχω μέσα μου ξεσπάει και με οδηγεί σε αυτήν την κατάσταση.
-Η ζήλια, ο θυμός, η οργή, η ματαίωση των προσδοκιών… Αυτά είναι που τροφοδοτούν την υστερία, είναι η αφορμή. Η υστερία από μόνη της είναι ένα θέμα προς έλεγχο, διότι από τη μία σημαίνει ότι έχω πράγματα απωθημένα και καταπιεσμένα που πρέπει να τα βγάλω στην επιφάνεια, να τα δουλέψω, να τα εκλογικεύσω και να τα ξεπεράσω.
-Από την άλλη όμως δείχνει ότι χάνω τον έλεγχό μου, δεν έχω ικανότητα να ελέγξω τον εαυτό μου σε κάποιες στιγμές, με ξεπερνάει ο εαυτός μου κι οδηγείται σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις που έχουμε μάθει να ονομάζουμε υστερικές.
ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ, ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ, ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ…
-Η υστερία επηρεάζει και τη ζωή σου και τη σχέση σου. Κι εσύ η ίδια χάνεις την αξιοπρέπειά σου και τον αυτοσεβασμό σου. Την κοινωνική σου εικόνα. Επηρεάζει και τη σχέση, γιατί κανείς δεν θέλει να είναι με έναν άνθρωπο ο οποίος χάνει το control και λιποθυμάει -γιατί πολλές φορές λιποθυμάμε υστερικά!! Μπλοκάρουν οι ορμόνες μας τη διαδικασία της αναπνοής, δεν αιματώνεται ο εγκέφαλος και πέφτουμε κάτω.
-Σε ποιον αρέσει να είναι με μια γυναίκα η οποία δεν ξέρει τι θα του βγάλει, πότε θα λιποθυμήσει, πότε θα ουρλιάξει και θα επιτίθεται χωρίς να μπορεί να τη σταματήσει, πότε δεν θα μπορεί να μιλήσει και πότε δεν θα μπορεί να δει… Και στο τέλος, να αισθάνεται και τις ενοχές ότι το δημιούργησε ο ίδιος.
-Η υστερία επηρεάζει πάρα πολύ και την επαγγελματική ζωή. Δεν μπορεί να σε εμπιστευτεί ο άλλος, να δει τα καλά σου. Βλέπει μόνο τα κακά σου γιατί είσαι σαν την αγελάδα που κάνει πολύ γάλα και μετά δίνει μία με το πόδι της και το χύνει.
-Σαφέστατα μας επηρεάζει σε όλους τους τομείς της ζωής μας πάνω από όλα όμως δεν χαιρόμαστε τη ζωή μας.
-Μια τέτοια κατάσταση είναι εμπόδιο στην καλή ποιότητα ζωής. Εσωτερικός συναγερμός: ότι πρέπει κάποια πράγματα να τα αντιμετωπίσω και να τα διορθώσω μέσα μου.
-Αυτή η κατάσταση χτυπάει καμπανάκι. Όποιος αισθάνεται ότι δεν μπορεί να έχει το control, ότι τον πνίγουν πράγματα από μέσα του να σπεύσει να πάει στον ειδικό και να μην σκέφτεται πως επηρεάζει τη ζωή του ή την σχέση του, αλλά ότι κινδυνεύει η ψυχική του υγεία.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
-ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τη βοήθεια ειδικού.
-Αν παθαίνεις κρίσεις υστερίας ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ στον ειδικό γιατί δεν μπορείς να την αντιμετωπίσεις αλλιώς. Είναι επικίνδυνο. Δεν είναι απλά ότι φαινόμαστε ηλίθιες εκείνη την ώρα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ζεις τέτοιες σκηνές εσύ ο ίδιος και να τις επιβάλεις και στους γύρω σου. Με το που θα δεις ότι σου συνέβη μία-δύο φορές πρέπει να πας κατευθείαν στον ειδικό και δεν κάνεις τίποτα άλλο.
ΠΩΣ ΝΑ ΣΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ
Πρέπει να σε συγκρατήσει, να σε κρατήσει ακινητοποιημένη για να μην κάνεις μεγαλύτερο κακό. Να σου μιλάει καθησυχαστικά, σταθερά και γλυκά μέχρι να επανέλθεις γιατί είσαι εκτός ελέγχου εκείνη την ώρα και δεν καταλαβαίνεις τι σου γίνεται, είσαι κάποιος άλλος.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: ΥΣΤΕΡΙΑ vs ΝΕΥΡΑ
Η υστερία είναι όταν σε πιάνει και ουρλιάζεις και δεν μπορείς να σταματήσεις, όταν σε πιάνει γέλιο και δεν μπορείς να σταματήσεις, όταν σε πιάνει κλάμα και δεν μπορείς να σταματήσεις. Το να θυμώσεις, να νευριάσεις, να εξοργιστείς δεν είναι υστερία, είναι αυτό που λένε οι λέξεις. Όταν λέμε “με έπιασε υστερία” εννοούμε ότι θύμωσα πάρα πολύ. ΔΕΝ είναι αυτό όμως η υστερία.
Με την υστερία λιποθυμάς, τρέμεις ανεξέλεγκτα, ουρλιάζεις και δεν μπορείς να σταματήσεις και να το ελέγξεις. Το να με πειράξει ο άλλος και να γυρίσω να του χώσω μία μπουνιά σημαίνει ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ τα νεύρα μου, δεν είναι υστερία. Το να αρχίσω όμως να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο ή να χτυπάω τον άλλον και να μην μπορώ να σταματήσω αυτό είναι υστερία. Δηλαδή περνάει η ώρα και δεν μπορώ να σταματήσω. Αν θυμώσω και σου πετάξω το τηλέφωνο στο κεφάλι δεν είναι υστερία. Είναι όμως αν αρχίσω και σου πετάω όλα τα πράγματα στο κεφάλι και ξεπερνάω το όριο.
© 2024 tlife.gr