Σιρόπι...ένα κεφάλαιο μόνο του!
H Ελλάδα είναι μαθημένη στα λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά. Τα λεγόμενα γλυκά του ταψιού. Η βάση για κάθε σιρόπι είναι η ζάχαρη και το νερό. Ανάλογα με την συνταγή μέτρα τις αναλογίες. Συνήθως είναι 2 φλιτζάνια νερό, προς 1 φλιτζάνι ζάχαρη.
Για να έχεις πιο καλό αποτέλεσμα, αφού πάρει βράση το σιρόπι σου, πέρασε το από ένα σουρωτήρι. Έτσι θα έχει λεία και ομοιόμορφη υφή. Φυσικά, αρωματίζουμε το σιρόπι με χυμό λεμονιού, φλούδες εσπεριδοειδών, κανέλα ή ακόμη και μέλι. Το μέλι μπορεί να αντικαταστήσει και μέρος της ζάχαρης.
Αν θες να αρωματήσεις με κάποιο λικέρ, φρόντισε να το προσθέσεις στο τέλος και αφού έχει βράσει το σιρόπι σου.
Μυστικά για σωστή μαρέγκα!
H μαρέγκα είναι επίσης ένα από τα πιο βασικά στη ζαχαροπλατική. Είτε για να την ψήσεις σε μια charlotte, είτε για να δώσει όγκο στο κέικ και τα διάφορα γλυκά σου, η επιτυχία της κρύβεται σε μικρά, απλά μυστικά.
Διάλεξε φρέσκα αυγά και φρόντισε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσεις να χτυπάς τα ασπράδια. Πρόσεξε να μην μείνει ούτε ίχνος κρόκου μέσα στα ασπράδια. Μια καλή ιδέα είναι να ρίξεις ελάχιστο αλάτι πριν ξεκινήσεις το χτύπημα. Γλύκανε την μαρέγκα σου αφού έχει αφρατέψει. Ανακάτευε την ζωηρά και με σταθερό ρυθμό (είτε στο χέρι, είτε με το μίξερ)
Μυστικά για τέλεια σαντιγί!
Η σαντιγί είναι πάντα το..."κερασάκι σην τούρτα" κάθε γλυκίσματος. Αντί να την αγοράζεις έτοιμη, μπορείς να την ετοιμάσεις εύκολα και γρήγορα. Αρκεί να ακολουθήσεις μερικές απλές συμβουλές. Η κρεμα γάλακτος που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι κρύα, όπως και το σύρμα με το οποίο θα τη χτυπήσεις. Καλό είναι τη ζάχαρη να την προσθέσεις στο τέλος, αφού σφίξει η σαντιγί σου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το παρακάνεις με το χτύπημα η σαντιγί θα "κόψει". Καλό είναι επίσης, εδώ να μην κάνεις εκπτώσεις στα λιπαρά! Ηπλήρης κρέμα γάλακτος θα σου δώσει το τέλειο αποτέλεσμα.
Η χημεία της ζαχαροπλαστική
Αν η ζαχαροπλατική ήταν μάθημα στο σχολείο, τότε σγουρα αυτό θα ήταν η Χημεία. Πρέπει να μάθεις να ακολουθείς πιστά τις συνταγές. Γιατί μπορεί στη μαγειρική να βάζεις την φαντασία σου να δουλέψει και να πειραματίζεσαι, με τα γλυκά όμως δεν μπορείς...γι' αυτό πρέπει να δείξεις "ευλάβεια" στις αναλογίες και τις ποσότητες των υλικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ