Focaccia με σταφύλια

3 Ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Η κλασική ιταλική λιχουδιά, που μοιάζει με τη δική μας λαγάνα σε μια πιο καλοκαιρινή εκδοχή. Ψωμάκι με σταφύλια. Μια διαφορετική συνταγή που όμως θα κάνει το πρωινό σου ακαταμάχητο.

Συστατικά

  • ½ κιλό σταφύλια κόκκινα (χωρίς κουκούτσι)
  • 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο (Υπολόγισε λίγο ακόμη για το ταψί)
  • 4 ¾ του φλιτζανιού κίτρινο αλεύρι για ψωμί
  • 2 ¼ φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • Αλάτι
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
  • Ανθό αλατιού για το πασπάλισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Σε ένα μέτριο μπολ βάλε τα σταφύλια και περίχυσέ τα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Βάλε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό, την μαγιά και χτύπησε με το εξάρτημα για τις ζύμες να ανακατευτούν. Σκέπασε με μεμβράνη και άφησε σε χλιαρό μέρος να διπλασιάσει τον όγκο της, για περίπου 1 ½ ώρα.
  • Ζύμωσε τώρα άλλη μια φορά τη ζύμη, προσθέτοντας το αλάτι (περίπου 1 κ.σ.).
  • Γύρισε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με μια σπάτουλα τράβα τη μια άκρη της ζύμης και δίπλωσέ τη πάνω από την υπόλοιπη, πιέζοντας ελαφρά και με τα χέρια. Κάνε το ίδιο περιστρέφοντας τη ζύμη από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας αλεύρι αν θεωρείς ότι κολλάει υπερβολικά. Γύρισε και πάλι τη ζύμη σε πλαστικό μπολ, σκέπασε με μεμβράνη και άφησε ακόμη μία ώρα να σταθεί. Επανάλαβε τη διαδικασία άλλη μια φορά σε αλευρωμένη επιφάνεια και άφησε πάλι τη ζύμη μία ώρα να φουσκώσει.
  • Λάδωσε καλά ένα ταψάκι 30×40 εκατοστά με το 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Βάλε τη ζύμη στο ταψί και με λαδωμένα δάχτυλα άνοιξε την σε όλο του την επιφάνεια. Σκέπασε και πάλι με μεμβράνη και άφησε 45′ λεπτά.
  • Προθέρμανε το φούρνο στους 200oC και βάλε τη σχάρα του φούρνο στην πιο χαμηλή θέση.
  • Μοίρασε τα σταφύλια εδώ κι εκεί στην επιφάνεια του ψωμιού, πιέζοντας ελαφρά και όχι πολύ να σταθούν σε μια θέση. Πασπάλισε με το δενδρολίβανο και ράντισε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Τέλος πασπάλισε τη ζάχαρη.
  • Ψήσε στο φούρνο για 30′ με 40′ λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα (και κυρίως να ψηθεί από κάτω, οπότε τσέκαρε με ένα πιρουνάκι) και βγάλε από την κουζίνα.
  • Ξεφόρμαρε αμέσως το ψωμί από το ταψάκι και πασπάλισε με τον ανθό αλατιού.

Tip


Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164